γράφει ο Θάλης Παναγιώτου
ειδικός διατροφολόγος & Personal Trainer
Σίγουρα όταν το ακούσατε πρώτη φορά, σάς έκανε εντύπωση! Λίγο η ονομασία του, λίγο το ότι δεν είχατε σκεφτεί να εντάξετε στη διατροφή σας γάλα από γαϊδάρα, είπατε να το απορρίψετε…
Στην πραγματικότητα όμως το γάλα γαϊδάρας αποτελεί το πιο κοντινό είδος γάλακτος στο μητρικό. Θεωρείται πως είναι φτωχό σε ολικά στερεά κι έχει αυξημένη περιεκτικότητα λακτόζης. Μελέτες έδειξαν πως πρόκειται για ένα μεγάλο διατροφικό εφόδιο, που τελικά προσφέρει περισσότερη ομορφιά και το πιο σημαντικό; Καλύτερη υγεία!
Με υψηλή ποσότητα βιταμινών A, C, D, E αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος B, σε συνδυασμό με τη λυσοζύμη που περιέχει, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μάς γεμίζει ενέργεια. Η προαναφερθείσα λυσοζύμη λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας χάρη στην αντιμικροβιακή κι αντιφλεγμονώδη δράση της, κυρίως όσον αφορά τις γαστρεντερολογικές φλεγμονές.
Το γάλα γαϊδάρας αποτελεί ακόμη μία εξαιρετικά καλή πηγή ασβεστίου, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα της λακτόζης, που βοηθάει στην απορρόφηση του πρώτου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το προτείνουν ιδιαίτερα στις γυναίκες και κυρίως σε όσες μπαίνουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, αφού καταπολεμάει/ προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Επομένως διατηρεί την οστική πυκνότητα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και την “οστεογένεση”, δηλαδή στη δημιουργία οστών.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γάλα είναι από τα λίγα υποαλλεργικά. Για παράδειγμα, το γάλα γαϊδάρας είναι ίσως το πρώτο είδος γάλακτος, που ενδέχεται να προκαλέσει κάποια αλλεργία. Πρόκειται για το σύνδρομο πρωτεϊνικής αλλεργίας του αγελαδινού γάλακτος , με κύριες ένοχες τιςπρωτεΐνες β- γαλακτογλοβουλίνη και καζεΐνη! Πρωτεϊνες ξένες προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε προκαλούν και τις ανάλογες αντιδράσεις.
Η πρωτεΐνη β-γαλακτογλοβουλίνη υπάρχει στο γάλα της γαϊδάρας όπως και στο αγελαδινό. Όμως, παρόλο που η β- γαλακτογλοβουλίνη θεωρείται αλλεργιογόνος ουσία, δεν προκαλεί αλλεργία όταν προσλαμβάνεται μέσω του γάλακτος της γαϊδάρας.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε εδώ ότι υπάρχουν έρευνες, που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα γαϊδάρας παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση στο ανάστημα!
Επιπλέον συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, διατηρώντας τη φυσιολογική χλωρίδα του και την πέψη. Ας πούμε πως είναι σαν ένα φυσικό προβιοτικό…
Μένουμε στο κομμάτι της υγείας και τονίζουμε την υψηλή περιεκτικότητα του συγκεκριμένου τύπου γάλακτος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και Ω3 λιπαρά οξέα, στοιχεία που ρυθμίζουν τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.
Όσον αφορά την ομορφιά και τις plus παροχές, που δίνει το γάλα γαϊδάρας, αυτές σχετίζονται με την αντιγήρανση, την ενυδάτωση και θρέψη της επιδερμίδας διατηρώντας την ελαστικότητά της. Τα αμινοξέα που περιλαμβάνει, διατηρούν τη φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων ως μέρος της σύνθεσης του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.
Το γάλα γαϊδάρας ενδείκνυται να καταναλωθεί και με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής.
[divider]
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989) και Σώρου 3-5 (Μαρούσι – 210323000)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Το κόψιμο του τσιγάρου έχει πραγματικά πολλά οφέλη! και κάνει και καλό στην τσέπη.