Στη διατροφή όλα γίνονται και τελικά όλα επιτρέπονται, αλλά με μέτρο.
Από τα πρώτα πράγματα, που ρωτάμε κάθε φορά που ξεκινάμε διατροφή, είναι το βραδινό γεύμα. Τι γίνεται για παράδειγμα όταν έχουμε κανονίσει βραδινή έξοδο για φαγητό σε εστιατόριο; Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλέον θερμίδες στις βραδινές εξορμήσεις του καλοκαιριού;
Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλής Παναγιώτου μάς δίνει τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε να μην ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων που θα περάσουν το βράδυ τους παρέα με μία σαλάτα, μερικά κριτσίνια ολικής και χαζεύοντας τα πιάτα των άλλων.
Το βραδινό αποτελεί ένα από τα πέντε γεύματα της ημερήσιας διατροφής μας και ένα από τα τρία κύρια πιάτα. Συχνά μάλιστα το απολαμβάνουμε με μεγαλύτερη χαρά, χωρίς ακριβώς να γνωρίζουμε το γιατί. Ίσως είναι εκείνη η απαγόρευση που έχουμε στο μυαλό μας για το φαγητό και τις βραδινές ώρες ή η στιγμή που χαλαρώνουμε μετά από ένα δύσκολο πρόγραμμα… Όπως και να έχει, έχουμε κάθε δικαίωμα να το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Το συνοδεύουμε πάντα με ένα μικρό πιάτο σαλάτας. Σε αυτή προσέχουμε τις ποσότητες ελαιολάδου που βάζουμε και το τυρί που επιλέγουμε να έχει (προτιμήστε ανθότυρο, cottage ή το κατσικίσιο σε μικρή ποσότητα).
Αποφεύγουμε το ψωμί.
Μην απολαμβάνουμε το βραδινό μας με νερό. Αν θέλουμε λίγο αλκοόλ για την παρέα, φροντίστε να μείνετε στο ένα ποτήρι κρασί.
Αποφεύγουμε το επιδόρπιο και γενικά τη ζάχαρη.
Προσέχουμε την ώρα. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα! Εκτός από τη δίαιτα, ας αναλογιστούμε και τη γενικότερη καλή υγεία- ευεξία που προϋποθέτει το τελευταίο γεύμα της ημέρας να γίνεται δύο με τρεις ώρες πριν ξαπλώσουμε για ύπνο. Τα άτομα τα οποία καταναλώνουν μεγάλα και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα αϋπνίας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αφού ο οργανισμός δε προλαβαίνει να πραγματοποιήσει την πέψη των τροφών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Το βραδινό δεν αντικαθιστά το μεσημεριανό. Προτιμήστε να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ και το μεσημέρι.
Δεν είναι το βραδινό που παχαίνει, αλλά η ποιότητα και οι συνδυασμοί των τροφών που καταναλώνουμε.
Καταναλώνουμε μία μερίδα ψητού (κοτόπουλο ή ψάρι) με πράσινη σαλάτα λαχανικών εποχής.
Αντιστρέφουμε τα γεύματα του διατροφικού πλάνου μας και απολαμβάνουμε στη βραδινή έξοδο το μεσημεριανό και το μεσημέρι ό,τι υπάρχει στο πρόγραμμα για το βραδινό.
Προσθέτουμε έξτρα λεμόνι για την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και σιδήρου.
Σερβίρουμε στο πιάτο μας συγκεκριμένη ποσότητα σαλάτας και φαγητού, ώστε να αποφύγουμε τα επιπλέον τσιμπολογήματα και να διατηρούμε τον έλεγχο των μερίδων που καταναλώνουμε.
Bonus tip: Την επόμενη μέρα μπορείτε να περιορίσετε λίγο τις ποσότητες που περιλαμβάνει το κάθε γεύμα- ειδικά το μεσημεριανό- εφόσον έχετε απολαύσει το προηγούμενο βράδυ ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Το πρωινό όμως επιμένουμε να παραμένει πλήρες, γιατί αυτό μας δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας και προκαλεί τον κορεσμό ώστε να είμαστε χορτασμένοι για ώρες. Αντικαταστήστε τα ενδιάμεσα σνακ με ένα φρούτο.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο