Δύο χρόνια και σχεδόν τρεις μήνες πέρασαν από τη γέννηση του γιού μου. Δύο χρόνια κι εγώ στο σπίτι μαζί του να σπάω το κεφάλι μου για το πως θα μεγαλώσει καλύτερα, πως θα είναι πιο ανεξάρτητος, πιο χαρούμενος. Δύο χρόνια κοπανιέμαι για να μην του λείψει τίποτε. Δύο χρόνια, εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο, με μερικά διαλείμματα ξεκούρασης -προσφορά του συζύγου και των γιαγιάδων.
Αλλά κακά τα ψέματα. Δεν πα’ να υπάρχει σύζυγος, δεν πα’ να υπάρχουν γιαγιάδες, η μόνιμη αγωνία στο κεφάλι είναι αποκλειστικότητα της μαμάς. Μου το λεγαν “άλλο η μάνα”, αλλά πέρασαν αυτά τα δυο χρόνια για να καταλάβω πως μάνα είναι να καις τον εγκέφαλό σου για το παιδί σου, σαν να νομίζεις οτι δεν έχει άλλον άνθρωπο στον κόσμο. Έτσι κι εγώ, δύο χρόνια και τρείς μήνες έκαψα χιλιάδες εγκεφαλικά κύτταρα προσπαθώντας να σκεφτώ και να προβλέψω τα πάντα, αγωνιώντας για πυρετούς, αγωνιώντας πως θα γίνει να ψωνίσω-μαγειρέψω-σιδερώσω και μετά να βγάλω το παιδί βόλτα 3 ώρες για να ξεκαβ…. εεεε για να ξεσκάσει και να παίξει ήθελα να πω, καθώς η βαρεμάρα για τον κακακάρη μου είναι λόγος για να σου κατεδαφίσει το σπίτι.
Όπου στεκόμουν κι όπου βρισκόμουν, μου λέγανε οτι θα ήταν καλύτερο, εφόσον δουλεύω σπίτι (ή μάλλον δε δουλεύω, έτσι όπως έχει γίνει η Ελλαδίτσα μας) να μην τον πάω παιδικό σταθμό μέχρι τα 2,5 – 3 του χρόνια, γιατί (και καλά) δεν του προσφέρει τίποτε ιδιαίτερο.
Δεν ξέρω τί κάνουν τα παιδιά των αλλονών, εμένα πάντως άμα δεν του βάλεις ένα στόχο, καποια δουλειά να κάνει, δεν ξέρει τι να κάνει τον εαυτό του και γίνεται ένας επιθετικός σίφουνας. Αμ τι να κάνει το παιδί; Βρήκε δουλειά κι ο μπαμπάς και πλέον έχει playmate κυρίως τη μάνα του. Περιμένει από τη μαμά να του βάλει δουλειές να κάνει, περιμένει να του πει να πάει να κάνει πύργους με τουβλάκια, και την τραβάει να της δείξει τί ωραία πηδάει από τους καναπέδες στο πάτωμα και τί ωραία που στέκεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Όσο κι αν τον έφερνα συνέχεια απο μικρό σε επαφή με παιδιά, στο τέλος εμένα τράβαγε από το χέρι να πάμε να παίξουμε, γιατί αμα τον ζόριζαν τα παιδάκια, τους τράβαγε και κανα μαλλί κι ερχόταν σε μένα. Κι αν τόλμαγα να κάνω μια δουλειά στο σπίτι, εκεί που ήμουν μου τα έκανε λίμπα για να του δώσω σημασία. Τα παιχνίδια του δεν τον ικανοποιουν πια, τα πιανάκια του είναι για μωρά και θέλει ένα αρμόνιο που είδαμε σε ένα φιλικό σπίτι. Αλλά λεφτά δεν υπάρχουν για ανανέωση παιχνιδιών. Και οι φιλοι έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία και τα θέλουν τα παιχνίδια.
Κι αυτό το παιδί λες και έχει παλούκια στον ποπό του και δεν κάθεται λεπτό. Δε λέω, η παλουκίαση έχει και τα καλά της, διοτι έξω στη βόλτα ήταν πολύ ανεξάρτητος κινητικά. Και ψηλά πεζούλια ανεβοκατέβαινε από μικρός, και σκάλες χωρίς βοήθεια, και είχε μάθει να είναι και σταθερός και να κρατιέται όταν ήταν να πέσει και ξέρει κι από κίνδυνο και δεν ανησυχώ. Αλλά τι να το κάνεις. Οταν το παιδί είναι αλανιάρικο, μέσα στο σπίτι σε καταστρέφει.
Να πω την αμαρτία μου, έχω δοκιμάσει να κάνω αυτό που πάντα κατηγορούσα: Να τον βάλω λίγο μπροστά από την TV μπας και χαλαρώσω. Αλλά πουυυυυυυυ. 10 λεπτά TV και μετά σηκωνόταν γιατί η TV τον κάνει και βαριέται. Θέλει αλληλεπίδραση, δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά. Η μόνη εκπομπή που μπορούσε να δει ήταν η Ντόρα γιατί κάνει ερωτήσεις. Αντε και τα Ζουζουνια στο youtube για να χορεύει με κάτι μαράκες που του πήραμε και να μιμείται το “αχ κουνελάκι”.
Κι εκεί που τα χα παίξει τελείως προσπαθώντας να τα κάνω όλα, κι εκεί που είχε αρχίσει ώρες-ώρες να μου γυρνάει το μάτι και να βλέπω εγκέφαλο και γινόμουν εγώ επιθετική απέναντί του, έρχεται η παιδίατρος και μου λέει: “Γνώμη μου είναι οτι θα μπορούσε να πάει παιδικό σταθμό από τώρα , γιατί είναι πολύ ζωηρός και θα του κάνει καλό να διοχετεύσει κάπου την ενεργητικότητά του” (ζωηρός είναι η ευγενική έκφραση για τον Demolition Man). Και με το που το λέει αυτό, ειλικρινά κορίτσια, κάτι άστραψε στο μυαλό μου, είδα το φως στο τούνελ. Βάλθηκα λοιπόν να κάνω γκάλοπ για παιδικούς σταθμούς στη γειτονιά μου, βάλθηκα να συλλέξω χαρτιά και χαρτούδια για να κάνω αίτηση στους δημοτικούς. Και να ‘μαστε λοιπόν το Σεπτέμβρη να πηγαίνουμε πρώτη μέρα σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό (του οποίου η προϊσταμένη με έκανε να ξανασυμπαθήσω το δημόσιο, γιατί είναι από τα πιο ευγενή και φιλότιμα άτομα που έχω γνωρίσει, να ναι καλά η γυναίκα).
Επί τέσσερις εβδομάδες το πηγαίναμε λάου-λάου για να προσαρμοστούν τα νέα παιδάκια. Στις τέσσερις αυτές εβδομάδες κατάλαβα οτι καλά έκανα και τον πήγα.
Γιατί ανακάλυψα οτι τελικά δεν είναι όλα τα αγοράκια σαν το δικό μου. Θες το DNA του, θες οτι ήθελα να τον κάνω ατρόμητο και με αυτοπεποίθηση και τον κακόμαθα, ο κανακάρης μου στην κοντινή επαφή του με τα συνομήλικά του είναι τζόρας. Μην του πάρεις παιχνίδι, μαύρο φίδι που σ’ έφαγε. Τρως μπούφλα επιτόπου και σου πετάει και τα τουβλάκια στο κεφάλι. Μέχρι που τα λυπόμουν τα άλλα, γιατί ο δικός μου ήταν ο bully της τάξης και αντε να προσαρμοστούν όταν έχουν να αντιμετωπίσουν και τα χαστούκια που τους έδινε το σπλάχνο μου για να δει τι θα κάνουν. Οι δασκάλες μου είπαν να μην ανησυχώ, οτι είναι πολύ συνεργάσιμο και έξυπνο, οτι απλά δοκιμάζει την επικοινωνία, και θα μάθει, αρκεί να συνεργαστώ εγώ και όλοι όσοι εχουν επαφή μαζί του. Και μου καναν σεμινάριο. Πήρα λοιπόν κι εγώ γιαγιάδες και μπαμπά και τους έκανα σεμινάριο συμπεριφοράς-τιμωρίας κλπ.
Είναι απίστευτο αλλά σε τέσσερις βδομάδες έχει φοβερή αλλαγή. Μόλις σε τέσσερις βδομάδες σταμάτησε να πειράζει άλλα παιδιά, σε τέσσερις βδομάδες βγαίνει βόλτα και ενδιαφέρεται να παίζει πιο πολύ μαζί τους. Μέχρι που μου είπαν οι δασκάλες οτι έχει την καλύτερη προσαρμογή από όλα τα καινούργια στο τμήμα. Πρώτος σταμάτησε να κλαίει όταν φεύγω, πρώτος άρχισε να τρώει όλα τα γεύματα, θέλει να παίρνει και πρωτοβουλίες: Να μαζεύει παιχνίδια σε σακκούλες, να δινει μπισκότα στα παιδιά που κλαίνε όταν φεύγει η μαμά τους. Όταν έρχομαι είναι πάντα καθισμένος στη μοκέτα και παίζει με κάποιο παιδί ξύλινα πάζλ. Σε τέσσερις βδομάδες έμαθε να τρώει μέλι και κορν φλέικς, που εδώ ούτε καν τα άγγιζε, γιατί η μανούλα του η μιζεροδιαβητικιά-κολλημένη με τη διατροφή του, δεν τον είχε συνηθίσει σε γλυκές γεύσεις και τροφές που δεν έφτιαχνε εκείνη, και αηδίαζε με κάθε τι γλυκό και κάθε κολατσιό που δεν εφτιαχνε η μαμά του. Ούτε μακαρόνια δεν έτρωγε το παιδί με τα κολλήματά μου, και στον παιδικό τα έφαγε.
Κι όσο τα βλέπω αυτά, τόσο πιο περήφανη γίνομαι, και τόσο πιο σίγουρη οτι τα πάμε καλά κι αυτός, κι εγώ.
Πλέον τον αφήνω γύρω στις 9 και τον παίρνω γύρω στις 1.30. Τον ρωτάω: “Θα πάς σχολείο;” “Ναιιιιιιιιιιιιιιιιι” μου απαντάει. Τον αφήνω στην τάξη, του δίνει αγκαλίτσα και φιλάκι η δασκάλα και πιάνει “δουλειά”. Και όταν τον παίρνω γυρνάει στη δασκάλα, της λέει “μπισκότο;” κι όταν του δώσει γυρνάει με μαγκιά και της λέει “γειάάάάάάάάάάά”, με παίρνει απ’ το χέρι και πάμε “κούνια μπέλα”.
Και πάμε σε μένα:
Το ομολογώ: ΗΡΕΜΗΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ!!! Βρε άρχισα να ανακτώ τα καμμένα εγκεφαλικά κύτταρα, άρχισα να έχω όρεξη για δουλειά, θυμάμαι περισσότερα και δεν αισθάνομαι οτι έχω αλτσχάιμερ. Μου περάσανε τα νεύρα. 4,5 ώρες κάθε μέρα είναι αρκετές για να είμαι καλύτερη. Κι όταν τον παίρνω έχω όρεξη για βόλτα, για παιχνίδι, για αγκαλιές.
Τι εννοούσαν λοιπόν αυτοί που μου έλεγαν οτι μέχρι τα 3 δε λέει τίποτε ο παιδικός; Λέει και παραλέει. Το ίδιο είναι να αλληλεπιδρά μόνο με εμένα (που στο κάτω-κάτω του έχω μεταφέρει όλα τα λάθη μου) και το ίδιο να αλληλεπιδρά καθημερινά επι ώρες, με τις δασκάλες και τα συνομίληκα; Όχι βέβαια. Το ίδιο είναι να θέλω να τον πετάξω από μπαλκόνι από τα νεύρα μου που δε μ’ αφήνει να ηρεμήσω, και το ίδιο είναι να τον βλέπω και να έχω όρεξη να παίξω; Οχι βέβαια.
Σιγά λοιπόν μην περίμενα να πάει τριών. Κι ας έχει μύξες, όπως είναι αναμενόμενο με τον παιδικό σταθμό. Και πέρισυ που δεν πήγαινε πάλι μύξες είχε. Και πυρετό και γαστρεντερίτιδα. Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα. Και για μένα και για το παιδί. Άγιο πράμα ο παιδικός σταθμός. Όσες τα στέλνετε, φαντάζομαι συμφωνείτε.
μαμά Beatrice
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Γεια σου μαμα Beatrice. Συμφωνω απολυτα για τον παιδικο σταθμο. Τωρα πανε και τα τρια μου εκει, εχουν ωφεληθει τα μεγιστα απο καθε αποψη (τα μονα αρνητικα ειναι οι αρρωστιες και οι ψειρες), στη συμπεριφορα, στο φαγητο, στις γνωσεις, δεν παιζονται. Νιωθω "αιωνιως ευγνωμων" σε αυτο τον παιδικο σταθμο. Και εγω τελικα ξεφυγα απο την καταθλιψη και τα νευρα και εγινα ανθρωπος και νορμαλ μητερα. Καλη συνεχεια ευχομαι και παρεπιπτοντως σε συμπαθω πολυ. Μου αρεσουν ολες οι αναρτησεις σου.
Πλακα εχετρ ολες εδω μεσα που καθεστε και κρινετε η μια την αλλη ετοιμες να της ρουφηξετε το αιμα. Μεχρι και για τον παιδικπ χωριζεστε σε ομαδες υπερ κατα και ξεκατινιαζεστε. Να στε καλα με κανατε και γελασα παλι
Συγχαρητήρια, βρήκατε όλες έξυπνες δικαιολογίες για να ξεφορτωθείτε τα παιδιά σας. Ο "ποιοτικός χρόνος" και τα "μαθαίνουν περισσότερα" και "βγάζουν την ενέργειά τους" είναι μπούρδες που σας έβαλαν στο κεφάλι άλλοι ανεγκέφαλοι που δεν σκέφτονται τα παιδιά αλλά το πώς θα συνεχίσετε να δουλεύετε χωρίς ενοχές, γιατί όσο περισσότεροι πληρώνουν φόρους, τόσο το καλύτερο. Καθίστε μια φορά και σκεφτείτε πόσο μόνο, απροστάτευτο (γιατί προστασία για το παιδί σημαίνει μαμά) και φοβισμένο αισθάνθηκε το παιδί σας τις πρώτες μέρες του παιδικού. Σίγουρα μετά συνήθισε τη φυλακή του όπως όλοι οι φυλακισμένοι. Καταλήγω όμως λέγοντας ότι από τέτοιες μανάδες δεν θα έπαιρνε και τίποτα περισσότερο αν έμενε στη φωλιά του σπιτιού του, οπότε καλά κάνατε. Καλύτερα να έχει ωραία, ακριβά ρουχαλάκια από εσάς και συναισθηματικό δέσιμο με τη δασκάλα του. Ακόμα και η μέτρια ταινία "Nanny's diaries" κατέδειξε με εμφανή τρόπο πώς σκέφτεστε. Ακόμα και από αυτήν θα μπορούσατε να ταρακουνηθείτε λίγο. Ελπίζω να μη σας παρατήσουν στο αντίστοιχο του παιδικού για τους γέρους, το γηροκομείο, από τα 60.
Πολυ απολυτη σας βλεπω. Εξαρταται απο το παιδι, την ηλικια του και πολλους παραγοντες. Αν ερχεται Σαββατο και κλαιει γιατι δε θα παει "σχολειο" δε σας λεει κατι;
ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΑ 17 ΜΗΝΩΝ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σ/Κ ΠΥΡΕΤΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΜΟΩΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΑΝΕ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 2 1/5 ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΠΙΚΡΑ ΑΛΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΛΛΗ Ο ΑΛΛΟΣ Η ΜΙΚΡΗ ΕΜΑΘΕ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΠΟΛΎ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΝΩ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΙ 1 ΤΙ 2 ΤΙ3 ΔΕΝ ΤΟ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙΣ
Μπορει η παιδια να βγηκε απο την Ελλαδα αλλα εγω ειμαι βρεφονηπιοκομος και νηπιαγωγος και εργαζομαι σαν παιδαγωγος σε σχολειο της Σουηδια που τα εχει και τα δυο μαζι. Εδω στην Σουηδια θεωρουμε οτι τα παιδια πρεπει να ξεκηνησουν απο τον πρωτο τους χρονο στον παιδικο σταθμο γιατι οσο περιεργο και εαν σας φεναιτε μαθενουν παρα πολλα πραγματα. Εχω παιδια απο 1-3 χρονων που ξερουν να μετρανε εως το 10-20, να ξεχωριζουν χρωματικες αποχρωσεις, να εξιδικευοντε πιο γρηγορα στην χρηση του γιογιο και εχω παιδια απο 3-6 χρονων που ξερουν μεχρι και να γραφουν το ονομα τους οπως επεισις και απλες προτασεις οπως χρονια πολλα, καλο πασχα κ.α. Να κανουν μαθηματικες πραξεις οπως προσθεση, αφαιρεση και διαιρεση. Τα παιδια γινοντε πιο ανεξαρτητα και πιο ανθεκτηκα σε αρρωστιες μιας και ερχοντε σε επαφη απο πολυ μικρα με μικροβια και το ανωσοποιητικο τους συστημα γινετε πιο ανθεκτικο. Μην νιωθετε τυψεις που τα στελνετε απο μικρα στον παιδικο σταθμο. Τους κανετε καλο. Και για οσους δεν γνωρηζουν, η Σουηδια και η Νορβιγια φημηζετε πολυ για την διαπαιδαγωγηση των μικρων και των μεγαλων παιδιων. Για ολα υπαρχει επιστιμονικη εξηγηση.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εγώ τον γίο μου τον πξγα απο 12 μηνών στο σταθμό. Τώρα είμαστε 2 χρονών σχεδόν και ξέρουμε και μετράμε μέχρι το 10 στα ελληνικά και στα αγγλικά, αναγνωρίζει όταν βλέπει τους αρίθμούς,ξέρει όλα τα χρώματα στα ελληνικά και στα αγγλικά και τα αναγνωρίζει.τραγουδάει και στα ελληνικά και στα αγγλικά και ξέρει πολλά αντικείμενα ζώα κτλ πως λέγονται και στα αγγλικά.. Κάνει ζωγραφιές, ξέρει να μοιράζεται και πολλά άλλα..Δυστυχώς στην χώρα μας τα καμάρια μας γίνονται 30 χρονών και τα θεωρούμε μβρά ακόμη..άστε τα παιδιά σας να πάνε στο σταθμό, θα δείτε αμέσως αλλαγή στα παιδιά σας..!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΑ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ,ΜΕ ΠΙΠΙΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ (2,5 ΕΤΩΝ) ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΤΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ. ΔΕΝ ΕΠΙΜΕΝΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΗ ΖΗΛΙΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2 ΜΗΝΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΑΔΕΡΦΟ ΤΗΣ. ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ,ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΘΥΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ (ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΕ) ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ, ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 2ΧΡΟΝΑ, ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΡΙΑ ΚΛΠ. ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΙ ΠΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΟ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ, ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΗ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΓΑΠΗ, ΔΙΑΦΩΝΩ...Ε, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ Σ/Κ. ΠΩΣ ΤΗ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ? ΟΤΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΟ ΠΑΙΔΙ,ΔΕ ΣΕ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΝ ΣΕ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΣΥ!
Πω πω..υπάρχουν κι αλλες που βιώνουν τα ίδια συναισθήματα!!! Ευλογημένος αυτός που έφτιαξε τους παιδικούς σταθμούς! Μόλις μπήκε στα 2, μια εβδομάδα μετά για την ακρίβεια, δε μιλούσε ακόμα... το πήρα το αγοράκι μου, το πήγα στον παιδικό σταθμό, τον άφησα και μου τον γύρισαν στις 3 το μεσημέρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εχετε δει να κλαίει η μάνα γιατί το παιδί δε τη ζητά;; Ακριβώς αυτό έπαθα!!! ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ περίοδος προσαρμογής! Το παιδί μου ήθελε προφανώς να είναι με άλλα παιδάκια και μου είχε κάνει τα νεύρα κρόσια.. δεν υπήρχαν κοντά ούτε συγγενείς ούτε παππούδες. Ολη μέρα κάθε μέρα μαζί! Βαρεθήκαμε ο ένας τη φάτσα του άλλου!! Δεν ήμασταν ικανοποιημένοι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Και ω του θαύματος!! Εγώ άλλαξα, εκείνος άλλαξε, θέλαμε να είμαστε μαζί, να παίζουμε, να τραγουδάμε, να περνούμε ποιοτικό χρόνο! Να μην έχω το ρόλο της διεκπεραιωτικής μαμάς αλλά της μαμάς...που είναι ήρεμη και αυτό το μεταφέρει στο παιδί της... Τα παιδιά μαθαίνουν πάρα πολλά μα πάνω από όλα κοινωνικοποιούνται! Μαθαίνουν να ζουν με κανόνες και με όρια (τα οποία είναι απαραίτητα για να ενταχθεί κάποιος στο κοινωνικό σύνολο) Μέγιστη εφεύρεση ο παιδικός!!
Συμφωνώ μαζί σου! Εμείς είμαστε 26 μηνών....και εγώ είχα πολλους ενδοιασμούς στην αρχή, μου το ειπε ο παιδιατρος...... επειδή και εμένα το αντρακι μου είναι Πόλυ ζωηρό.....τελικά κατάλαβα οτι ειναι το καλυτερο γι αυτόν, για να εκτονονεται ,να παιζει, να κανει φιλους.,και για μένα να ξεκουραζομε να κάνω τις δουλειές μου και οτάν γυρνάει να είμαι όλη δική του!,!!
Το εν λόγω θέμα ειναι εντελώς υποκειμενικό για την κάθε μητέρα την κάθε οικογένεια και το κάθε παιδί. Εγώ έστειλα την μονακριβή μου σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό μόλις 3 μηνών.. Έπειτα απο μεγάλο ψάξιμο αλλεπάλληλες συναντήσεις με παιδαγωγούς και επισκέψεις σε παιδικούς . Κατέληξα σε ένα βρεφονηπιακό με παιδαγωγούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Άπλετο φυσικό φώς ,μεγάλους και υπερασφαλείς χώρους με πολλά καλοσυντηρημένα παιχνίδια ,τεράστιο κήπο με κούνιες και διαφόρων παιχνιδιών ξύλινων . Με άπειρα ερεθίσματα και ένα προγρραμμα που περιλαμβάνει από ψυχοκινητικά παιχνίδια ,μουσίκη,γλώσσα,μαθηματικά,χειροτεχνίες κλπ. Με καθημερηνή παρουσία παιδιάτρου στον χώρο 2 φορες την εβδομαδα παρακολούθηση απο παιδοψυχολόγο και λογοθεραπευτη. Ένα πρόγραμμα διατροφής με βιολογικά προιόντα και εκλεκτό τρόπο παρασκεύης υπογεγραμένο απο διατολόγο και που αλλάζει κάθε δύο μήνες καθημερινή επικοινωνια με τετράδιο με τους γονέις εβδομαδιέες συναναντήσεις και επιμορφωτικά διαρκεί σεμινάρια για γονείς και newletter επισης εβδομαδιαίο. Την παραπάνω απόφαση για να στέιλω το παιδι μου τόσο μικρό στον βρεφικό την πήρα βάση της κατάστασης η οποία είχε ώς εξής : Ζω με τον αντρα μου και την κόρη μου σε ενα προάστιο της Αττικής και ο πιο κοντινός μου συγγενής(μητέρα μου) βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ και εργάζεται. Ο αντρας μου ειναι ελευθερος επαγγελματίας με 2 καταστηματα και απασχολείται γύρω στις 18 ωρες καθημερινά. Εγω είμαι ιδιωτική υπαλληλος σε εταιρεια η οποια απέχει απ το σπίτι μου 2ωρες επικεικώς πήγαινε και άλλες 2 έλα (καθώς χρησιμοποιώ 4 συγκοινωνίες) . Το μόνο κενο που έχω κατοπιν ειδικού αιτήματος στην δουλεια μου ειναι ελευθερο σκ. Το οποίο και το περνάμε μαζι με το βλαστάρι μου Αυτη την στιγμή η μικρή μου πριγκήπισσα ειναι 15,5 μηνών και αυτό που έχω αποκομίσει απο τον βρεφονηπιακο που επελεξα να έχει την μεριμνά και την διαπεδαγώση της όσο εργάζομαι ειναι τα καλύτερα. Εχω ενα παιδί που περπατάει αψογα απο 12 μηνών ,από 5 μηνών κοιμάται 8μ.μ.καθε βράδυ συνεχόμενα έως το πρωι στης 6.00 που ξυπνάει,έχει φοβέρη ανάπτυξη και δεν φέρει καμία δυσκολία στο φαγητό της. Ειναι άψογα κοινωνικοποιημένη με όλων των είδων τις ηλικίες , παιζει και αλληλεπιδρα με τα παιδακια της τάξης της καθως και με αγνωστα με πολυ θετικο τροπο και σε όλες τις κοινωνικες εκδηλωσεις -βόλτες -υποχρεώσεις που την έχω μαζί μου συμπεριφέρετε πολύ φυσιολογικά χωρις εκρήξεις θυμού και με πολύ χαρά και εξερευνητικότητα. Εδω και λίγες μέρες έχουμε ξεκινήσει και Baby swim καθε Σαββατο μαζι . So, στην δική μου περιπτωση η επιλογη μου για το παιδι μου θεωρω οτι λειτουργησε θετικα για εκείνο και για μένα βάση των συνθηκών. Εχω προσαρμοστει σε υπερφορτωμένο πρόγραμμα και έχω φορτωσει και το λουλούδι μου αναγκαστικά ,αλλα θεωρω οτι το αντιμετωπιζουμε διασκεδαστικα και δεν πτοουμαστε ,προσεχως θα ξεκινήσουμε και ωδείο για νήπια :P Κατ εμε ο χρονος που αφιερωνεις στο καθετι πρεπει να ναι ουσιαστικος αυτο μετράει πραγματικα κι αυτο φέρνει αποτελέσματα.
Ιωαννα1971, για αλλη μια φορα θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου...
Beatrice, πάντως δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια. Και το κυριότερο είναι ότι κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει διαφορετικά την πίεση που δέχεται όταν το παιδί της είναι νήπιο. Φυσικά εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η ετοιμότητα. Και ΑΝ και ΠΟΣΟ έτοιμη είναι μια γυναίκα να γίνει μητέρα. Αν έχει λάβει ή όχι υπόψιν τις επερχόμενες δυσκολίες. Αλλά κυρίως η ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου είναι που παίζει τον 1ο ρόλο!! Πέραν τούτου, μπορεί για το δικό σου παιδάκι να ήταν η βέλτιστη επιλογή να πάει παιδικό από τα 2 του. Δεν είναι όμως γενικός κανόνας. Στην ηλικία των 2 ετών είναι πράγματι πολύ νωρίς γιατί ακόμα δεν έχουν κατακτήσει βασικές ικανότητες που είναι απαραίτητες. Όπως το να κάνουν τσίσα και κακά τους μόνα τους. Όπως το να ακούν και να συνενοούνται πιο αποτελεσματικά με τις δασκάλες. Τα 2 χρονα δεν περπατούν καλά ακόμα (καποια παιδάκια πρωτοπερπατούν 18 μηνών..), δεν στηρίζονται σωστά, τα ποδαράκια τους είναι πιιο κοντά και πιο ασταθή, δεν φτάνουν πολλά πράγματα... Οι δασκάλες έχουν άλλα 50 παιδάκια στο κεφάλι τους και δεν μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά και προσεκτικά με το αν το δικό σου έπλυνε σωστά τα χέρια του, σκουπίστηκε σωστά στην τουαλέτα, έφαγε όλο το φαγητό του, αν κινδυνεύει τρέχοντας ή παίζοντας, κλπ κλπ. Οκ. μια γενική εποπτία την έχουν. Αλλά είναι καλύτερο το παιδί να είναι πιο ανεξάρτητο από μόνο του και πιο ικανό να αυτοπροστατευτεί. Έτσι είναι πιο ασφαλές. Σίγουρα ένα παιδάκι 3+ που έχει βγάλει πάνα και είναι πιιο ώριμο, θα συνενοείται καλύτερα και θα κάνει όλα τα παραπάνω μόνο του χωρίς βοήθεια. Επιπλέον το ανοσοποιητικό του 2χρονου δεν είναι ακόμα τόσο ώριμο ώστε να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα. Γιατί πραγματικά πρόκειται για λαίλαπα. Από τις απλές ιώσεις, μέχρι σκουλήκια και ψείρες. Όχι ότι δεν θα τα πάθει αν πάει αργότερα. Αλλά τουλάχιστον θα είναι πιο ώριμος ο οργανισμός για να τα αντιμετωπίσει καλύτερα. So, ΟΚ, εσύ καλά έκανες και τον πήγες αφού έκρινες ότι αυτό χρειαζόταν, αλλά δεν ισχύει για όλους αυτό.
Και για να μην λέω γνώμη μόνο αλλά να κάνω και μια πρόταση: καλές για εκτόνωση είναι και δραστηριότητες όπως μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι, baby swimming κλπ. Υπάρχουν και δωρεάν σε κάποιους Δήμους. Πιστεύω ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι μια πολύ καλή λύση για να ασχολείται το παιδάκι δημιουργικά μαζί με τη μαμά (σε τόσο μικρή ηλικία) και να εκτονώνει την άπειρη ενέργεια που έχει.
κι εγώ συμφωνώ.
Συμφωνώ 100% μαζί σου!ο τρόπος σκέψης σου είναι λογικός κ ισορροπημένος κ με εκφράζει απόλυτα!το κάθε παιδί είναι διαφορετικο κ ο κάθε γονιός επίσης!αυτό που για μένα είναι σωστό/καλό/λειτουργικό κτλ για σένα δεν είναι κ το αντίθετο!το θέμα είναι η κάθε μανούλα να αισθάνεται καλά και σίγουρη για τις επιλογές της!δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστό και αντικειμενικά λάθος σε τίποτα!!
Το σχόλιο μου είναι για την απάντηση της Μαριρενας!
Συμφωνώ και εγώ με τις μετριοπαθείς απόψεις, που απλά αναγνωρίζουν το αυτονόητο: κάθε γυναίκα οφείλει να πράξει αυτό που θεωρεί καλύτερο για την οικογενειά της και ναι, αυτό συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό της, γιατί μια γυναίκα ακόμη και μετά τη μητρότητα εξακολουθεί να αποτελεί έναν άνθρωπο με δικές του ανάγκες και ανησυχίες. Υπάρχουν γυναίκες που είναι ευτυχισμένες στο σπίτι και γυναίκες που αυτό δεν τους φτάνει. Σεβαστά και τα δύο. Δεν υπάρχει κάποια μαγική εξίσωση από την οποία να συνάδει πως μια μαμά είναι καλύτερη από μια άλλη αν έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Θα ήθελα να θέσω ακόμη μία παράμετρο, η οποία δε φαίνεται να προβληματίζει κανέναν: η κούραση και το άγχος που μπορεί να δημιουργηθεί στους παππούδες από την αποκλειστική φύλαξη των εγγονιών τους. Προσωπικά, θεωρώ πως η μητέρα μου, η οποία έχει εργαστεί σκληρά στη ζωή της και έχει ήδη αναθρέψει 2 εγγόνια, έχει το δικαίωμα στην ξεκούραση όπως κάθε ανθρώπινο ον και δεν είναι υποχρεωμένη να γίνει αποκλειστική νταντά, επειδή εγώ επέλεξα να κάνω παιδιά. Φυσικά και θα βοηθήσει όταν χρειαστεί, αλλά δεν έχω την απαίτηση να το κάνει. Θέλω να βλέπω τη μητέρα μου καλά και ξεκούραστη, με τη κοινωνική ζωή της και τα ενδιαφέροντά της, άλλωστε δούλεψε σκληρά για να έχει αυτό το δικαίωμα. Αυτή είναι άλλη μία παράμετρος που οδήγησε εμένα προσωπικά στην επιλογή του παιδικού για τα δίδυμά μου. Η επιλογή αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στην οικογένειά μου στην ολότητά της και την υπερασπίζομαι-αν δημιουργηθούν προβλήματα από αυτή την απόφαση, θα δούμε πως θα το διαχειριστούμε.
Ποσο θα συμφωνησω με την sasi...
εχω ενα παιδι,που καποιο παιδι σαν το δικο σου εκανε το "διδακτορικο" του πανω στο δικο μου παιδι και σε 2-3 ακομη,με αποτελεσμα το δικο μου παιδι ν ακουει σχολειο και να κρυβεται. μαλλον δεν εκανες καλη δουλεια.ουτε εσυ,ουτε ολοι οι γονεις που τα παιδια τους ειναι σαν αφηνιασμενα ζωα.
Κοίτα, φυσικά και κάτι έκανα λάθος. Όμως πίστεψέ με, προσπάθησα από νωρίς να διορθώσω τη βλακεία μου, και είχα πραγματικά δοκιμάσει τα πάντα. Το μόνο λάθος μου είναι οτι δεν επέβαλα την ίδια συμπεριφορά με τη δική μου στον μπαμπά και στις γιαγιάδες του. Ε, όταν μου έκαναν το σεμινάριο, είδα αποτελέσματα γιατί όλοι του φερόμασταν με τον ίδιο τρόπο όταν ήταν επιθετικός. Και μέσα σε λίγο καιρό, όπως είπα, τό κοψε τελείως γιατί πιστεύω οτι οι δασκάλες κι εμείς τον έκαναν να πάρει στα σοβαρά οτι η μέθοδος "τα θέλω δικά μου και μοιράζω μπούφλες" ΔΕΝ είναι αποδεκτή. Και απέχει πολύ από το να λέγεται αφηνιασμένο ζώο. Δεν επιτίθεται με λύσσα, έκανε πολύ ψύχραιμες κινήσεις, μόνο που αυτές ήταν επιθετικές.
Η ίσως εσύ να μην έκανες καλή δουλειά στο να μάθεις στο παιδί σου πως να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά. ίσως με το να είσαι συνέχεια δίπλα του και λύνοντάς του εσύ τα όποια θέματα να μην είναι και το καλύτερο, άσχετα αν σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι καλή μαμά.
Θεωρώ απαράδεκτο να χαρακτηρίζεις ένα παιδί ζώο. Πραγματικά ντροπή σου...
Μαλλο εσυ δεν εκανες καλη δουλεια που εχεις ενα παιδι εντελως φοβισμενο και δειλο! Δεν σου φταινε σε κατι οι αλλοι γονεις ουτε τα αλλα παιδια κανε μια αυτοκριτικη να βοηθησεις το παιδι σου!
Εχω ξαναδιαβάσει κείμενα σου και γέλασα πολυ. Ωστόσο αυτό που γράφεις ότι βγάζεις έξω το γιο σου να ξεκαβ...με έκανε να ανατρίχιασω λίγο γιατί μου θύμισε μια φίλη μου να μου δείχνει βίντεο της τριχρονης κόρης της να χορεύει κσι μου λέει "κοίταξε ένα π*****νι"! Δεν ξέρω δύσκολα χωνεύονται τέτοιες λέξεις όταν αφορούν παιδια !
έχεις δίκιο... αλλά η λέξη ξεσκάω-εκτονώνομαι μου φάνηκε λίγη στην περίπτωσή μου....
Τι κρίμα. Εάν η φίλη σου αναφέρεται στην κόρη της περήφανα ως ........ στα τρία της, είναι πολύ πιιθανό πως στα 13 θα είναι.
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...ρε Beatrice.....Demolition man?????
Εγώ πάλι όχι....Δουλεύω αφενός τα απογεύματα, οπότε αν στείλω την μικρή παιδικό τα πρωινά δεν θα την βλέπω μέσα στην μέρα. Άσε που θέλω να την χορτάσω και να την χαρώ. Ίσως να το κάνω του χρόνου που θα έχει κλείσει τα τρία. Σκεφτόμασταν να βάλουμε μπρος για το δεύτερο και ΑΝ η μικρή δεν έχει ξεκολλήσει από τις αγκαλιές μέχρι τότε και ΑΝ δεν είναι λίγο πιο ήρεμη, ίσως την στείλω σε παιδικό και πάλι όμως λίγες ώρες τα πρωινά πιο πολύ για να καταφέρνω να φέρω βόλτα το σπίτι...
Λοιπόν, μετα το -σεβαστό- ξέχεσμα που έφαγα, έχω να πω το εξής: Μ' αρέσει η προσέγγιση της Μαριρένας, όχι επειδή με χάιδεψε, καμία μας δε χάιδεψε. Αλλά επειδη είναι ισορροπημένη και δε μιλάει με βάση τις αδυναμίες της, αλλά σαν παρατηρητής. Όλα τα άλλα για μένα εννοούνται, κι απο τη στιγμή που εξέθεσα την εμπειρία μου, όλα τα ξεχέσματα δεκτά και πολύ χρήσιμα. Στην τελική ναι, είναι σοβαρό ενδεχόμενο να είμαι χάλια μάνα, αλλά δε θα είμαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Ο χρόνος θα δείξει. Υ.Γ. Τζένη , χαίρομαι που έγραψες εσύ που με ξέρεις στην παιδική χαρά, γιατί deep down inside το ξέρω πως δεν είμαι πιο σκατα από ό,τι είναι το 90% των μανάδων σήμερα.
Συμφωνώ ότι κάθε μαμά αποφασίζει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού της και της ίδιας. Δεν νομίζω ότι διαβάζοντας τις γνώμες και εμπειρίες θα αποφασίσει κάποια μαμά αν θα πάει το παιδάκι της νωρίτερα ή αργότερα στον παιδικό. Κι ούτε υπάρχει λόγος να κρίνουμε τις απόψεις των άλλων, Και η Beatrice, καλά έκανε και έβαλε στον τίτλο ''ΦΥΣΙΚΑ ,ΝΑΙ'' γιατί αυτό νιώθει και αυτό λειτούργησε στο δικό της παιδί. Δεν έπιασε καμία από τον λαιμό ,ούτε έσυρε κανένα παιδί σας με το ζόρι. αα...και ζητάνε ακόμη βεβαίωση από εργοδότη και αναγγελία πρόσληψης.δεν έχει αλλάξει.Απλά υπάρχει και το ΕΣΠΑ που μπορούν να μπουν και παιδιά ανέργων.
Είμαι κι εγώ υπέρ του παιδικού κι όχι γιατί βαριέμαι το παιδί μου , δεν το αντέχω , έχω νεύρα ή ότι άλλο!!! Πήγε 2,5 χρονών παιδικό γιατί πίστευα πραγματικά ότι θα του κάνει καλό. Πολύ κοινωνικός , πολύ συνεργάσιμος αλλά το πως φέρονται στις κούνιες που είμαστε πάντα μαζί δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνικοποίηση του παιδικού. Πάντα πήγαινε βόλτες , κούνιες , παιδότοπους ,παντού. Στον παιδικό όμως έκανε περισσότερους φίλους , έγινε πιο ανεξάρτητος , κάθε εβδομάδα κάνουν εργασίες, με διάφορα θέματα.Πχ,την περασμένη εβδομάδα , την παγκόσμια μέρα ηλικιωμένων έφτιαξαν κάρτες και λουλουδάκια για τον παππού κ την γιαγιά. Εχει μάθει παρά πολλά πράγματα που δεν υπάρχει λόγος να απαριθμήσω τι μαθαίνουν και φτιάχνουν. Πέρσι την 28η Οκτωβρίου , μόλις είχε γίνει 2,5 , είπε ποίημα !!!!! Λατρεύει την δασκάλα , τους φίλους του. Σίγουρα είναι κι αυτός πιο ήρεμος , αφού είναι καθημερινά με παιδάκια, εκτονώνεται -και δεν εννοώ δέρνει, τραβάει μαλλιά κλπ-, δημιουργεί. Εχω την καλύτερη διάθεση να τον πάω παντού , γιατί δεν θέλω ένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι , αλλά δεν γίνεται πάντα. Και Ω.....ΝΑΙ....χθες ήπια και καφέ με άλλη μαμά ενώ τα παιδιά ήταν στον παιδικό !!!!!!
Διάβασα το άρθρο , διάβασα και τα σχόλια...Συμφωνώ και διαφωνώ με όλες γιατί ακριβώς ΚΑΘΕ μάνα έχει την ιδιοσυγκρασία της και κάθε μα ΚΑΘΕ παιδί είναι διαφορετικό ..Δε μπορούμε να γενικοποιήσουμε τίποτα... Μπορώ να πω μονο ότι η δική μου ιδιοσυγκρασια ταιριαζει με καποιας αλλης αλλά μέχρι εκεί..Γιατί από τη στιγμή που πριν γινουμε μαναδες ημασταν διαφορετικοι ανθρωποι με διαφορετικές αναγκες,υπομονή και νεύρα αυτό διογκώνεται ακόμα περισσότερο μετά..Ολες μου οι φιλες πλεον κι εγώ έχουμε μωρα...με καμια δε συμφωνω απόλυτα ουτε κι αυτες ισως μαζί μου, αλλά δε μπορώ να κρινω τις επιλογές τους απλά να πω οτι εμενα δε μου ταιριαζουν κι εγω δε θα το επελεγα.. Εξαλλου και τα παιδια μας ειναι διαφορετικά και τα παιδιά αλλάζουν..Αλλα λεω τωρα που ειναι σχετικα ηρεμος (14 μηνών) κι απασχολειται με το να ανακαλυπτει ακομα το σπιτι και να παιζει με τη γιαγια -που τον υπεραγαπαει- κι αλλα μπορω να πω μετά που δε θα τον χωραει το σπιτι και η γιαγια δε θα αντεχει Όλα ειναι θεμα παιδιου,μανας και χρόνου.. Αυτό που θα ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ - γιατι δε ξερω αν τελικα αλλαξουν τα δεδομενα - ειναι το παιδι μου να συνεχισει να ευχαριστιεται με τη γιαγιά παρέα να κανει τις βόλτες του οπου θα γνωριζει και θα παιζει με παιδάκια..κι αν του βγει επιθετικοτητα /φοβία - να την αντιμετωπισω ψυχραιμα και να ειναι μια φαση που θα περασει και να ειμαι η καλυτερη παιδαγωγος απο οποιαδηποτε αλλη επι χρημασι παιδαγωγο..Ευχομαι να μαθω πολλά από αυτή την εμπειρία, να γίνω η ιδια καλύτερη και να ειμαι προτεοιμασμενη καλυτερα και για ενα δευτερο παιδί , που εκει σιγουρα χρειαζεσαι διπλές δυνάμεις... Το σιγουρο ειναι οτι οταν μεγαλωνεις μονη σου παιδιά είναι δυσκολο ειναι πολύ δύσκολο- κι εγω που ημουν 9 μηνες με το μωρο ήμουν συνεχεια στη βολτα- παρεα με το παιδί- ώστε να ξεσκάω παρέα με άλλες μανουλες. Το μονο που συμβουλευω τις φίλες μου ειναι οτι ΑΝ σε παιρνει χρηματικά καλύτερα να δίνεις λεφτα για καποια γυναικα να σου καθαριζει το σπίτι και να μαγειρεψει και καποιος αλλος αντι για σενα- ώστε να εχεις χρόνο ποιοτικό για σενα με το παιδί- να μην εχεις κι αυτή την έγνοια..Δηλαδή για μένα από το να δωσω λεφτά στον παιδικό προτιμώ να τα δωσω αλλου για να χω χρονο να τον βγαζω στην παιδική χαρά ή να καθομαι στο πάτωμα μαζί του.. Βεβαια αν δεν ειχα τη γιαγιά δε θα ειχα επιλογη αφου εργαζομαι και θα τον εστελνα παιδικό - οπου επίσης θα διαλεγα τον καλυτερο κι αυτόν που ταιριαζει στη δική μου ιδιοσυγκρασια. Τέλος δε ξερω να πω τι θα κανω στο μελλον -μπορει στα 3 του να ειναι αναγκαίος ο παιδικός στο να εκτονωνεται μιας και μενουμε σε διαμερισμα, σε αστική περιοχή και αλανες για παιχνιδι δεν υπαρχουν κοντα .. Το θεμα είναι να ειμαστε ικανοποιημενες με τις επιλογές μας, να μην επιμενουμε να τις ενστερνιστουν οι φιλές μας αλλά ουτε να τις υπογραμμιζουμε καθε τρεις και λίγο σα να θελουμε να δουμε ποσες συμφωνουν μαζι μας για να νιώσουμε καλυτερα (??)..Δεν εχουμε γεννηθει ολες το ιδιο υπομονετικες ή με την ιδια διαθεση ή με την ιδια φαντασία ή με την ιδια αντιληψη με το πως θα θελαμε να τα μεγαλώσουμε...Τι να κανουμε είμαστε διαφορετικές και πάλι καλά γιατί και τα παιδια μας μεγαλωνουν διαφορετικα με αλλα βιωματα και γινονται διαφορετικοί ΩΡΑΙΟΙ άνθρωποι..κι εκει ακριβως υπαρχει το ενφιαφερον και το νοημα της ζωής.. Όπου υπάρχει αγάπη - πολλή αγάπη υπάρχουν και ωραια παιδιά και μελλοντικα ωραίοι άνθρωποι,,
Υπέρ του παιδικού και υπέρ σε όποιες και όσες άλλες δραστηριότητες επιθυμεί το παιδί!!! Η αλληλεπίδραση του παιδιού και η επαφή με τρίτους και όχι μόνο με την μαμά και τον μπαμπά μόνο καλό του κάνουν!! Σαφώς και συζήτηση, παιχνίδια και βόλτες και αγκαλιές και και και κάθε μέρα με τους γονείς αλλά δεν χρειάζονται μόνο αυτά τα παιδιά!!! Θέλουν φίλους,ομαδικά παιχνίδια, παιδικά λογάκια και χαμόγελα... κοινωνικά όντα δεν είμαστε???!????
Εγώ πήγα παιδικό σε πολύ μικρή ηλικία! Η μαμά μου δούλευε και δεν μπορούσαν οι γιαγιάδες μου να με κρατήσουν! Μπορώ να πω ότι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις! Βέβαια ήταν ιδιωτικός! Να πω την πικρή μου αλήθεια δεν ξέρω ποιες είναι οι διαφορές από το δημόσιο! Εμένα η κορούλα μου είναι πολύ μικρή ακόμα! Αλλά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να την στείλω παιδικό!
Μπαίνω στον κόπο να σχολιάσω, περισσότερο επειδή με παρακίνησε το "ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑΙ" του τίτλου σου. ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ λοιπόν! Στέλνω στον παιδικό το 5ο μου παιδάκι από 12 μηνών επειδή εργάζομαι. Η μόνη βοήθεια που είχα ποτέ ήταν από τον άνδρα μου (100% υποστήριξη και βοήθεια, όταν είναι στο σπίτι), οι γιαγιάδες για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Στον παιδικό λοιπόν το παιδάκι σου κολλάει ήπιες έως πολύ σοβαρές ιώσεις, που δεν χρειάζεται, το φροντίζουν άτομα που δεν γνωρίζεις, επειδή όταν κλείνει η πόρτα του σταθμού είναι η δασκάλα και το παιδί σου -άσε που όταν είναι τόσο μικρό δεν μπορεί να είναι σαφές για το αν περνάει καλά ή όχι-. Ίσως μια μαμά που έχει σοβαρό πρόβλημα με τα νεύρα της να "σωθεί" από αυτήν την επιλογή, δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο παιδικός δεν χρειάζεται όταν η μαμά δεν εργάζεται, είναι μια λύση ανάγκης για την εργαζόμενη, ουτε κοινωνικοποιείται το παιδί ούτε τίποτα. Το νήπιο κάτω των 4 ή 3 ετών χρειάζεται ΕΝΑ πρόσωπο που θα το φροντίζει, σε αυτό συμφωνούν πλέον οι παιδαγωγοί. Τα γράφω έτσι, γιατί είναι κρίμα να παρασυρθεί κάποια μαμά από αυτή τη δημοσίευση και να στείλει το μωρό της στον παιδικό χωρίς λόγο. Υπόψην ότι όλα μου τα παιδιά πήγαν στον παιδικό. Η 14χρονη κόρη μου θυμάται σήμερα περιστατικά και κουβέντες από έναν από τους καλύτερους παιδικούς της περιοχής μας. Έχει και καλές αναμνήσεις, αλλά άκουσε και πράγματα που δεν πρέπει να ακούει ένα 3χρονο (εκφοβισμό, υπερβολικές τιμωρίες επειδή σχολίασε το βάρος της δασκάλας κλπ.)
Αλεξ μου σορρυ κιολας,σεβαστη η αποψη σου αλλα αυτο που γραφεις οτι μπορει να παρασυρθει καμια και να στειλει παιδικο το παιδι της επειδη η Beatrice εγραψε οτι εγραψε κι εχει αυτο τον τιτλο το κειμενο της μου φαινεται λιγο βλακεια,σορρυ κιολας!Το λεω αυτο γιατι οποια το αποφασισει συμφωνα με ενα κειμενο ε οκ ειναι απλα χαζη!!Ο,τι και να κανουμε για τα παιδια μας το ψαχνουμε λιγακι και αποφασιζουμε μονες μας το τι θα κανουμε τελικα στο τελος.
Συμφωνώ !!!!! Αλίμονο αν παίρναμε αποφάσεις ανάλογα με το τι διαβάζουμε. Εννοείται ότι η κάθε μια μιλάει για το παιδί της και μόνο !!!!!!!!! Εμένα ας πούμε ο γιος μου δεν αρρωσταίνει.Δέκα μηνες πέρσι στον παιδικό , έκανε 3 φορές πυρετό.Αν λοιπόν το σε όποια μαμά με ρωτήσει δεν σημαίνει αυτόματα ότι έτσι θα είναι και το δικό της παιδί.....δεν σημαίνει τίποτα !!!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αφού περάσει το στάδιο της προσαρμογής , τα παιδάκια πραγματικά απολαμβάνουν τον παιδικό, τις παρέες , τις δραστηριότητες. Και σίγουρα όταν θα πάνε στο νήπιο θα είναι αυτό που λένε και οι παιδαγωγοί ΄΄δουλεμένα'' παιδιά. Και όσο για το ότι μπαίνουν από νωρίς σε πρόγραμμα , μόνο καλό τους κάνει....και μην τρελλαθούμε...δεν σκαβουν κιόλας....παίζουν , τραγουδάνε, ζωγραφίζουν , δημιουργούν και ταυτόχρονα μαθαίνουν στην ομαδικότητα, να ακολουθούν κανόνες και να συμπεριφέρονται σωστά !!!!!
Δεν κοινωνικοποιειται το παιδι στον σταθμο; Απο που προκυπτει αυτο; Αν εσυ εκανες αποτυχημενη επιλογη σταθμου, δεν σημαινει οτι ολοι μπαινουν στο ιδιο καζανι. Εχεις ασχοληθει ποτε, να μαθεις τι ωραια και χρηςιμα πραγματα κανουν τα παιδια στους σταθμους; Τουλαχιστον ξερω εγω απο την δικια μου που παει προνηπιο. Και να μην δουλευα θα την εστελνα, απο καποια στιγμη και μετα ουτε οι γονεις, ουτε οι παπουδες μπορουν να απασχολησουν τα ποαιδια τοσο δημιουργικα, οσο οι σταθμοι.
Και το δικό σου "φυσικά και όχι" είναι εξίσου παραπλανητικό. Η κάθε μαμά ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι είναι καλύτερο για το παιδάκι της γι'αυτό καλό ειναι να λείπουν τόσο απόλυτα σχόλια. Η BeatrIce που έγραψε το κείμενο, το έγραψε επειδή αυτά ήθελε να μεταφέρει. Εάν ήθελες να μεταφέρεις κι εσύ την άποψή σου με τέτοιο άκομψο τρόπο, καλό θα ήτανε να το κάνεις χωρίς να σχολιάζεις κάτω από το κείμενο κάποιου, αλλά με το αναρτήσεις το δικό σου κείμενο λαμβάνοντας βέβαια και τα ανάλογα σχόλια μετά.
Ρε κοπελιά....ρε κοπελιά !!! Μπραβο που εσένα σε βόλεψε ο παιδικός και συνέχισε έτσι ........αλλά ΕΝΑ παιδί μεγάλωσες με βοήθεια συζύγου και γιαγιάδων ........ εντάξει μην τα παρουσιάζεις λες και ξεπάστρεψες τους τζιχαντιστές !!! Διαβάζουν και μαμάδες με 3 , 4 , 5,..... παιδιά χωρίς βοήθεια ....μου φαίνεται τις ακούω να ουρλιάζουν !!! Γουστάρεις παιδικό , στείλτο , δεν γουστάρεις κράτα το σπίτι .
Από πότε θεωρούμε λογικό και αυτονόητο ότι ένα μικρό παιδάκι θα "πρέπει" να βρίσκεται μακριά από τη μητέρα του, τους γονείς του και κοντά σε μια ξένη παιδαγωγό που θα πρέπει να φροντίσει τουλάχιστον δέκα παιδάκια ταυτόχρονα; Είναι μια αναγκαστική λύση σε πολλές περιπτώσεις αλλά επιλογή;;;;; και..."πρέπει";;;;;;; Αναγκαστικό είναι (πλέον) το νήπιο, ούτε καν το προνήπιο. Το παιδί μου πήγε κατευθείαν νήπιο και αν μπορούσα θα το έστελνα κατευθείαν δημοτικό όπως πήγα και εγώ. Μια ζωή σχολείο θα είναι τα παιδιά μας, μην τα διώχνουμε ολοένα και μικρότερα από την αγκαλιά μας, την επίβλεψη και την ανατροφή που μόνο η μάνα μπορεί να δώσει σε ένα μικρό παιδάκι, ή ο πατέρας ή έστω η γιαγιά, όταν δεν γίνεται αλλιώς. Δεν είναι φρόνιμο, ούτε σκόπιμο, πόσο μάλλον δεν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ, για κανέναν να ξεκινούν "σχολείο" από τόσο μικρά.....
Μα δεν τα ''διώχνουμε''....Προσωπικά βρίσκω πιο φρόνιμο και χρήσιμο να είναι στον παιδικό παρά με την γιαγιά που αποκλείεται να του προσφέρει τα ερεθίσματα που παίρνει από τον παιδικό. Ισα -ισα τωρα χαίρεται απίστευτα -όπως σήμερα- όταν έρχεται η γιαγιά να τον πάρει από τον παιδικό και να παίξουν μετά, Το ''για κανέναν'' που έγραψες σηκώνει πολύ κουβέντα. Ο καθένας ας περιοριστεί το τι κάνει καλό στο παιδί του και μόνο
Εννοούσα απλά δεν είναι απαραίτητος, όπως παρουσιάζεται γενικά πλέον ο παιδικός απλώς είναι βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, αναγκαστική επιλογή. Και αν η γιαγιά μπορεί να του πει παραμύθια, ιστορίες, απλά να του μιλήσει με το ενδιαφέρον και την αγάπη μιας φυσιολογικής, μέσης γιαγιάς, να το βάλει να τη "βοηθήσει" σε τυχόν δουλιές έχει πολλά πολύτιμα και ανεκτίμητα πραγματικά ερεθίσματα ένα νήπιο, που ξέρει, νιώθει ότι προέρχονται από κάποιον δικό του άνθρωπο, νιώθει έτσι και την έννοια της ρίζας, της οικογένειας. Αφού βιώσει όλα τα συναισθήματα και τη ζεστασιά της οικογενειακής θαλπωρής, στο χώρο του, όπου το αγαπάνε πραγματικά σαν κάτι μοναδικό, όσο είναι τόσο μικρό, έχει καιρό αργότερα να ξανοιχτεί και πιο έξω όταν είναι η ώρα του, όταν έχει μεγαλώσει και δυναμώσει...
Δεν έχει νόημα να μπω στην διαδικασία να περιγράψω και να απαριθμήσω τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά στους παιδικούς , γιατί μόνο μια μαμά που πάει το παιδάκι της μπορεί να καταλάβει.
Παντως εγω αν δεν ειχα βοηθεια, 5 παιδια δεν θα εκανα, εκτος αν ηταν πενταδυμα. Δεν ηξερε η κοπελα να φοβαται να πει οτι τραβαει ζορια επειδη εχει ενα παιδι κι οχι 15. Συνελθετεεεε! Μανες ειμαστε ολες, οσα παιδια κι αν εχουμε. Αμαν αυτο το μαμαδομετρο πια!
Συμφωνω απολυτα!!!!!!!!!!! Ουτε εγω δουλευω αλλα τα διδυμακια μου τα στελνω παιδικο... οχι πολλες ωρες βεβαια μονο 3, εχουν τους φιλους τους, λατρευουν τις δασκαλες τους και η μαμα 3 ωρες την μερα φορτιζει μπαταριες....;)
Ρανια με καλυψες πληρως! σαν να τα εχω γραψει εγω!
Είμαι της γνώμης πως η κάθε μητέρα είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάστασή της και να πράξει αναλόγως. Προσωπικά, έστειλα τα παιδιά μου σε παιδικό από 15 μηνών και δεν το μετανιώνω, διότι έχω δει πολύ μεγάλη διαφορά στην αντίληψή τους και στην κοινωνικοποίησή τους, και όλο αυτό σε μόλις 4 εβδομάδες.
Συμφωνώ απόλυτα με τη rania...Και το λέω εγώ που έχω 2 αγοράκια 2.5 και 3.5 και δεν έχω καμία βοήθεια από κανέναν...Ημητέρα μου μακρυά,η πεθερά μου στον κόσμο της οπότε η μοναδική βοήθεια που έχω είναι του συζύγου μου....Τα έχω γράψει και τα 2 στον παιδικό αλλά θεωρώ πως έχουμε ακόμα χρόνο....Σας πληροφορώ πως και το σπίτι μου έχω καθαρό και τα παιδάκια μου παίζουν και χρόνο για μένα βρίσκω.....Ο παιδικός έχει γίνει η εύκολη λύση για μαμάδες που δεν αντέχουν άλλο τα καμάρια τους και θέλουν να τα ξεφορτωθούν!!(φυσικά δεν εννοώ αυτές που δουλεύουν)Όσον αφορά σε αυτό που διάβασα ότι κλαίνε στον παιδικό και τους δίνουν μπισκότο ένα μόνο έχω να πω¨...Εάν είναι έτσι δεν πρόκειται να τα στείλω ποτε....Όταν ένα παιδάκι κλαίει και για να το ηρεμήσουμε του προσφέρουμε λιχουδιά ή φαγητό το κάνουμε ένα μελλοντικά εξαρτώμενο άτομο από το φαγητό...Μαθαίνει πως οι δυσκολίες του λύνονται με ένα μπισκοτάκι ,λίγο φαγάκι,μια σοκολατίτσα κτλ.Σκεφτείτε ότι σε λίγα χρόνια θα παρακαλάμε για την αγκαλιά τους και τότε θα την δώσουν σε αυτούς που είχαν δίπλα τους...
Συγνώμη, τι εννοείς ότι τα έχεις γράψει αλλά έχουν ακόμη χρόνο;;Τα έχεις γράψει και δεν τα στέλνεις?
Όταν θα γυρνάνε χαρούμενα και θα σου τραγουδάνε τραγουδάκια (όχι τα κλασσικά που ξέρουμε όλοι) και θα σου λένε και κάτι έξυπνο από αυτά που μάθανε και άλλα πολλά, θα καταλάβεις ότι η θέση των παιδών (μετά τα 2,5 χρόνια φυσικά) είναι όχι στο σπίτι με τη μαμα επί 24ωρου βάσεως, αλλα με άλλα παιδάκια και με τις δασκάλες τους (εφόσον είναι καλές). Προσωπικά είμαι υπερ του παιδικού (η κόρη μου είχε σκυλοβαρεθεί με τη γιαγια και το έλεγε) αλλά σίγουρα όχι πριν τα 2,5 χρόνια και όχι για πολλες ώρες.
Εγω δεν θελω να αναφερθω στα καλα και τα κακα του παιδικου.Αυτα εχουν συζητηθει παμπολλες φορες.Αυτο που μου εκανε εντυπωση στο κειμενο που μολις διαβασα ειναι η συμπεριφορα αυτου του παιδιου.Και θελω να ρωτησω την μαμα Beatrice με ολη μου την αγαπη και την καλη διαθεση:Λες καπου στο κειμενο σου οτι ηθελες-θελεις να μεγαλωσεις ενα παιδι ατρομητο και με αυτοπεποιθηση.Ως εδω συμφωνω και επαυξανω..Με ποιο τροππ ομως πιστευεις οτι το κατορθωσες αυτο?Με το να του επιτρεπειε να χτυπαει τα αλλα παιδια οταν του παιρνουν τα παιχνιδια του η με το να τραβαει μαλλια στην παιδικη χαρα?Και μευα φανταζομαι πως θα ετρεχε κοντα σου κι ουτε γατα ουτε ζημια.Για να μην παρεξηγηθω ,θελω να εξηγηθω.Δεν με αφορα πως μεγαλωνει η καθε μια το παιδι της.Δεν με αφορουν τα ξενα παιδια.Για το δικο μου το παιδι με νοιαζει,που ειναι ακακο,δεν σηκωνει χερι ποτε παρολο που ειναι πολυ ευσωμο και δυνατο παιδακι.Για το δικο μου το παιδι με νοιαζει,που θα βρεθει αυριο μεθαυριο σε καποιο σχολειο με παιδια που ειναι επιθετικα και βιαια και θα πληγωθει απο τη συμπεριφορα τους μεχρι να μαθει και το ιδιο να αμυνεται και να προστατευει τον εαυτο του.Ειστε περηφανες λοιπον οσρς μεγαλωνετε τετοιους "τζορες" η μηπως θα επρεπε να το κοιταξετε λιγακι το θεμα?
Είσαι μαμά και ξέρεις οτι ουδείς αλάνθαστος. Έτσι κι εγώ. Το είπα και πριν, είναι θέμα DNA και θέμα ανατροφής. Προφανώς το παράκανα και το παραδέχομαι. Ποτέ δεν είπα οτι είμαι καλή μάνα, όμως το μόνο που ξέρω είναι οτι προσπαθω.
Παιδιά τι είναι αυτά που λέτε???? Υπάρχει παιδάκι 2 ετών που δεν αρπάζει παιχνίδια από άλλα παιδάκια (και δει μικρότερα)? Που δεν λέει συνεχώς "δικό μου"? Είναι της ηλικίας. Θα περάσει. Έλεος.
Συμφωνω Ιωαννα 1971 απολυτα!
Ολα τα μικρα παιδακια ( εκει γυρω στα 2 με 3) τραβανε μαλλια παιρνουν παιχνιδια κλπ. Και αυτο γιατι η ηλικια αυτη ειναι ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΗ ρωτηστε οποιον παιδαγωγο θελετε! Αντι λοιπον να κριτικαρετε μια μαμα( η οποια ειπε πως το παιδακι της διορθωθηκε) και να την ρωτατε αν ειναι περηφανη.....( με ειρωνια) μηπωςλεω μηπως να κοιταξετε και την δικη σας καμπουριτσα και να αναρωτηθειτε γιατι το δικο σας παιδακι δεν αντιδρα? 'η μηπως βολευει να ονομαζετε το δικο σας παιδι ακακο ( δηλαδη το αλλο το 2χρονο ειναι κακο? ΕΛΕΟΣ) και εσεις να τα εχετε καλα με τον εαυτο σας? Πριν κρινετε λοιπον την αλλη μαμα ας αναρωτηθειτε τι κανετε εσεις λαθος και το δικο σας παιδι φοβαται να αντιδρασει..... Κανεις μας δε θελει νομιζω να μεγαλωσει ουτε τον αυριανο νταη ΑΛΛΑ ουτε και το αυριανο θυμα... για αυτο πρωτα κανουμε αυτοκριτικη και μετα σχολιαζουμε τις αλλες μαμαδες!!!!!!
Βεατρικη μου,εχω μια κορουλα 1 μηνα μικροτερη απο τον δικο σου με την ιδια συμπεριφορα ακριβως!!!!Οταν βαριεται σου κατεδαφιζει το σπιτι σε 2 δευτερολεπτα!!!Και γενικως αναγνωρισα πολλα ομοια στα παιδια μας! Συμφωνω απολυτα με τον παιδικο!!Ναι ειναι ενας τροπος να κοινωνικοποιηθει το παιδακι και να μαθει πολλα που ισως η μαμα δεν μπορει να του τα μαθει και ναι το χρειαζομαστε κι εμεις οι μαμαδες το ξελαμπικαρισμα μας!! Θα ηθελα παααααααρα πολυ να τη στειλω παιδικο φετος και ο μονος λογος που δεν το κανω ειναι γιατι ειμαι εγκυος στο 2ο παιδακι μου,γενναω Δεκεμβρη καρδια χειμωνα και δεν εχω καμια διαθεση να κολλαμε συνεχεια ιωσεις και μ'ενα νεογεννητο μεσα στο σπιτι να τρεμω μεχρι να καλοκαιριασει!!!Ειναι ο μοναδικος λογος!!Βεβαια του χρονου στα 3 θα παει και για να πω την αληθεια εχω και βοηθεια απο τη μαμα μου αλλα και παλι δεν θα ηθελα να μπλεξουμε φετος με ιωσεις!!!Εννοειται πως αν δεν ημουν εγκυος θα πηγαινε βεβαιως-βεβαιως!!Οπως και να'χει λοιπον για μενα καλα εκανες για ολους τους λογους που αναφερεις και το εστειλες παιδικο!!
Yper tou paidikou stathmou ki egw! O mikros mou trelainetai na pigainei, ksekinise apo 4 minwn kai twra pou einai 2 1/2 xronwn de thelei na gyrizei spiti. Protimaei na paizei me ta paidakia ekei. Kai den katalavainw tis miteres pou agxwnwontai me afto to thema kai fovountai mipws to paidi krywsei, ktl. Kanenas de leei oti an stelneis to paidi sou ston paidiko den to agapas i to ksefortwnesai i oti den eisai kali nana. Auto pou metraei den einai i positifs tou xronou pou pernas me to paidi sou alla i poiotita
Εμένα πάντως τα παιδιά μου που τα έστειλα και τα δύο στον παιδικό γιατί δούλευα και οι γιαγιάδες δεν μπορούσαν να αναλάβουν δυό παιδιά για διάφορους λόγους... τρέχουμε συνέχεια στους γιατρούς...απο τον Οκτώβριο μέχρι μέσα Αυγούστου είναι άρρωστα. Με διαλλείματα το πολύ μιας εβδομάδας αρρωσταίνουν συνέχεια. Πέρυσι κόλλησαν τρεις φορές ψείρες κι ας τα έλουζα με προληπτική λοσιόν. Η μεγάλη μου κόρη έχει αποκτήσει φοβία με τις αρρώστιες. Για να μην αναφέρω τα λεφτά που έχουμε ξοδέψει - το τελευταίο για μένα - γιατί το πρωτεύον είναι η ταλαιπωρημένη όψη των παιδιών μου αυτά τα χρόνια. Φυσικά και μου αρέσει να έχω κάποιο προσωπικό χρόνο και φυσικά και τα νεύρα μου γίνονται τσατάλια. Αν μου ζητάγανε όμως να διαλέξω μεταξύ της δικιάς μου ξεκούρασης και της υγείας των παιδιών μου θα επέλεγα να βλέπω τα παιδιά μου υγιή κι όχι να ψήνονται στον πυρετό κάθε δεύτερη εβδομάδα. Ναι μεν στον παιδικό υπάρχουν άτομα έμπειρα τα οποία μπορούν να απασχολούν τα παιδιά δημιουργικά, αλλά δεν ξέρω αν αυτό αντισταθμίζεται με την κακή υγεία και την ταλαιπωρία που έχουμε τραβήξει οικογενειακώς αυτά τα χρόνια.
Για ζωηρά παιδάκια είναι 'οτι πρέπει ξεσπάνε την ενέργεια και ασχολούνται με πολλά πράματα που σπίτι δεν μπορείς να τα κάνεις ,αρκεί να είναι ο παιδικός καλός ,στον πρώτο παιδικό που πηγαίναμε γύριζε χειρότερα απο πρίν που ήταν σπίτι ,δεν έκαναν τίποτα και μόνο τα έβαζαν για ύπνο ,φαί και πάζλ, μην μιλάτε ,μή τρέχετε μή και μή βαριόταν πολύ και νευρίαζε αλλά τι να έκανα ήταν με έσπα δεν μπορούσα να τον αλλάξω παιδικό ,οπότε ναι στον παιδικό προσοχή στην επιλογή. Φέτος άλλος άνθρωπος !!!!
AΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΗ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ, ΗΣΥΧΑΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑς!!!! Οταν τα παιρνουμε απο το σταθμο εχουμε ολο το χρονο μπροστα για να μας τρελλανουν!! ΖΗΤΩ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ!!!
Χθες έπινα καφέ με μια άλλη άκαρδη μαμά , ενώ τα βλαστάρια μας ήταν στον παιδικό.Ο γιος μου είναι με την κόρη της , 3,5 ετών και τα 2. Εχει και ένα μικρό 2 ετών , που πάει παιδικό από πέρσι......και λέει ....¨''Μακάρι να ήταν ανοιχτός και ΣΚ ο παιδικός'' ΖΗΤΩ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ !!!!!!!
epeidh gnwrizw th mama beatrice ena exw na pw:dn yparxei pio akrivodikaia mama k fysika o gios,o agaphmenos mou sthn paidikh xara!mommy betrice polla filia apo th mama tou polyviou ;)
Ελα ρε.... φιλιά και σε σένα! Καιρό έχω να σε δω!
Επιτέλους εχω μερικές ωρες ηρεμιας στο σπίτι από τότε που πήγαν βρεφικό. Ηρεμώ,κάνω μπανιο με την ησυχία μου, το κάνω με τον γείτονα μια που λείπει ο άντρας μου στη δουλειά , ασχολούμαι με τον εαυτό μου. Ειμαι μια τεμπέλα ,είμαι μια κακή μανούλα .
Όχι. Δεν είσαι τεμπέλα. Φυσιολογικά είναι αυτά που θέλεις να κάνεις. Απλά δεν ήσουν έτοιμη να γίνεις μανούλα. :)
...........και περίμενα εσένα να μου πεις πότε θα ήμουν έτοιμη. Να σου πω, δες αν έρχομαι και φώναξε με κουκλίτσα μου.
Όχι, δεν συμφωνούμε όλες καλή μου! Ο παιδικός δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τις μαμάδες που εργάζονται. Δεν ξέρω αν ισχύει πλέον για όλους, αλλά πριν απο 10 χρόνια που πήγαινε ο γιος μου για να γράψεις το παιδί στον παιδικό, έπρεπε να προσκομμίσεις χαρτί απο τον εργοδότη σου ότι δουλεύεις. Στην πορεία αυτό ξεχάστηκε και αρκετές μαμάδες βολεύτηκαν με το ουσιαστικά να αράζουν τα παιδιά τους στον παιδικό, αρκετές απο αυτές επίσης υποστηρίζουν με μένος τα πάμπολα καλά του παιδικού κ κοιτούν κιόλας το παιδί σου με λύπηση γτ δεν το πας, άρα θα είναι κ ακοινώνητο.... Ο παιδικός κατ'εμένα είναι ένα φοβερό "εργαλείο" να το πούμε έτσι όταν δουλεύεις. Όταν όμως δεν δουλεύεις ποιος ο λόγος; Εγώ δουλεύω μόνο καλοκαιρι (Μάιο με τέλος Οκτωβρίου) όταν πρωτοέπιασα δουλειά μόλις είχα χωρίσει κ ο γιος μου ήταν 3 1/2, φυσικά κ τον πήγα παιδικό κ το καταευχαριστήθηκα, με βοήθησε πάρα πολύ στο να μην έχω άγχος στη δουλειά μου, στο να τον παίρνω απο εκεί ταϊσμένο κτλ. Όπμως ο γιος μου κάθε μέρα μου ζήταγε με το παραπονεμένο φατσάκι του, "μαμά μην αργήσεις να έρθεις να με πάρεις" (περιττό να πω όταν δεν έχω αργήσει ποτέ μια που σχολνούσα 2) εκτός ότι του πήρε κανα μήνα να συνηθίσει κ να μην κλαίει... Όταν πολύ αργότερα ξαναπαντρεύτηκα κ έκανα την κόρη μου, απο τη στιγμή που είχα τη βοήθεια του άντρα μου και της μητέρας μου αποφάσισα να μην την στείλω παιδικό. Ποιος ο λόγος άλλωστε; Εννοείται ότι τρώω χοντρό λούκι κάθε καλοκαίρι γτ γυρίζω σπίτι, πρέπει να τους μαζέψω, να τους μαγειρέψω κτλ, ο άντρας μου όσο καλή διάθεση κ αν έχει να βοηθήσει δεν το πολυκατέχει το άθλημα του νοικοκυριού :-) και εννοείται ότι όταν μενει μόνος του με την μικρή ξεσηκώνουν όλλλο το σπίτι... Ποιοι οι λόγοι που δεν έστειλα την μικρή μου στο παιδικό; Πρώτον, παρατήρησα πολλά παιδάκια απο γνωστούς και φίλους ότι κρέμοταν απο τη φούστα τις μαμάς μια που η μαμά τους τους έλειπε αντίθετα με τη μικρή μου που όταν είχε παρέα ή στον παιδότοπο δεν γύρναγε ούτε να μας κοιτάξει. Αυτό συμβαίνει γτ μας θεωρεί δεδομένους μια που δεν την αφήνουμε πουθενά. Δευτερον, όσο αφορά τις ασθένειες. Εννοείται ότι το παιδί πρέπει να κολλήσει μικρόβια κ να αναπτυξει το ανοσοποιητικό του, αλλά όσο πιο νωρίς έρχεται σε επαφή με διάφορες ασθένειες τόσο κ αδυνατεί. Αλλιώς αντιμετωπίζει ένα παιδάκι ένα κρυολόγημα κ αλλιώς ένα 2χρονο μην κοροϊδευόμαστε. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί, τόσο πιο καλά αντιμετωπίζει τους ιούς. Παιδάκια απο φίλες μου που αρχισαν παιδικό στα 2 κάθε μα κάθε εβδομάδα ήταν άρρωστα με αντιβίωση (εννοείται ότι το 2ο παιδάκι της τώρα το μεγαλώνει η μαμά της μια που η κοπέλα δουλεύει) Τριτον, κακά τα ψέμματα δεν μαθαίνουν μόνο καλούς τρόπους, μαθαίνουν κ κακούς... Τέταρτον, αφού απο τα 4 και μετά μπορεί να πάει προνήπιο, γτ σώνει κ καλά να το πάω παιδικο; Γενικά εγώ είμαι της άποψης, ήθελες κ έκανες παιδί, να το λουστείς τελεια και παύλα. Συγνωμη αν γίνομαι απόλυτη, αλλά δεν μου φταίει κανένας που έκανα παιδί και εννοείται ούτε και οι γονείς μου. Αν είναι δυνατόν 4 χρόνια να μην μπορώ να δεχτώ τα θέλω και τις υποχρεώσεις του παιδιού μου και λέω 4 γτ είπαμε μετά πάνε παιδικό. Ναι, είναι κουραστικά, ναι μπορεί να θέλω να μπήξω τα κλάματα, αλλά πόσα χρόνια νομίζετε ότι θα είναι παιδιά; Πόσο ακόμα μέχρι να αρχίσουν το σχολείο κ άλλες δραστηριότητες κ μετά για μια ζωή θα είναι σχολείο. Αν το παιδί μου είναι υπερκινητικό θα του βρω ασχολίες, θα το πάρω μαζί στα ψώνια, θα διαβάσουμε, θα παίξουμε κάποια στιγμή θα με βαρεθεί κ θα κάνω καμιά δουλειά που θα πάει, αν όχι θα της δώσω κάτι να μαγειρέψουμε μαζί, θα της βάλω ένα παιδικό να δει και εντάξει ξέρω ότι για να μαζέψω εγώ ένα δωμάτιο, θα πρέπει εκείνη να έχει χαλάσει ένα άλλο...Αλλά είπαμε βρε κορίτσια, 4 χρόνια είναι όλα κ όλα. Φέτος το τσιλιμπιθράκι μου πάει προνήπιο κ δεν έκλαψε ούτε μια μέρα (κάποια άλλα που πηγαίνανε κ παιδικό κλαίγανε με μαύρο δάκρυ) κ σήμερα που είναι αρρωστούλα με ίωση κ είπα να την κρατήσουμε μια μέρα σπίτι, δεν της είπαμε ότι έχει σχολείο γτ θα ήθελε να πάει. Το θέμα είναι ένα, θες να το πας παιδικό, να το πας αλλά δεν μπορώ κ όταν εκθειάζουν τον παιδικό λες και είναι ότι καλύτερο. όχι, δεν είναι, το καλύτερο είναι τα παιδιά μέχρι μια ηλικία να μένουν με τη μανούλα τους. Τώρα αν δουλεύεις κ δεν γίνεται αλλιώς, οκ καλά κάνεις και το πας, και εγώ άλλωστε το πήγαινα, αλλά μέχρι εκεί.
Εσύ δηλαδη δεν τον "λουστηκες" τον γιο σου επειδή δουλευες ; Ωραια δικαιολογία ! Να σταματουσες τη δουλειά να τον λουζόσουν αφου ηθελες παιδί αλλά μονο να λέμε για τους άλλους ξερουμε. Και εσυ που ξέρεις τις δικές μου ανάγκες για να λες οτι επειδή δεν εργάζομαι δεν έχουν αναγκη τα παιδιά μου απο βρεφικό ή παιδικό σταθμό ;
*μετά τα 4 πάνε προνήπιο εννοούσα :-)
Σε παρακαλώ πολυ πήγαινε μια βόλτα για ψώνια με υπερκινητικο παιδί και μετα γραψε μας τι αγόρασες !!!
O γιος μου περπάτησε 8 μηνών, αν αυτό δεν είναι υπερκινητικό μωρό τότε ποιο είναι. Την πρώτη φορά που πήγαμε σουπερμάρκετ κ θέλησε να βάλει τα πάντα στο καλάθι, τον πήρα αγκαλίτσα ενώ έκλαιγε σπαρακτικά, του είπα ότι αν δεν ηρεμήσει θα φύγουμε κ ότι μπορεί να πάρει ένα μόνο πράγμα στο τέλος και έτσι κ έκανα, φύγαμε. Την επόμενη φορά που πήγα σουπερμάρκετ έκατσε στο καρότσι ήσυχος περιμένοντας να τελειώσουμε για να πάρει τη λιχουδιά που ήθελε. Τον πήγα παιδικό 3 1/2 γτ όπως προείπα χώρισα ( ο μέχρι τότε απών σύζυγος αποφάσισε να μας αφήσει και επισήμως) κ αναγκαστικά έπρεπε να δουλέψω για να έχουμε να φάμε, εκτός αν εσάς σας τα ρίχνουν απο τον ουρανό τα λεφτά. Δεν είμαι αντίθετη με τον παιδικό, είμαι αντίθετη με το να παρουσιάζεται σαν το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το παιδί σου. Προσωπικά ποτέ δεν βγήκα να διατυμπανήσω ότι κρατάω το παιδί μου σπίτι, δεν καταλαβαίνω γτ τόσο μένος ορισμένες για να πείσετε τις υπόλοιπες ότι με τον παιδικό τα παιδιά γίνονται σούπερ! Κ ο λόγος που απάντησα στο παραπάνω άρθρο είναι γτ δεν μου άρεσε ο τίτλος του. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι όταν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου κ με τον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδία σου δεν διατυμπανίζεις τις μεθόδους που ακολουθάς, ο τρόπος που πολλές μαμάδες επιμένουν για τον παιδικό εμένα μου φαίνεται ότι είναι για να κρύψουν τις τύψεις που νοιώθουν. Δεν είναι κακό να παραδεκτείς ότι ναι, το πάω παιδικό γτ να έχω λίγη ησυχία, εξάλλου ήρεμη μαμά=ήρεμα παιδιά αλλά το είπα κ το ξαναλέω η δημιουργία του παιδικού ήταν για να καλύψει τις ανάγκες των μαμάδων που δουλεύουν. Απο εκεί κ πέρα ο καθένας έχει τις απόψεις του και τα επιχειρήματά του. Κ κανένας δεν είπε ότι μια μαμά είναι καλύτερη απο την άλλη. Δεν με κάνει εμένα καλή κ εσένα κακιά το ότι διάλέγεις άλλο τρόπο διαπαιδαγώγησης. Κ τέλος να πω ότι μακάρι να είχα το οικονομικό να ήμουν όλη μέρα σπίτι να με πρήζουν κ ας ήμουν με το μαλλί κάγκελο, δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο μα πόσο γρήγορα μεγαλώνουν, ο γιος μου πλέον ειναι 16 γι αυτό κ σας το λέω, εκτός ότι θα βαρεθείτε κ μια ζωή να τα πηγαίνετε σχολείο.... Beatrice δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι είσαι σούπερ μαμά, απλά μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, ακόμα είσαι στην αρχή :-)
θέλει πολυ μυαλό για να δώσει μια μαμά μπισκοτάκι στο μωρό της.Και εγώ τα έστειλα όχι για το καλό τους αλλά επειδή δεν εργάζομαι και ολη τη μέρα με έπρηζαν . Η κοινωνικοποίηση είναι κάτι που το προσφέρουμε με εξόδους,φιλους με παιδιά αλλα θα το βρούν και μπροστά τους στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Εγώ έστειλα τα παιδιά μου στην ηλικία των δυο ετών παιδικό από ανάγκη, επειδή δούλευα αλλά και να μην δούλευα πάλι το ίδιο αθα έκανα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.!!!!!!!
Εύγε Ολίβια!!! Ο τολμών (να αντιδράσει στην "κοινή λογική") νικά, άλλη μια φορά!!! ΕΥΓΕ, ΕΥΓΕ, ΕΥΓΕ!!! Μού άρεσε πολύ η λύση κλάμα=μπισκότο... θα την εφαρμόσω από αύριο κιόλας! Να 'σαι καλά που μοιράζεσαι τις προσπάθειές σου μαζί μας!!!
Παρεξήγηση, το κείμενο είναι της μαμάς Beatrice :D
προσεχε μη σκάσει το μωρό από τα πολλά μπισκότα.
Η λυση κλαμα -μπισκοτο ειναι φοβερή παιδαγωγική μεθοδος ! Ευγε σ΄αυτες τις παιδαγωγους !!! Κλαιω , θα μου περασει με μπισκοτο . Ημουν καλο παιδι ,θα επιβραβευτω με μπισκοτο . Μετα αναρωτιομαστε για τις βουλιμιες , την παχυσαρκια και τα τοσα προβληματα που βλεπουμε πια στα παιδιά.
Βρε κοριτσια, διαβαζω και ξαναδιαβαζω το κειμενο. Που λεει οτι το παιδι κλαιει και του δινουν μπισκοτο;