Παραδοσιακή πίτα για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Πωλείται και καταναλώνεται σε όλη τη Γαλλία λίγες μέρες πριν και μετά τα Θεοφάνεια ή μέχρι το τέλος του καρναβαλιού. Δεν βάζουν πάντα φλουρί αλλά μικρά πορσελάνινα αντικείμενα όπως ένα κόκορα ή ένα κάστρο
2 φύλλα έτοιμη σφολιάτα
2 κουτ. σουπ. μαρμελάδα βερίκοκο
7 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα τριμμένα
2 κουτ. σουπ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χωρίζετε κάθε φύλλο σφολιάτας σε δίσκο διαμέτρου 25 εκ.
Τοποθετείτε τον ένα δίσκο σε ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφεται με την μαρμελάδα αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. από την άκρη του δίσκου.
Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το τριμμένο αμύγδαλο και κονιάκ και χτυπάτε να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια απαλή και αφράτη κρέμα.
Απλώνετε το μείγμα πάνω από τη μαρμελάδα προσέχοντας να είναι ισόπαχο παντού. Με ένα πινέλο βρέχετε την άκρη της σφολιάτας με λίγο νερό και τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Πιέζετε τις άκρες με τα δάχτυλά σας να κλείσουν καλά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την επιφάνεια της πίτας κάνοντας ρόμβους. Αλείφεται την επιφάνεια με διάλυμα αυγού (1 κρόκος με 2 κ.σ. νερό).
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Βάλτε μια μαρμελαδα μήλο ή ροδάκινο αντί για βερίκοκο. Τρώγεται πάντα πολυ ζέστη και φρέσκια για να μην πανιάσει ή σφολιάτα
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο