Η άρση της καραντίνας στην Ευρώπη «ούτε κατά διάνοια σημαίνει πως έχει τελειώσει» η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός Covid-19, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και προειδοποιεί ότι ο νέος κορωνοϊός απειλεί ουσιώδεις υπηρεσίες Υγείας, όπως οι σωτήριοι εμβολιασμοί των παιδιών.
Όπως είπε ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο νέος κορωνοϊός μοιάζει να έχει «φρενάρει» σε κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να προκαλεί κρούσματα και θανάτους. Ούτε ότι θα σταματήσει κάποια στιγμή σύντομα.
Επιπλέον, κρούσματα και θάνατοι αυξάνονται ανησυχητικά στην Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και σε ορισμένες ασιατικές χώρες.
«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ghebreyesus. «Καθώς αίρονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη, εξακολουθούμε να παροτρύνουμε τις χώρες να αναζητούν, να απομονώνουν, τα ελέγχουν και να αντιμετωπίζουν όλα τα κρούσματα. Πρέπει επίσης να ιχνηλατούν κάθε επαφή, για να εξασφαλίσουν ότι οι πτωτικές τάσεις (της πανδημίας) θα συνεχιστούν».
Ο νέος κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, στην πόλη Ουχάν, στα τέλη της περυσινής χρονιάς. Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε πως ο κορωνοϊός συνιστά παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.
Έως σήμερα, ο κορωνοϊός έχει ανιχνευθεί σε 3,029 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 210.000 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.
Δυστυχώς, για την αντιμετώπιση του ιού δεν υπάρχει ακόμα κάποια ριζική θεραπεία ή εμβόλιο. Ούτε προβλέπεται να υπάρξει κάποια στιγμή σύντομα. Ωστόσο η ενασχόληση όλων με τον ιό και τις συνέπειές του, έχει ως «παράπλευρες απώλειες» άλλους ζωτικούς τομείς της δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Ghebreyesus ανησυχεί ότι ένας από αυτούς τους τομείς είναι οι εμβολιασμοί των παιδιών, οι οποίοι έχουν ατονήσει σε πολλές χώρες εξαιτίας του φόβου ή/και ορισμένων μέτρων που έχουν ληφθεί. «Τα παιδιά διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον Covid-19», είπε. «Διατρέχουν όμως αυξημένο κίνδυνο από άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με τα εμβόλια».
Σε 21 χώρες αναφέρονται ήδη ελλείψεις εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, εξαιτίας των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές συνδέσεις με άλλες χώρες, πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, τα εμβόλια που συστηματικά γίνονται στα παιδιά, τα προστατεύουν από 20 διαφορετικές λοιμώδεις παθήσεις. Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών υπολογίζεται (κατά μέσον όρο) σε 86%. Εντούτοις, ο αριθμός των ανεμβολίαστων ή ελλιπώς εμβολιασμένων παιδιών «αναμένουμε ότι θα αυξηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού», επισήμανε.
Ήδη, λ.χ., έχουν ατονήσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 14 εκστρατείες εμβολιασμού εναντίον της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της μηνιγγίτιδας και άλλων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα προγράμματα αφήνουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά εκτεθειμένα στον υπαίτιο ιό. Ανυπολόγιστα, εξ άλλου, είναι τα παιδιά στις προηγμένες χώρες που έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό τους.
Οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις ή τις αναβολές των εμβολιασμών μπορεί να είναι ολέθριες. Στην πραγματικότητα «η τραγική αλήθεια είναι πως κάποια παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
Πρόβλημα συνιστά επίσης το γεγονός ότι το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μπαίνει σιγά-σιγά στην εποχή της γρίπης. Επομένως, θα κληθεί να εμβολιαστεί εναντίον της, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού – κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το φθινόπωρο και στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, ακόμα και στις χώρες όπου λειτουργούν οι υπηρεσίες Υγείας, πολλοί γονείς αποφεύγουν να πάνε τα παιδιά τους στον παιδίατρο, από φόβο μην μολυνθούν με τον νέο ιό. Έτσι, είναι πιθανό να τα αφήσουν ακάλυπτα και εναντίον της γρίπης.
Την κατάσταση επιτείνουν «οι μύθοι και η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια… που θέτουν σε κίνδυνο ευάλωτους ανθρώπους», υπογράμμισε ο ειδικός. Και κατέληξε λέγοντας πως δεν πρέπει να καθυστερούμε τους εμβολιασμούς διότι το τίμημα μπορεί να είναι βαρύ.
Ο κ. Ghebreyesus έκανε αυτές τις επισημάνσεις με αφορμή (και) την εφετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2020). Το θέμα της είναι «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε όλους» (#VaccinesWork for All). Στόχος της να ενημερωθεί το κοινό ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές σε όλες τις ηλικίες και πως είναι ασφαλή.
πηγή iatropedia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο