1 κιλό μπάμιες (κατεψυγμένες ή φρέσκες)
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
½ φλιτζ.τσαγ.ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό 1 μεγάλου λεμονιού ή 2 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί κόκκινο
½ κουτ.γλυκ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ.σουπ. αλάτι
½ κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 ½ φλιτζ.τσαγ. νερό
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις καθαρίζετε αφαιρώντας με ένα μαχαίρι το κεφαλάκι τους(κεφαλάκι από τις μπάμιες είναι το επάνω κωνικό μέρος). Αν είναι μεγάλες οι μπάμιες, μπορείτε να τις κόψετε στα δύο. Τις πλένετε και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν.
Κατόπιν, τις βάζετε σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ τις περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού ή το ξύδι και το μισό αλάτι και τις αφήνετε για 1 ώρα περίπου, για να βγάλουν τα υγρά τους (με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τη χαρακτηριστική βλέννα που βγάζουν στο μαγείρεμα). Τις ξεπλένετε ελαφρώς για 1’-2’.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το ψιλοτριμμένο κρεμμύδι για 4’-5’ για να γυαλίσει, ρίχνετε τις μπάμιες και μαζί το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις ντομάτεςκομμένεςσε μικρούς κύβους, τη ζάχαρη, το αλάτι και πιπέριμαζί με ½ φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και σιγομαγειρεύετε για 20’-25’.
Στα τελευταία 5’ δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με λίγο λεμόνι ή λίγο ξύδι.Αφήνετε το φαγητό επίσης, τα τελευταία 10’ χωρίς καπάκι για να ελαχιστοποιηθεί το νερό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο