3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό γιαούρτι ή ανθόγαλο
4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. νωπή μαγιά
1 κουτ.γλυκ. κανέλα
1/2 κουτ.γλυκ. μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκ. μαχλέπι σκόνη
2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
1 κρόκο αυγού
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το γιαούρτι ή το ανθόγαλο με την ζάχαρη να ενωθούν καλά. Αμέσως μετά ρίχνετε τα αυγά χτυπημένα, την κανέλα, την μαστίχα και το μαχλέπι και το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Δουλεύετε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι σας μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο ρίχνετε μέσα στο μπολ με το προζύμι και συνεχίζετε το δούλεμα με το χέρι σας τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ θα το γυρίσετε στην μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
Τέλος ρίχνετε το ένα φλιτζάνι γάλα και αρχίζετε την διαδικασία του ζυμώματος. Στην αρχή προσθέτετε ενάμιση κιλό αλεύρι και αρχίζετε να δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια σας ρίχνοντας σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι, έτσι ώστε να μπορέσετε να ελέγχετε την πυκνότητα. Όταν η ζύμη αρχίσει να «σφίγγει», να γίνεται ομοιογενής και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ ρίχνετε λίγο αλεύρι στα χέρια σας και τα τρίβετε μεταξύ τους έτσι ώστε να καθαρίζουν από τη ζύμη.
Ανασηκώνετε λίγο τη ζύμη και πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ, και συνεχίζετε το ζύμωμα πιέζοντας τη ζύμη με τις γροθιές σας για 2-3 λεπτά. Ραντίζετε με λίγο γάλα και συνεχίζετε το ζύμωμα για 3-4 λεπτά ακόμα.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ (ελαφρώς αλευρωμένο), σκεπάζετε με διπλές βαμβακερές πεσέτες και το βάζετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 ώρες. Μόλις φουσκώσει το βάζετε σε μια επίπεδη επιφάνεια (ελαφρώς αλευρωμένη) και το ζυμώνετε ξανά με γρήγορες κινήσεις. Χωρίζετε την ζύμη σε 10 κομμάτια μεγέθους περίπου όσο ένα μικρό πεπόνι. Πλάθετε κάθε κομμάτι σε τρία κορδόνια, τα πλέκετε σε πλεξίδες και στη συνέχεια σε στρογγυλό. Τα καλύπτετε με βαμβακερές πεσέτες και τα αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
Πιέζετε ελαφρά τη ζύμη με το δάχτυλό σας, όταν διαπιστώσετε ότι επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του θέση σημαίνει ότι τα τσουρέκια είναι έτοιμα.
Βουτυρώνετε 5 ταψιά τοποθετείτε τα τσουρέκια. Με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνειά τους με το αυγό που έχετε χτυπήσει με λίγο νερό και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα με 1 ώρα και 10 λεπτά. Όταν ροδίσουν από πάνω και από κάτω σημαίνει ότι είναι έτοιμα, τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμυγδάλου
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο