Η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές, τις δικές σας, αλλά και των παιδιών σας. Δεν είναι κλισέ, είναι μία πραγματικότητα που έχει πολλάκις αποδειχθεί επιστημονικά, πειραματικά και -δυστυχώς- εμπειρικά. Η Ελλάδα είναι στις χώρες που θρηνούν εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο στους δρόμους λόγω τροχαίων ατυχημάτων, με την απουσία ζώνης ασφαλείας να είναι σε αρκετές περιπτώσεις στοιχείο–κλειδί στο θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα μιας σύγκρουσης.
Τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά, η ασφάλεια κατά τη μεταφορά πρέπει να είναι προτεραιότητα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας για παιδιά, έχουν λανσαριστεί τα βρεφικά και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, με την ύπαρξή τους να είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν και άλλα χρήσιμα εργαλεία που ενισχύουν την ασφάλεια και μπορούν να προστατεύσουν τους μικρούς μας φίλους στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος.
Δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη τα τροχαία ατυχήματα με νεκρούς ή σοβαρά τραυματίες που δεν φορούσαν ζώνη, ακόμα και αν τα οχήματα που συγκρούστηκαν δεν είχαν μεγάλη ταχύτητα. Ο νόμος της ορμής αρκεί για να μας επιβεβαιώσει ότι ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα, η ορμή αρκεί για να μας προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.
Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν φοράμε ζώνη, ώστε το σώμα μας να σταματήσει μαζί με το αυτοκίνητο, σε μία σύγκρουση το σώμα μας θα συνεχίσει να κινείται με την ταχύτητα που έχει το όχημα. Το αποτέλεσμα είναι δραματικό, βεβαίως, αφού η ορμή της πρόσκρουσης του σώματός μας ισούται με τον πολλαπλασιασμό του βάρους μας με την ταχύτητα. Έτσι, αν ένας άνθρωπος 90 κιλών δεν φοράει ζώνη και τρέχει με 40 χλμ/ώρα κατά τη σύγκρουση, η ορμή που θα τον χτυπήσει κατά την πρόσκρουση είναι ίση με 3.600 κιλά (90*40)! Μία τέτοια δύναμη φυσικά αρκεί για να μας προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, ανάλογα με το σημείο που θα χτυπήσουμε.
Φωτογραφία διαφορετικών ειδών παιδικά καθίσματα από το autodoc.gr
Η αγορά του σωστού παιδικού καθίσματος είναι πολύ σημαντική υπόθεση, αφού εξυπηρετεί εμάς και το παιδί μας με αρκετούς τρόπους. Αρχικά και κυριότερα, το παιδί είναι ασφαλές και δεν κινδυνεύει στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Πέρα από αυτό, πρόκειται για αρκετά εργονομικά και άνετα καθίσματα που επιτρέπουν στο παιδί να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί γαλήνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν ειδικά καθίσματα για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών και δεν ξεπερνούν τα 135 εκατοστά σε ύψος.
Επειδή το σώμα των παιδιών αλλάζει με τα χρόνια, στην αγορά επικρατούν τρία είδη καθισμάτων, τα οποία και απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες.
Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα ασφαλές κάθισμα αυτοκινήτου, αφού είναι ουσιαστικά η μόνη προστασία που θα έχει το μωρό σας σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ατύχημα. Οι αερόσακοι δύσκολα θα προστατεύσουν ένα μωρό, ενώ το ίδιο το βρέφος δεν έχει τα αντανακλαστικά για να προστατεύσει τα ζωτικά του σημεία κατά την πρόσκρουση. Με βάση τα κιλά του μωρού υπάρχουν και τα ανάλογα καθίσματα αυτοκινήτου, τα οποία είναι κατασκευασμένα με κριτήριο την ιδανική στάση για το μωρό, ώστε οι μεταφορές του και οι βόλτες του να μην είναι άβολες και δυσάρεστες.
Αν το μωρό σας είναι πάνω από 15 μηνών, τότε επιτρέπεται να πάρετε ένα κάθισμα που θα κοιτάει μπροστά. Μέχρι τότε, το κάθισμα θα πρέπει να στήνεται προς τα πίσω στο αυτοκίνητό σας. Τα βρέφη δεν μπορούν να αντέξουν τις μεγάλες δυνάμεις που ασκούνται από το αυτοκίνητο ακόμα και σε κάποια περίπτωση απότομου φρεναρίσματος. Έτσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού τους από πίεση και G που θα προκληθούν από έναν ελιγμό ή μία απότομη κίνηση του οχήματος.
Πολλοί γονείς παραλείπουν να έχουν παιδικά καθίσματα για τα παιδιά τους και απλά τα αφήνουν να κάθονται μόνα τους στο πίσω κάθισμα όταν πλέον δεν χωράνε στα βρεφικά τους καθίσματα. Πρόκειται για μέγα λάθος, αφού το σώμα ενός παιδιού είναι αρκετά επιρρεπές στους τραυματισμούς, ενώ λόγω του μικρού ύψους, η ζώνη ασφαλείας δεν θα εφαρμόσει σωστά για να το προστατεύσει σε περίπτωση ατυχήματος. Υπάρχει μεγάλη γκάμα από παιδικά καθίσματα στην αγορά που θα προστατεύσουν τα παιδιά σας μέχρι και την ηλικία των 12 ετών, όταν και θα έχουν το κατάλληλο ύψος για να φορέσουν ζώνη.
Ο τύπος του booster καθίσματος αυτοκινήτου αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, εκείνα που έχουν μεγαλώσει και δε νιώθουν άνετα πλέον στα παιδικά καθίσματα. Το συγκεκριμένο είδος καθίσματος εφαρμόζει πάνω στο κανονικό κάθισμα της πίσω θέσης του οχήματος και στην ουσία βάζει το παιδί σε μία υπερυψωμένη θέση, ώστε η ζώνη ασφαλείας να έχει πιο αποτελεσματική λειτουργία. Συνεπώς, το παιδί φοράει την κανονική ζώνη του αυτοκινήτου, με το booster κάθισμα να την βοηθά να εφαρμόσει καλύτερα και να λειτουργήσει στο 100% στην περίπτωση κάποιας σύγκρουσης ή κάποιου απότομου φρεναρίσματος. Λόγω του πιο απλού ρόλου του, αλλά και όγκου σε σχέση με τα κλασικά παιδικά καθίσματα, το booster κάθισμα προσφέρεται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.
Πηγές:
https://www.autodoc.gr/info/gr-oni-asfaleias-kanones-chrisis-leitoyrgies-problimata
https://www.aodos.gr/odiki-asfaleia/arthra/xrisi_zonis_asfaleias/
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο