Τα πιο γλυκά και νόστιμα ανθρωπόμορφα νηστίσιμα ψωμάκια αρωματισμένα με γλυκάνισο ή κανέλα
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 κ.γ. γλυκάνισο τριμμένο ή κανέλα
3-4 κ.σ. ζάχαρη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κομμάτι μαγιά στο μέγεθος του καρυδιού
6 γαρίφαλα
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (μουσκεμένες στο κονιάκ και νερό)
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 κ.γ. κανέλα
• Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά και την διαλύετε με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό.
• Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τις σταφίδες. Τις μεταφέρετε σε ένα μπολ και τις ανακατεύετε με την κανέλα.
• Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι και αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να σχηματιστεί μια ομοιογενής και κάπως σφιχτή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή και είναι απαραίτητο προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό.
• Αδειάζετε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη λεία επιφάνεια και την ξαναζυμώνετε με γρήγορες και δυνατές κινήσεις.
• Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, μεγέθους ενός μεγάλου ροδάκινου και ανοίγετε με ένα πλάστη μικρά φύλλα. Απλώνετε σε κάθε φύλλο 1 κουταλιά γέμιση, κλείνετε καλά τις άκρες του φύλλου και στη συνέχεια το πλάθετε σε μακρόστενο ψωμάκι σαν ανθρωπάκι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση. Με ένα κομμάτι ζύμης πλάθετε μικρά κορδόνια και τα τοποθετείτε σταυρωτά πάνω στα ψωμάκια σαν χέρια. Καρφώνετε τρία γαρίφαλα στο πάνω μέρος κάθε ψωμιού σχηματίζονται μάτια και στόμα. Λαδώνετε το ταψί ελαφρά, τοποθετείτε μέσα τα ψωμάκια, σκεπάζετε με βαμβακερή πεσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 40 λεπτά.
• Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνετε στους 180 βαθμούς 50 λεπτά. Τρώγονται κρύα.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε τη γέμιση και να ενσωματώσετε τις σταφίδες ολόκληρες στη ζύμη αλλά τότε θα μειώσετε την ποσότητά τους στο μισό
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εγώ προσθέτω και λίγα αμύγδαλα,καρύδια,σουσάμι και μαρμελάδα.Γίνονται υπέροχα.