Ενώ παλιά εσείς είχατε τον έλεγχο πάνω στο σώμα σας, εσείς αποφασίζατε από το τι θα φάτε, πότε θα το φάτε, πότε θα κοιμηθείτε μέχρι τον αριθμό των υπερωριών στη δουλειά, τώρα πολλές από αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει κάποιος άλλος για εσάς και αυτό ίσως είναι κάτι δύσκολο να αποδεχτείτε. Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός οτι η περίοδος της εγκυμοσύνης στις μέρες μας δεν είναι όπως ήταν πρώτα που σήμαινε ξεκούραση και προετοιμασία για τον ερχομό του πελαργού. Τώρα οι ρυθμοί παραμένουν γρήγοροι και οι απαιτήσεις της ζωής παραμένουν οι ίδιες όπως ήταν και πριν την εγκυμοσύνη, αν όχι και ακόμη περισσότερες ακριβώς λόγω της εγκυμοσύνης αυτής.
Επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό τα αποθέματα ενέργειας σας να εξαντλούνται όπως επίσης και η αίσθηση του ελέγχου.
γράφει η Ουρανία Ζερικιώτη, MSc
Η απώλεια ελέγχου με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό ή ακόμα και σε υποθάλπτουσα οργή προς το μωρό το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο τύψεων και θλίψης. Ποιά είναι η λύση για να μειωθεί αυτό ακριβώς το αίσθημα αβοηθητότητας που ενδέχεται να προκαλέσει η έλλειψη ελέγχου; Αφενός με το να λάβετε δράση σε όποιους τομείς της ζωής σας μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο και αφετέρου με το να αποδεχτείτε οτι σε κάποιους τομείς δε θα μπορείτε να τον έχετε.
Αρχικά ενημερωθείτε σε σχέση με την κατάστασή σας. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσετε κάποιο βαθμό ελέγχου. Μιλήστε με τη μαία σας ή το γυναικολόγο σας, ρωτήστε γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει και βρείτε τα κατάλληλα βιβλία-εγχειρίδια ώστε να αποκτήσετε μια αίσθηση του τι να περιμένετε και ποια από αυτά μπορείτε να προλάβετε ή να διαχειριστείτε.
Προσαρμόστε το τρόπο ζωής σας στις νέες συνθήκες. Δε γίνεται να συνεχίσετε τη ζωή σας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα χωρίς να αισθάνεστε ανεπαρκής. Μάθετε να λέτε όχι και να βάζετε όρια στη δουλειά και στο σπίτι. Όταν νιώθετε οτι χάνετε τον έλεγχο αναρρωτηθείτε » τι μπορώ να κάνω;» Νιώθετε ζαλάδα; Κάντε ένα διάλειμμα, ξαπλώστε. Ανησυχείτε για το βάρος σας; Προσέξτε τη διατροφή σας ή πηγαίνετε σε ένα διατροφολόγο. Κάντε όμως κάτι, μη μπαίνετε σε ένα κικεώνα αρνητικών σκέψεων. Η αναποφασιστηκότητα νικιέται με ένα μόνο πράγμα, τη δράση. Αλλά ξεκινήστε με μικρά μικρά βήματα, κάθε αλλαγή προυποθέτει χρόνο. Επίσης μη διστάσετε να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.
Κάποιες φορές όμως συμβαίνει να χάσει κάποιος τον έλεγχο και όσο και να προσπαθεί να τον ανακτήσει, να μη μπορεί. Μπορούμε όμως να έχουμε πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων; αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το να αφεθείτε. Κάντε οτι περνάει από το χέρι σας και από εκεί και πέρα αποδεχτείτε την κατάσταση και τον εαυτό σας. Μη ξεχνάτε οτι εντέλλει είστε άνθρωποι, όχι υπερ-άνθρωποι.
Ωστόσo μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σε περίπτωση που αισθανθείτε οτι σας δυσκολεύει συναισθηματικά η εγκυμοσύνη. Σπάστε τον κύκλο σιωπής που η εγκυμοσύνη «οφείλει» να φέρνει μόνο θετικά συναισθήματα. Είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος της ζωής σας και είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να αισθάνεστε άγχος, θυμό ή θλίψη. Η συμβολή ενός ειδικού έστω και προληπτικά σε αυτή την περίοδο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βοηθητική.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο