Από την Ουρανία Παπανικολάου,
Πολλές φορές στα αυτιά των γονιών κουδουνίζει η φράση «μαμά/μπαμπά, βαριέμαι». Αυτή η φράση ακούγεται πιο συχνά, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και φυσικά τα καλοκαίρια! Πολλοί γονείς στο άκουσμα αυτό ανησυχούν, προβληματίζονται, δεν ξέρουν αν είναι φυσιολογικό ή όχι και απελπισμένοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το ‘’βαριέμαι’’ και να βρουν άμεσα λύσεις για να δουν το παιδί τους πάλι χαρούμενο και ενεργητικό.
Αν το ρωτήσετε τι εννοεί με το ‘’βαριέμαι’’ οι συνηθέστερες απαντήσεις είναι ‘’δεν ξέρω τι να κάνω’’, ‘’δεν ξέρω με τι να ασχοληθώ’’, ‘’δεν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον να ασχοληθώ’’. Συνήθως, ένα παιδί βαριέται όταν νιώθει μόνο του, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τον ελεύθερο χρόνο και να το γεμίσει παραγωγικά, όταν θέλει να τραβήξει λίγο περισσότερο τη δική σας προσοχή και σημασία.
Η πλήξη όμως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Η ανία, πολλές φορές, είναι ευεργετική καθώς ενεργοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά και για τους ενήλικες. Πόσες φορές, καθώς καθόμαστε κοιτώντας το ταβάνι και βαριόμαστε, δεν έχουμε σκεφτεί κάποια νέα ιδέα, δεν έχουμε εμβαθύνει μέσα μας και έχουμε εντοπίσει πράγματα για τον εαυτό μας που δεν τα γνωρίζαμε κτλ. Μέσα στη βαρεμάρα του το παιδί έχει άφθονο χρόνο να πειραματιστεί και να δοκιμάσει πολλά πράγματα, να σκεφτεί, να δει τι του αρέσει και τι όχι. Μέσα από αυτά αποκτά αυτογνωσία, ψυχική ανθεκτικότητα, αυτονομία και αυτάρκεια (και τώρα και μετέπειτα ως ενήλικας).
Το 1993, ο ψυχαναλυτής Άνταμ Φίλιπς στο On Kissing, Tickling and being bored έγραφε ότι η “η ικανότητα του να βαριέται ένα παιδί αποτελεί στάδιο της ανάπτυξής του και η πλήξη αποτελεί μία ευκαιρία ώστε να συλλογιστεί τη ζωή. Η άποψη των ενηλίκων ότι το παιδί θα πρέπει διαρκώς να απασχολείται είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και απόλυτα καταπιεστική”. Εδώ να αναφέρω, ότι πολλοί ειδικοί όταν τους επισκέπτονται γονείς, λέγοντάς τους ότι το παιδί τους βαριέται, ξέρετε ποια είναι η απάντησή τους; «Ε! Και!»
Αν το παιδί δεν βαριέται που και που και δεν μένει μόνο του σκεφτεί και να αναλογιστεί, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ένα παιδί που δεν θα βρίσκει ευκαιρίες να εξερευνεί καινούρια πράγματα και νέες ιδέες, που δεν πειραματίζεται, δεν δοκιμάζει κάτι νέο και εν τέλει δεν αποτυγχάνει. Το παιδί που είναι διαρκώς απασχολημένο, τη στιγμή που θα ξεμείνει από δραστηριότητες θα νιώσει και πάλι βαρεμάρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, έναν ενήλικα, ο οποίος καταρχάς δεν θα έχει αποκτήσει την αυτονομία του, δεν θα μπορεί να βρει πραγματικό ενδιαφέρον σε τίποτα, θα επιδιώκει να είναι συνεχώς απασχολημένος και να αναζητά έντονες συγκινήσεις που αν δεν τις βρει θα τις αναζητήσει κάπου αλλού. Π.χ εξτρίμ επιλογές στη ζωή του, αγχωτικές καταστάσεις κ.ά.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ανίας των παιδιών από τους γονείς
Τέλος, αν παρόλο που έχει παρέες και αρκετές επιλογές δραστηριοτήτων στη διάθεσή του, συνεχίζει να παραπονιέται ότι βαριέται, καλό θα ήταν να εξετάσετε με προσοχή τη γενικότερη συμπεριφορά του και τη συναισθηματική του κατάσταση. Δηλαδή, αν σας φαίνεται θλιμμένο, χωρίς κέφι, φοβισμένο ή ανήσυχο τότε πρέπει να παρατηρήσετε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό και σε ποιες περιπτώσεις. Συζητήστε μαζί του μήπως ανακαλύψετε κάτι που κρύβεται πίσω από το μανδύα της πλήξης. Πολλές φορές η συζήτηση και μόνο μπορεί να ωφελήσει πολύ περισσότερο από ότι πιστεύετε το παιδί! Αν παρόλα αυτά τα ‘’συμπτώματα’’ συνεχιστούν ίσως να χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
πηγή csii.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο