Εάν ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών στο μωρό σας μετά τις 17 εβδομάδες ζωής και ταυτόχρονα συνεχίσετε να θηλάζετε, μπορεί να προστατέψετε το μωρό σας από τροφικές αλλεργίες, λένε Βρετανοί ερευνητές.
Εάν κατά το διάστημα που το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές συνεχίζεται παράλληλα και ο θηλασμός, το αμυντικό σύστημα του μωρού εκλαμβάνει την τροφή ως ασφαλή και προστατεύεται από τις τροφικές αλλεργίες, υποθέτουν οι ερευνητές.
«Οι μητέρες θα πρέπει να συνεχίζουν το θηλασμό και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, έτσι ώστε το αμυντικό σύστημα να ωφεληθεί από τις ανοσολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος οι οποίες το εκπαιδεύουν» λέει η ερευνήτρια και ειδική αλλεργιολόγος του Πανεπιστημίου του Southampton, Kate Grimshaw.
«Η θεωρία μου είναι ότι εάν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα – οι τροφές δηλαδή στις οποίες τα μωρά πραγματικά εμφανίζουν αλλεργία – δεν συνυπάρχουν με το μητρικό γάλα, τότε αυτό δεν μπορεί να εκπαιδεύσει το αμυντικό σύστημα».
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ακόμα ότι προσδιόρισαν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να ξεκινά αυτή η διαδικασία. «Η εισαγωγή στερεών τροφών πριν τις 17 εβδομάδες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα μωρά», λέει η Grimshaw.
«Αν και έχει βρεθεί και σε παλαιότερες μελέτες σχέση μεταξύ του χρόνου έναρξης στερεών τροφών και του κινδύνου εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, καμία δεν είχε καθορίσει ως τώρα το πότε τα μωρά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο», προσθέτει.
«Εμείς έχουμε βρει ότι η περίοδος κινδύνου είναι πριν τις 17 εβδομάδες».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 18/11 στο περιοδικό Pediatrics.
Μία επιστήμονας έχει αμφισβητήσει ως τώρα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, και ισχυρίζεται ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει την θεωρία της Grimshaw.
Η Dr Vivian Hernandez-Trujillo, διευθύντρια της αλλεργιολογικής κλινικής του Miami Children’s Hospital, λέει ότι η έρευνα καταδεικνύει την σπουδαιότητα του θηλασμού, αλλά δεν βγάζει συμπεράσματα ως προς το γιατί εμφανίζονται οι τροφικές αλλεργίες.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις όσον αφορά τις τροφικές αλλεργίες. Φαίνεται ότι ο θηλασμός είναι προστατευτικός, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε για ποιο λόγο. Μπορεί να έχει κάνει με τα αντισώματα, αλλά αυτό είναι μόνο μια υπόθεση».
«Ο θηλασμός είναι πολύ ωφέλιμος για το παιδί για πολλούς διαφορετικούς λόγους και μπορεί να προστατεύει και από τις τροφικές αλλεργίες», προσθέτει.
Για την έρευνα, η Grimshaw και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη διατροφή 41 παιδιών τα οποία εμφάνισαν τροφικές αλλεργίες ως τα δύο τους χρόνια. Μετά, τις σύγκριναν με τη διατροφή 82 παιδιών τα οποία δεν είχαν εμφανίσει καμία τροφική αλλεργία.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά με τις τροφικές αλλεργίες είχαν αρχίσει τις στέρεες τροφές νωρίτερα (περίπου στις 16 εβδομάδες ή και νωρίτερα), απ’ ότι τα παιδιά που δεν είχαν αλλεργίες. Επίσης, τα περισσότερα από τα αλλεργικά παιδιά δεν θήλαζαν όταν έγινε η εισαγωγή της αγελαδινής πρωτεΐνης, σε οποιαδήποτε μορφή.
«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει τις συστάσεις τόσο της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας σχετικά με την πρόληψη των αλλεργιών, όσο και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής σχετικά με τις συμπληρωματικές τροφές και τη μη εισαγωγή στερεών τροφών πριν τους 4-6 μήνες ζωής», λένε οι ερευνητές.
«Επίσης, επιβεβαιώνει την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, η οποία συστήνει ότι ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται ενώ γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών και ότι θα πρέπει να συνεχίζεται για ένα χρόνο ή και περισσότερο, όσο είναι αμοιβαία επιθυμητό από τη μητέρα και το παιδί».
Πηγή: nlm.nih.gov
Μετάφραση – επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
[divider]
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Και σε μας η παιδίατρος λόγω ιστορικού ατοπικής δερματίτιδας στα μεγαλύτερα παιδιά μου, τώρα στο μωρό, παράλληλα με το θηλασμό, ξεκινήσαμε τροφές από το τέλος του 4ου μήνα, γι' αυτό το λόγο...