Πολλές έγκυες γυναίκες θα επιβεβαιώσουν ότι όταν το μωρό είναι ακόμα στην κοιλιά, σταματάει να κλωτσάει και φαίνεται ήρεμο όταν η έγκυος κινείται και περπατάει, ενώ ζωηρεύει όταν αυτή ξαπλώνει. Όταν βγει στον κόσμο, αποζητά ό,τι το παρηγορούσε πριν και έτσι ηρεμεί στην αγκαλιά μας όταν νιώθει το σώμα μας και όταν κουνιέται ελαφρά.
Ένας μάρσιπος αγκαλιάς sling μπορεί να προσφέρει αυτή τη φυσική συνέχεια!
Η διαρκής σωματική επαφή απαλύνει τις εσωτερικές ενοχλήσεις του βρέφους και έτσι συμβάλει στην ανακούφιση από τους κολικούς, καθώς τα μωράκια αφουγκράζονται τους χτύπους της καρδιάς της μαμάς ή του μπαμπά, και ηρεμούν από τη μυρωδιά τους. Έτσι οι γονείς γλυτώνουν από πολύ στρες, που συνήθως μια τέτοια κατάσταση φέρνει. Λιγότερο στρες όμως έχουν και τα μωρά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Στην έρευνα αυτή αποδεικνύεται ότι με το να «φοράει» κανείς το μωρό του 3-4 ώρες την ημέρα, μειώνεται το κλάμα του κατά 43% στη διάρκεια όλης της μέρας και κατά 54% στη διάρκεια του απογεύματος.
Επίσης έρευνες δείχνουν ότι το babywearing βοηθά τον θηλασμό, εφόσον η μαμά είναι πιο ξεκούραστη οπότε και ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του μωρού της. Επιπλέον είναι πολύτιμο εργαλείο και σε περιπτώσεις επαναγαλακτισμού αλλά και σε προσπάθειες αύξησης της μητρικής παραγωγής γάλακτος. Μια μαμά που χρησιμοποιεί μάρσιπο αγκαλιάς ringsling ή mei tai μπορεί να θηλάσει το μωρό της διακριτικά και σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να μην νιώθει η ίδια περιορισμένη και εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι, αλλά μπορεί να απολαύσει τα οφέλη μιας βόλτας, για την ίδια αλλά και το μωρό της. Επίσης μπορεί να φροντίσει συγχρόνως και τα μεγαλύτερα παιδιά ή ακόμα και να κάνει δουλειές στο σπίτι ενώ ταυτόχρονα θηλάζει το μωρό της!
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του babywearing είναι ότι οι γονείς αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς εξοικειώνονται πιο γρήγορα με τις κινήσεις, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του μωρού, με αποτέλεσμα να διαβάζουν τα μηνύματα που τους δίνει το μωρό τους, με επιτυχία. Όταν το μωρό δεν χρειάζεται να κλάψει για να ειδοποιήσει το γονέα του ότι πεινάει ή ότι βαριέται, τότε η εμπιστοσύνη του προς αυτόν αυξάνεται, παράλληλα με την αυτοπεποίθηση του γονέα. Αυτός ο κύκλος θετικής αλληλεπίδρασης εμβαθύνει την αμοιβαία σύνδεση μεταξύ παιδιού-γονέα και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα μία γυναίκα που ενδέχεται να πάθει ή πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη, καθώς θεωρείται ότι μια μαμά που «φοράει» το νεογέννητο της έχει μειωμένα ποσοστά για να νοσήσει. Αυτό οφείλεται στο ότι η ωκυτοκίνη ορμόνη, σχετίζεται στενά με το δέσιμο και τη προσκόλληση. Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γέννας και του θηλασμού και κυρίως, κατά τη διάρκεια της «δέρμα με δέρμα» επαφής και θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση της πίεσης και του άγχους.
Τα μωρά που έχουν στενή επαφή με τους γονείς τους, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερο επίπεδο της ωκυτοκίνης από τα μωρά που δεν έχουν στενή επαφή με τους γονείς τους. Αυτό στη συνέχεια βοηθά στη μείωση των επιπέδων στρες του μωρού και συμβάλλει στην βελτίωση της ασφαλούς προσκόλλησης του μωρού προς τους γονείς. Έτσι οι ανάγκες του ικανοποιούνται κατά τη στιγμή της αίτησης.
Μπορεί ακόμα να βοηθήσει πολύ στην επαφή και το συναισθηματικό δέσιμο με τον πατέρα, αφού το μωρό συνηθίζει τη φωνή του, τους χτύπους της καρδιάς του, τις κινήσεις του, τις εκφράσεις του προσώπου του και μαζί δημιουργούν μια ξεχωριστή και δυνατή σχέση μεταξύ τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει ο γονιός το μωρό, άλλα και το μωρό τον γονέα!
Μια ερώτηση που συχνά δέχομαι από τους νέους γονείς είναι μήπως το μωρό «κακομάθει» στην αγκαλιά; Η απάντηση που δίνω είναι ότι το μωρό για εννέα μήνες βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του και ένιωθε την ασφάλεια και την ενέργεια που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί. Μετά την γέννηση αναζητά την αγκαλιά της οπού μπορεί να τραφεί σωματικά και προπάντων συναισθηματικά. Εκεί μόνο νιώθει την ασφάλεια για να αφεθεί και να χαλαρώσει. Πρόωρες προσπάθειες για να γίνει το βρέφος ανεξάρτητο και να μην ‘κακομάθει’ στην αγκαλιά μας, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του στη μαμά και στη σταθερότητα του κόσμου γύρω του.
Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, είναι ότι οι μάρσιποι αγκαλιάς (ringslings και mei tais) είναι ότι καλύτερο και ανατομικά για τα μωρά, καθώς οι στάσεις στις οποίες τοποθετούνται ουσιαστικά προσομοιώνουν την αγκαλιά μας και υποστηρίζουν ακριβώς εκεί που χρειάζεται, έτσι ακριβώς όπως θα έκαναν και τα χέρια μας! Το Ινστιτούτο Δυσπλασίας των Ισχύων δηλώνει ότι ένας μαλακός μάρσιπος αγκαλιάς, βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη των ισχύων καθώς το μωρό «φοριέται» σε ανατομικές στάσεις.
«Φορώντας» το μωρό σας μπορείτε να ανταποκριθείτε στις περισσότερες ανάγκες του μωρού σας εύκολα, ξεκούραστα, με άνεση και με ασφάλεια, από την 1η στιγμή της γέννησής του και μέχρι να φτάσει τουλάχιστον μέχρι 3 ετών!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο