Εύλογα μπορούν να απορούν οι νέοι γονείς γιατί απαγορεύεται δια ροπάλου το νερό στο βρέφος μέχρι 6 μηνών. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι το νερό αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Το νερό δε βρίσκεται μόνο μέσα στο αίμα μας, αλλά και στα κύτταρα του κάθε οργάνου μας αλλά και γύρω από αυτά, καθιστώντας το δέρμα μας “σφριγηλό” και “ενυδατωμένο”.
Στην κοιλιά της μαμάς το έμβρυο αποτελείται από 90% νερό, το νεογέννητο από 80% νερό, το μεγαλύτερο παιδί από 70% νερό και οι ενήλικες από 50-60% νερό. Η μεγάλη “περιεκτικότητα” του οργανισμού του νεαρού βρέφους σε νερό σε συνδυασμό με την ανωριμότητα των νεφρών μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ιατρικώς ορίζεται ως “δηλητηρίαση από νερό”: περισσότερο νερό στην κυκλοφορία του σώματος «αραιώνει» τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα, με τελικό αποτέλεσμα το εγκεφαλικό οίδημα και τους σπασμούς. Σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, αφού και τα δύο αποτελούνται πάνω από 80% νερό; Μα γιατί τα υπόλοιπα συστατικά του γάλακτος «φρενάρουν» το πέρα-δώθε του νερού μέσα και έξω από τα κύτταρα του οργανισμού και συγκρατείται το νερό στην κυκλοφορία. Η επιπλέον προσφορά νερού στο βρέφος κάτω των 6 μηνών προκαλεί επίσης διάρροια και υποθρεψία, αφενός γιατί δημιουργεί αίσθημα πλήρωσης στο στομάχι και χάνονται γεύματα και αφετέρου γιατί αραιώνονται πολύ τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος με αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφησή τους. Τέλος, δεν είναι σπάνιο στις μέρες μας το φαινόμενο να αραιώνεται πολύ η φόρμουλα (1 μεζούρα σκόνης γάλακτος σε πάνω από 40-50 mL) χάριν οικονομίας και να βλέπουμε μια κατάσταση που είχε εκλείψει τις τελευταίες δεκαετίας, τις «διάρροιες πείνας». Επιπρόσθετα, 100 γραμμάρια μητρικού γάλακτος έχουν περίπου 70 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια βρασμένου νερού έχουν… μηδέν θερμίδες!
Επομένως, είναι σημαντικό να μην προσφέρουμε νερό στο βρέφος κάτω των 6 μηνών. Το βρέφος ξεδιψά με το γάλα όσο θερμό και αν είναι το κλίμα. Σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεκινάμε τη χορήγηση νερού (βρασμένο και κατόπιν μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) στους 6 μήνες ως 30 mL τη φορά και ανά 4ωρο. Με αυτήν την ποσότητα δεν κόβουμε την «όρεξη» του βρέφους για γάλα και την αυξάνουμε μόνο μετά τον 8ο μήνα ως 60 mL τη φορά. Ούτως ή άλλως, θα παρατηρήσετε ότι το μικρό βρέφος δε θα αγαπήσει το νερό στην πρώτη τους επαφή: είναι σαν να τρώμε συνέχεια τούρτα (μητρικό γάλα) και ξαφνικά μας προσφέρουν ένα παξιμάδι (νερό). Αντίθετα, θα παρατηρήσετε ότι το βρέφος «γλύφεται» όταν του κάνετε μπανάκι και πέφτει νερό κοντά στο στοματάκι του. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό της βρύσης δεν είναι σαν το βρασμένο και έχει πολλά άλατα που το κάνουν πιο «νόστιμο» και «πρωτόγνωρο» στη γεύση. Πέραν τούτων, οι πρώτες στερεές τροφές είναι επίσης πλούσιες σε νερό (φρούτα, κρέμες, σουπίτσες).
Στηριζόμαστε στην ενυδάτωση του βρέφους από το γάλα και δεν το πιέζουμε για νερό!
Ιωάννης Κυριακίδης, MD, MMAS, LAT, PhD
Διευθυντής Παιδιατρικής 404 ΓΣΝ Λάρισας
FB Page: www.facebook.com/opaidiatros/
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο