Η σύσταση για τον περιορισμό της (πρόσθετης) ζάχαρης στη διατροφή είναι ευρέως γνωστή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να κατέχει μόνο το 5% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Αυτό μεταφράζεται σε 6 κουταλάκια του γλυκού, ενώ κατά μέσο όρο τα άτομα του δυτικού πολιτισμού καταναλώνουν 22 κουταλάκια καθημερινά.
Ακόμα κι αν έχεις σταματήσει να τρως -τόσο συχνά- γλυκά, οι πιθανότητες να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είναι περισσότερες απ’ ο,τι νομίζεις. Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μηχανισμούς που σου δείχνουν ότι μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ μίας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και εμφάνισης ακμής.
Αν το πρωινό και το μεσημεριανό σου καθημερινά είναι πλούσια σε κρυφή ζάχαρη και φτωχά σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλό λίπος, που προσφέρουν κορεσμό, ίσως από το απόγευμα κιόλας να νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια. Μπορεί επίσης να έχεις πονοκέφαλο ή μία μεγάλη επιθυμία για ύπνο. Μία ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή εμποδίζει το σάκχαρο του αίματος να αυξομειώνεται απότομα και δεν σε κάνει ληθαργικό.
Ο σχηματισμός τρυπών στα δόντια είναι από τα βασικότερα σημάδια ότι η σχέση σου με τη ζάχαρη είναι στενή. Το κλειδί είναι να βουρτσίζεις τα δόντια μετά τα γεύματα και να καταναλώνεις τρόφιμα που βοηθούν στην διατήρηση της στοματικής υγείας.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο