Το συγκεκριμένο άρθρο προτείνουμε να ξεκινήσει με τον ορισμό της χορτοφαγίας. Χορτοφαγία λοιπόν είναι η δίαιτα που δεν περιλαμβάνει τροφές ζωικής προέλευσης. Πρόκειται για τη διατροφή, που αποκλείει το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι.
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να γίνει χορτοφάγος ή αλλιώς vegan, ποικίλουν και κατά τη γνώμη μας, είναι καθαρά προσωπικοί. Η διαφορά όμως από χορτοφάγο σε χορτοφάγο είναι κατά πόσο ακολουθεί μία vegan δίαιτα σε αυστηρό πλαίσιο ή όχι. Υπάρχουν εκείνοι που αποφεύγουν το κρέας και το ψάρι, αλλά απολαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγό. Εκείνοι που έχουν μια διατροφή αποκλειστικά βασισμένη σε φυτικές τροφές όπως είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, οι μερικώς φυτοφάγοι που τρώνε κυρίως λαχανικά και φρούτα χωρίς όμως να αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας και το ψάρι. Και τέλος έχουμε τους ωμοφάγους, οι οποίοι καταναλώνουν ωμά φρούτα και λαχανικά- κυρίως της εποχής- ανάλατους ή άψητους ξηρούς καρπούς, σπόρους κτλ.
Σε γενικές γραμμές ως ισορροπημένη θεωρούμε τη διατροφή, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών σε ένα μέτρο λογικής κατανάλωσης και απόλαυσης. Ωστόσο κάθε δίαιτα μπορεί να γίνει ισορροπημένη, εφόσον είναι εξατομικευμένη. Οποιαδήποτε δίαιτα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη από έναν ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο στην ηλικία, το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα, την υγεία και το lifestyle του ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ- και είμαστε απόλυτοι σε αυτό- δεν ξεκινάμε αυθαίρετα μία τόσο σημαντική αλλαγή στη διατροφή μας. Πρέπει να προηγηθούν αιματολογικές εξετάσεις και οι σχετικές μετρήσεις από τον Ειδικό.
Αποτελεί κοινή λογική όμως ότι η χορτοφαγική δίαιτα έχει κάποια διατροφικά «κενά». Για παράδειγμα μία αυστηρή vegan διατροφή ενδέχεται να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης του συμπλέγματος Β, βιταμίνης D, ψευδαργύρου, ιωδίου, ασβεστίου και η λίστα δε σταματάει εδώ. Αυτά τα «κενά» υπάρχουν και πρέπει να καλυφθούν. Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου τονίζει ότι υπάρχουν τρόποι κάλυψης των αναγκών του ατόμου που επιθυμεί να γίνει χορτοφάγος, αλλά όταν αποκλείουμε κάποιες βασικές ομάδες τροφών πρέπει να αντικαταστήσουμε τα θρεπτικά συστατικά αυτών με άλλες. Σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα και όχι μόνο.
Επαναλάβετε αιματολογικές εξετάσεις κάθε 6 μήνες.
Επισκεφθείτε έναν Ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο για μία πραγματικά ισορροπημένη διατροφή στο πλαίσιο της χορτοφαγίας.
Συνδυάστε τα σιτηρά, όπως είναι η βρώμη, με το ρύζι και τα όσπρια.
Εντάξτε στη διατροφή σας το λιναρόσπορο, τα καρύδια και τη σόγια για Ω3 λιπαρά οξέα (εφόσον δεν τρώτε ψάρι).
Ρωτήστε τον Διαιτολόγο- Διατροφολόγο σας για την πρόσληψη ενός συμπληρώματος διατροφής, που θα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και βιταμίνη B12.
Να θυμάστε ότι και η χορτοφαγία θέλει ποικιλία!
Αυξήστε την κατανάλωση σε όσπρια, ξηρούς καρπούς και σιτηρά ολικής αλέσεως για περισσότερο ψευγάργυρο και ασβέστιο.
Δώστε βάση στις ανάγκες του οργανισμού σας συνολικά. Χρειάζεστε εξίσου τις βιταμίνες, το σίδηρο και το ασβέστιο με τα Ω3 λιπαρά οξέα και τις πρωτεϊνες.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Χορτοφάγος=vegeterian Αποκλειστικά Χορτοφάγος (καθόλου ζωϊκά ή παράγωγα τους όπως πχ μέλι)=Vegan Χορτοφάγος Ωμοφαγικής χορτοφαγίας= Raw Vegan. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ενώ η αυστηρα χορτοφαγική δίαιτα έχει κενά στην πρόσληψη στοιχείων τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να καλυφθούν από χημικά υποκατάστατα (πολυβιταμίνες/συμπληρώματα) και ενώ αποδεδειγμένα είμαστε κατασκευασμένοι για να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφών, προωθείτε με τόση επιμονή (οχι εσείς ειδικά, όλοι οι "είμαι καλύτερος απο εσένα γιατί δεν τρώω κρέας" Vegans) την αποκλειστική χορτοφαγία. Θα ήταν καλύτερα να προωθείτε τις σωστές συνθήκες εκτροφής-σφαγής για τα ζώα παρά να αποφεύγετε το ίδιο το κρέας. Οπως θα ξέρετε καλύτερα από εμένα λόγω επαγγέλματος, κανένα συμπλήρωμα δεν αντικαθιστά το φαγητό (κανένας δεν μπορεί να ζήσει με πολυβιταμίνες) ενώ η συνεχής χρήση πολυβιταμινών μπορεί να οδηγησει σε παρενέργειες. Επίσης από όσο ξέρω το μεγαλύτερο ποσοστό των αυστηρα χορτοφάγων όσο παρουσιαζονται οι παρενεργειες της ηλικίας (βλ οστεοπόρωση) αναγκάζονται να επιστρέψουν στην κατανάλωση κρέατος και ψαριών για να μην βρεθούν στα θυμαράκια πριν την ώρα τους. Αναρρωτιέμαι λοιπόν πως μιλάμε για "ισορροπημενη" διατροφή όταν αποκλείουμε ομάδες τροφών και τις αντικαθιστούμε με χημικές αηδίες. (ΥΓ ενημερώστε τους Vegan πελάτες σας πως ακόμα και η επικάλυψη των πολυβιταμινών προέρχεται από ζελατίνα βοοειδών οπότε λιιιγο μοσχαράκι το τρώνε.
Μπράβο Αναστασία!Και το χειρότερο είναι οταν επιβάλουν και σε παιδια αυτού του είδους τη διατροφή.