1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 2,5 κιλά
1 κουτ. σουπ. αλάτι
1 κουτάκι μπύρα 425ml σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αφαιρέστε και χρησιμοποιήστε σε άλλη παρασκευή το λαιμό, τα εντόσθια από το κοτόπουλο. Ρίξτε αλάτι σε ολόκληρη την επιφάνεια και μέσα στην κοιλότητα του κοτόπουλου, τόσο όσο να το καλύπτει όλο σαν μια ελαφριά κουβέρτα χιονιού. Καλύψτε το κοτόπουλο με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο 1-1/2 με 2 ώρες.
Πολτοποιήστε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και ενώστε τα με τα υπόλοιπα καρυκεύματα.
Ξεπλύνετε εσωτερικά και εξωτερικά το κοτόπουλο με κρύο νερό. Απαλά σκουπίστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίστε το όλο με το μείγμα καρυκεύματος . Διπλώστε τις άκρες των φτερών πίσω από την πλάτη του κοτόπουλου. Αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20 με 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
Προετοιμάστε τη σχάρα ζεσταίνοντας με μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανοίξτε τη μπύρα και αδειάστε περίπου τη μισή. Χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτήρι κονσέρβας, κάντε 2 ακόμα τρύπες στο πάνω μέρος του κουτιού.. Τοποθετείτε την μπύρα σε σταθερή επιφάνεια και βάζετε πάνω από το κουτί το κοτόπουλο όρθιο από την πλευρά που έχει άνοιγμα έτσι ώστε να βρεθεί η μπύρα στην κοιλιά του.
Μεταφέρετε το κοτόπουλο πάνω στη σχάρα, εξισορροπώντας το στα δύο πόδια του ώστε να στέκεται, όπως και ένα τρίποδο. Ψήστε σε μέτρια φωτιά, με το καπάκι κλειστό, μέχρι οι χυμοί που θα βγαίνουν να είναι διάφανοι και καθαροί και η θερμοκρασία για 1 με 1,5 ώρα. Αφαιρέστε προσεκτικά φορώντας ένα γάντι, το κοτόπουλο μαζί με το κουτάκι από τη σχάρα. Αφήστε το για περίπου 10 λεπτά πριν να το βγάλετε από το κουτάκι της μπύρας. Τέλος το κόβετε σε μερίδες και το σερβίρεται ζεστό.
Τα αποξηραμένα κρεμμύδια και σκόρδα πιάνουν καλύτερα στις κοιλότητες του κοτόπουλου σε σύγκριση με τα φρέσκα.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο