Πολλά έχουν γραφεί για τους κίνδυνους που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης: παδική παχυσαρκία, διαβήτης, αυτοάνοσα, προβλήματα στα δόντια αλλά και στη συγκέντρωση. Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι αδύνατον να αποφύγουμε εντελώς την επεξεργασμένη ζάχαρη μιας και πλέον είναι κρυμμένη μέσα σε πολλές συσκευασμένες τροφές, όπως οι σάλτες, ντοματοχυμοί, γιαούρτια, τα δημιατρακά και πολλά άλλα. Μπορούμε όμως να την αποφύγουμε στα γλυκά που μαγειρεύουμε για τους αγαπημένους μας αντικαθιστώντας τη με φυσικές γλύκαντικές ουσίες όπως οι χουρμάδες, που δίνουν την ίδια γεύση και επιπλέον είναι πλούσιοι σε θρεπτική αξία. Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη που είναι κενές θερμίδες, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, περιέχουν αντιοξειδωτικά και παρέχουν βιταμίνη Α που βοηθά στη καλή υγεία του δέρματος και της όρασης.
Η συνταγή αυτή με τα σπιτικά Oreo εκτός του ότι είναι πεντανόστιμη, θρεπτική, και πολύ εύκολη, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια δημιουργική εργασία για μικρούς και μεγάλους στο σπίτι!
Για τα μπισκότα
3/4 κούπας φυστίκια πεκάν ή καρύδια
1 κούπα χουρμάδες
1/2 κτ γλυκού αλάτι
1 κτ γλυκού βανίλια (προτιμώ φρέσκια μαγαδασκάρης ή φυσικό απόσταγμα)
3 κουταλιες σούπας μη επεξεργασμένη σκόνη κακάου
Για τη γέμιση:
1 κούπα φυστίκια κάσιους που έχουν μουλίασει για τουλάχιστον 2 ώρες σε νερό
1 κτ σούπας λάδι καρύδας
1 κτ σούπας σιρόπι σφενδάμου (κατά προτίμηση) ή μελι
1 κτ γλυκού βανίλια
Αναμιγνύεις τα υλικά για τα μπισκότα σε μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνει ομοιογενής η ζύμη.
Φτιάχνεις μια μεγάλη μπάλα και άπλωνεις σε επιφάνεια κοπής με τον πλάστη.
Κόβεις σε κύκλους με φόρμες και βάζεις τα μπισκότα στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να σφίξουν και να γίνουν στέρεα.
Όσο κρυώνουν τα μπισκότα σουρώνεις το νερό από τα κάσιους και βάζεις τα υλικά για τη γέμιση στο μπλέντερ.
Χτύπας καλά μέχρι η υφή να γίνει κρεμώδης και σχετικά λεία.
Απλώνεις τη γέμιση πάνω σε ένα μπισκότο και καπακώνεις σα σάντουιτς (εδώς μπορείς να πάρεις και τη βοήθεια των μικρών σεφ).
Καταναλώνεις αμέσως και μπορείς να τα φυλάξεις στο ψυγείο για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.
Καλή όρεξη και καλή διασκέδαση!
[divider]
Η Κορίνα Καραδήμου είναι σπουδάστρια Διατροφικής Θεραπευτικής (Nutritional Therapist) στο College of Naturopathic medicine στο Λονδίνο. Υπέρμαχος της Ιπποκρατείου διατροφής που βασίζεται στη κατανάλωση ζωντανών, πλήρων, ανεπεξέργαστων τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα βότανα, έχει βαλθεί να απόδειξει μέσα απο το blog της www.thesauchalife.com και τη σελίδα της στο Facebook ότι η υγεινή διατροφή μπορεί να είναι εύκολη, γρήγορη και εξαιρετικά νόστιμη.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο