1 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
5 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
3 κουτ.σουπ. κακάο σκόνη
2 κρόκοι αυγών
2 βανίλιες σκόνη
¼ φλιτζ. τσαγ. γάλα
1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκ. σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
2 ασπράδια αυγών χτυπημένα, για την επάλειψη
Τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα χτυπάτε καλά με το εξάρτημα σύρμα σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους, έπειτα το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε τα 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι και έπειτα προσθέτετε το αλάτι, τις βανίλιες, τη σόδα και το μπέικιν. Ζυμώνετε με τα χέρια σας πολύ καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και λεία ζύμη.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δυο μπαλίτσες. Η μια θα αποτελεί το 1/3 και η άλλη τα 2/3 της ζύμης. Στο μικρότερο κομμάτι ζύμης προσθέτετε το κακάο, ζυμώνετε καλά να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα της και έπειτα ρίχνετε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να μη κολλάει στα χέρια αλλά η ζύμη να είναι μαλακή.
Παίρνετε το άλλο κομμάτι ζύμης και προσθέτετε τόσο αλεύρι ώστε να είναι κι αυτή μαλακή και να μη κολλάει στα χέρια σας.
Χωρίζετε την άσπρη ζύμη σε 25 -30 μπαλάκια και ανάλογα χωρίζετε και τη ζύμη κακάο. Πλάθετε μπαστουνάκια με τη λευκή ζύμη 5εκ. περίπου και λεπτά κορδόνια 9εκ. περίπου με τη ζύμη κακάο. Τυλίγετε γύρω από το μπαστουνάκι λευκής ζύμης το κορδονάκι κακάο, κάνοντας σπιράλ και πιέζετε ελαφρά τις άκρες. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όλα τα κουλουράκια.
Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ένα ταψί το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους και με ένα πινέλο τα περνάτε ένα ένα με τα χτυπημένα ασπράδια.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180Ο C περίπου 20-25΄ (ανάλογα το μέγεθός τους).
Ιδανικά βουτήματα για πρωινό, όλο το χρόνο! Κανείς δεν μπορεί να ζεσταθεί στη μυρωδιά των ζεστών κουλουριών το πρωί…
Προσέχετε ποσό αλεύρι θα χρησιμοποιήσετε γιατί αν βάλετε παραπάνω ποσότητα θα βγουν πολύ σκληρά.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο