4 μεσαίες πατάτες
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο για τις πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο για τα αυγά
1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
4 αυγά
1/2 κουτ.γλυκ. μαύρο φρεκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες. Χρησιμοποιείτε το ειδικό εργαλείο (μαντολίνο) για να κόψετε σε λεπτές φέτες- πολύ λεπτά στικς/μπαστουνάκια τις πατάτες. Τοποθετείτε τις ψιλοκομμένες πατάτες για 10′ σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό. Ξεπλένετε 5-6 φορές τις πατάτες με κρύο νερό ώστε να φύγει όλο το άμυλο και να γίνουν τραγανές. Βάζετε τα στικς σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν εντελώς από τα υγρά τους. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το ανακατεύετε με τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το μίγμα από τις πατάτες. Με ένα κουτάλι βοηθάτε το μίγμα να απλώσει και να γίνει σαν μια μεγάλη τηγανίτα. Ψήνετε σε μεσαία φωτιά για 10΄και γυρίζετε και από τις δυο πλευρές την τηγανίτα. Για να τη γυρίσετε πιο εύκολα, σκεπάζετε το τηγάνι με ένα πιάτο, το κρατάτε γυρνώντας ανάποδα, και μετά τη ρίχνετε πάλι μέσα στο τηγάνι.
Περιχύνετε γύρω-γύρω στις άκρες με ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για να γίνουν τραγανές οι άκρες και ψήνετε για άλλα 10΄. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες πατάτες.
Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνετε σε λίγο ζεστό ελαιόλαδο τα τέσσερα αυγά μάτια και τα φτιάχνετε σφιχτά ή με μελάτο κρόκο, ανάλογα με τις προτιμήσεις.
Τοποθετείτε την τηγανίτα με τις τραγανές πατάτες σε ένα μεγάλο πιάτο και στο κέντρο μεταφέρετε με μια σπάτουλα τα αυγά, ανά δύο. Σερβίρετε ζεστά, καρυκεύοντας με αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΧΡΗΣΙΜΟ
To rosti είναι ένα παραδοσιακό ελβετικό πιάτο που φτιάχνεται από ψιλοτριμμένες τηγανισμένες πατάτες.Στη απλή μορφή του μοιάζει λίγο με ομελέτα. Σε κάποιες συνταγές χρησιμοποιούν ασπράδια αυγού, αλλά η παραδοσιακή συνταγή αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από πατάτες! Σε αυτή τη συνταγή έχει προστεθεί λίγο κρεμμύδι, αλλά την πραγματική διαφορά την κάνουν τα αυγά μάτια. Μια συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο