Σύμφωνα με ένα οθωμανικό βιβλίο μαγειρικής του 19ου αι., οι κεφτέδες αυτοί –γνωστοί στην τουρκική κουζίνα ως «κεφτέδες σαν το μπούτι της γυναίκας»– γίνονταν μόνο από ωμό κιμά. Εδώ, καβουρντίζουμε το μισό κρέας.
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο, ανάμεικτο με αρνίσιο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι Καρολίνα
1 ½ φλιτζ. τσαγ. νερό
2 αυγά
½ φλιτζ. τσαγ, μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
1 ½ φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
Βάλτε τον μισό κιμά σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να τραβήξει το νερό του, για 8΄-10΄.
Τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το νερό και το ρύζι, και μαγειρεύετε για 15΄σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Ανακατεύετε τον χλιαρό κιμά με τον υπόλοιπο κιμά που είναι ωμός. Προσθέτετε το πιλάφι, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό και ζυμώνετε καλά.
Παίρνετε από το μείγμα ποσότητα ίση με το μέγεθος ενός αυγού. Πλάθετε με το χέρι σας κεφτεδάκια κυλώντας τα ανάμεσα στα χέρια σας, μέχρι να αποκτήσουν μακρουλό σχήμα. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Βάζετε ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι, και αφήνετε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Περνάτε τους κεφτέδες στο αυγό, μετά τους βάζετε σε πιάτο που έχετε βάλει αλεύρι ώστε να αλευρωθούν παντού και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα τους κεφτέδες και τους αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε ζεστούς τους κεφτέδες.
Χρήσιμο:
Για πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά όπως μπούκοβο και κύμινο.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο