γράφει η Αντζελίνα στο twominutesangie.blogspot.gr
Η φανταστικοτρομερότερη ζύμη για πάστα φλώρα -επιβεβαιώνω κάθε φορά που τη φτιάχνω- είναι του σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι.
Είναι μια πανεύκολη συνταγή-θησαυρός, δημοσιευμένη σε κάποιο παλιό Gourmet, που μαζί με τις μαρμελάδες βερύκοκκο που προμηθεύομαι από μικρούς παραγωγούς και ταλαντούχους food bloggers στα παντός είδους παζάρια τώρα τις γιορτές φτιάχνει στο πι και φι ένα υ-πέ-ρο-χο σπιτικό γλυκό: φτιάχνεις τη ζύμη , απλώνεις τη μαρμελάδα, ψήνεις και απολαμβάνεις-τόσο απλά!
Κρατώ αυτούσια τη συνταγή προσθέτοντας όμως στη ζύμη αρκετό ξύσμα φρέσκου πορτοκαλιού (αντί για ροδόνερο ή ξύσμα λεμονιού που προτείνει ο σεφ) αλλά και τα δυό εσπεριδοειδή προσθέτουν εξίσου την απαραίτητη ξυνίλα που μεταφράζεται σε δροσιά και φρεσκάδα ισσοροπώντας τη γλύκα της ζύμης. Διαλέξτε ένα καλό φρέσκο βούτυρο να μοσχοβολήσει η κουζίνα!
Πολυλογία τέλος, ιδού η συνταγή (συντομευμένη).
Grazie Fabrizzio!
4 κρόκοι αυγών
100 γραμ. φρέσκο βούτυρο ξεπαγωμένο
140 γραμ. ζάχαρη
λίγο αλατάκι
ξύσμα ενός μεγάλου φρέσκου ακέρωτου πορτοκαλιού
250 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο
Στο μίξερ με φτερό και στη πιό χαμηλή ταχύτητα (ή με το χέρι σε βαθουλή γαβάθα) ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μιά αφράτη αλοιφή, όπως τη περιγράφει ο σεφ. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθεί χωρίς να σβολιάσει. Αν δουλεύετε με το χέρι και σβολιάσει, κανένα πρόβλημα, συνεχίζετε το χτύπημα με φουέ (αυγοδάρτη).
Τυλίγουμε το μαλακό ζυμάρι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μία ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, το ένα μέρος είναι για τη βάση του ταψιού μας και το άλλο για να πλάσουμε κορδονάκια που θα διακοσμήσουν τη Πάστα Φλώρα. Ας είναι λίγο λιγότερη η ποσότητα για τα κορδονάκια…
Βουτηρώνουμε λοιπόν το πάτο ενός στρογγυλού ταψιού (διαμέτρου 23 εκατοστών) και τον καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετούμε τη μισή ζύμη μέσα στο ταψί και με τα δάκτυλα την απλώνουμε σηκώνοντάς τη λίγο στα τοιχώματα του ταψιού.
Αδειάζουμε σχεδόν ένα βαζάκι μαρμελάδα βερύκοκκο μέχρι τα τοιχώματα της ζύμης.
Πάνω στη μαρμελάδα ακουμπάμε οριζόντια και κάθετα τα λεπτά κορδονάκια που τα έχουμε πλάσει πάνω σε μία λεία επιφάνεια.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Η ζύμη πρέπει απλά να χρυσίζει, να μην παραψηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει 30 περίπου λεπτά και σερβίρουμε (αν δεν έχει κρυώσει το γλυκό θα χυθεί η ζεστή μαρμελάδα με το που θα κόψουμε το πρώτο κομμάτι!).
Λεπτομέρεια: πάντα μου περισσεύει λίγη ζύμη μιά και μου αρέσει να κάνω και τη βάση και τα κορδονάκια λεπτά αλλά και χρησιμοποιώ ταψί διαμέτρου 23 εκατοστών. Την υπόλοιπη τη βάζω σε μικρά ταρτάκια στη κατάψυξη και τα ψήνω τελευταία στιγμή κάποια άλλη μέρα προσθέτοντας τότε λίγη μαρμελάδα χωρίς τα κορδονάκια. (Αν το ταψί σας είναι πιό μεγάλο τότε η ζύμη φτάνει ακριβώς χωρίς να περισσεύει και χρειάζεστε ακριβώς ένα βαζάκι μαρμελάδα.)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κι έχω κάτι μαρμελάδες που δεν ξέρω τι να τις κάνω, μια και δεν τις πολυτρώω σε ψωμί...και τρελαίνομαι και για πάστα φλώρα...έπεσα στην κατάλληλη σελίδα λοιπόν! Αυτή την πάστα φλώρα θα την φτιάξω πολύ-πολύ σύντομα!
Φαίνεται πολύ καλή και η συγκεκριμένη food blogger είναι εγγύηση!