Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των εγκύων προς το γυναικολόγο, σχετίζεται με το αν επιτρέπεται να βάψουν τα μαλλιά τους. Υπολογίζεται ότι οι βαφές των μαλλιών περιέχουν πάνω από 5000 χημικά συστατικά και υπάρχει η υποψία ότι κάποια από αυτά μπορεί να απορροφώνται από το δέρμα και να είναι βλαπτικά για την υγεία. Έτσι, πολλές έγκυες αναρωτιούνται κατά πόσο οι βαφές φτάνουν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και αν είναι ασφαλείς για το μωρό τους.
Αν και οι επιστημονικές μελέτες είναι περιορισμένες, οι περισσότεροι ερευνητές αναφέρουν ότι τα χημικά που περιέχονται μέσα στις μόνιμες και ημιμόνιμες βαφές δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά και είναι μάλλον ασφαλή για να χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, μόνο μικρές ποσότητες από αυτά τα χημικά μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα και έτσι η ποσότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το έμβρυο είναι τόσο μικρή, ώστε να μην θεωρείται επικίνδυνη για το μωρό. Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες ούτε για αυτό, φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για τον θηλασμό και πως η ποσότητα των χημικών που μπορεί να περάσει στο γάλα είναι μάλλον ασήμαντη.
Όμως αν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε κανονική βαφή μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν βαφές που θεωρούνται ακόμα πιο ασφαλείς. Οι ανταύγειες είναι η πιο γνωστή εναλλακτική λύση που θεωρείται ότι δεν είναι βλαπτική, καθώς η βαφή δεν ακουμπά στο δέρμα και έτσι δεν απορροφώνται χημικά συστατικά από αυτό. Άλλη εναλλακτική λύση είναι η χρήση φυτικών βαφών που συμπεριλαμβάνουν και τη χένα. Προσοχή όμως γιατί ακόμα και αυτές οι βαφές μπορεί να περιέχουν κάποια συνθετικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε την καφέ χένα και όχι τη μαύρη, που περιέχει αμφισβητήσιμα χημικά συστατικά.
Καλό είναι να αποφεύγετε βαφές που περιέχουν συστατικά, όπως (ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά):
ammonia,
parabens,
phthalates,
aromatic amines,
resorcinol,
gluten,
p-phenylenediamine,
dihydroxybenzene,
aminophenol,
dihydroxybenzene,
4-methoxy-m-phenylenediamine sulfate (4MMPD sulfate) και άλλα.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε τέτοιους προβληματισμούς ο γυναικολόγος μπορεί να σας διαφωτίσει και να σας δώσει τις απαντήσεις που θέλετε. Πάντως, να είστε προετοιμασμένη ότι πολλοί γυναικολόγοι έχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους, καθώς οι επιστημονικές μελέτες έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και δημιουργούν σύγχυση. Άλλοι γυναικολόγοι συστήνουν να αποφεύγουν οι έγκυες τις βαφές μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης, ενώ άλλοι συστήνουν αποχή από τις βαφές για όλη την εγκυμοσύνη και μέχρι τον τοκετό. Είναι γνωστό, ότι ο σχηματισμός των οργάνων του εμβρύου σχηματίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και συνεπώς τότε είναι που το έμβρυο είναι πιο ευάλωτο σε συνθετικά συστατικά και άλλες χημικές ουσίες.
Ποιες προφυλάξεις χρειάζεται να πάρω;
Καλό είναι ο χώρος στον οποίο γίνεται η βαφή μαλλιών να αερίζεται πολύ καλά.
Ζητήστε το πρώτο ραντεβού στο κομμωτήριο, ώστε να μην υπάρχουν στον αέρα αναθυμιάσεις από βαφές σε προηγούμενες πελάτισσες.
Μην αφήνετε την βαφή πάνω στα μαλλιά σας περισσότερη ώρα από όση χρειάζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Αποφύγετε τις βαφές κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
Δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα της βαφής σε κάποιο σημείο του δέρματος σας, για να διαπιστώσετε αν έχετε κάποιου είδους αλλεργία ή δυσανεξία στα συστατικά της βαφής.
Ξεπλύνετε καλά τη βαφή από τα μαλλιά σας μετά από το τέλος της εφαρμογής.
Όταν τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με βαφές, καλό είναι να φοράτε γάντια για να προστατευτείτε.
Μη βάφετε φρύδια και βλεφαρίδες.
Όσες είναι επαγγελματίες κομμώτριες και βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, έχουν αυξημένους κινδύνους. Για αυτό, πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας και να τηρούν με απόλυτη ευλάβεια τις συμβουλές που θα δώσει ο γυναικολόγος. Επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής όσες έγκυες εφαρμόζουν μεγάλο αριθμό βαφών, εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα και βρίσκονται σε περιβάλλον που προσφέρει και υπηρεσίες ονυχοπλαστικής. Οι σωστές συνθήκες εργασίας και τα μέτρα προστασίας (όπως η χρήση γαντιών, να αποφεύγουν να τρώνε και να πίνουν στον πάγκο εργασίας και άλλα), μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο.
Συμπερασματικά οι βαφές των μαλλιών θεωρούνται ασφαλείς για να χρησιμοποιούνται από έγκυες. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο η έγκυος νοιώθει καλά με το να περιποιείται την εμφάνιση της ή το άγχος μιας πιθανής επιπλοκής την κάνει να έχει αγωνία και να ανησυχεί. Συνεπώς εξαρτάται από τις προτεραιότητες και τους φόβους της κάθε εγκύου. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια καλό είναι να χρησιμοποιούνται «φυτικές» (εάν τελικά υπάρχουν) βαφές ή ακόμα καλύτερα να περιμένουμε να ξεπεραστεί το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που αποτελεί και την πιο ευάλωτη χρονική περίοδο για το έμβρυο.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο