Η ιστορία της Ελένης
(Η Ελένη γέννησε φυσιολογικά χωρίς επισκληρίδιο)
Η δική μας ιστορία ξεκινάει πριν από 9 μήνες, όταν μετά από μία και μοναδική προσπάθεια σύλληψης, έμεινα έγκυος! Λόγω επαγγέλματος (είμαι μαία) ήξερα και αναγνώριζα κάθε σημάδι του σώματός μου (λόγου χάριν την ωορρηξία μου) και «στοχεύσαμε» και πετύχαμε διάνα!
Πίστευα όμως ότι θα μπορούσα να καταλάβω και να αναγνωρίσω την σύλληψη του παιδιού μου. Αυτό όμως δεν το κατάλαβα…
Μία μέρα πριν την αναμενόμενη έλευση της περιόδου μου, κάτι με «έτρωγε» μήπως και… βρε λες; Μην μπορώντας να αντισταθώ και όντας στη δουλειά (όπου είχα όλες τις δυνατότητες) έκανα ένα τεστ εγκυμοσύνης (το κλασικό). Δεν έδειξε από την πρώτη στιγμή. Δεν ήθελα όμως με τη μία να το πετάξω κι έτσι το έβαλα στην τσέπη της ιατρικής μου ποδιάς και το ξέχασα εκεί.
![]() |
Photo: Zena Holloway |
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
χαχα, τώρα είδα ότι δουλεύεις στο Λητώ... Βρε, μπας και σε είχα μαία τον Απρίλιο που γέννησα???? Ήμουν στο 210! Καταπληκτικό όλο το προσωπικό!!!
Δέσποινα ποτέ δεν υπήρξα προσωπικό του Λητώ. Απλά από τότε που ξεκίνησα να εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας, 10 χρόνια τώρα, πηγαίνω στο Λητώ σχεδόν καθημερινά. Είναι σαν το σπίτι μου!!!
Ελενάκι να σου ζήσει, ωράια η ιστορία σου!!! Πόσο χαίρομαι που γλίτωσες την τομή! Σκεφτόμουν κι εγώ το νερό αλλά γέννησα τελικά στεγνή ;) Εμένα ο γιατρός μου είπε καλύτερα να σε κόψω εγώ ελεγχόμενα, παρά να σκιστείς ανεξέλεγκτα κατά την εξώθηση... Η αλήθεια είναι ότι μετά για 10 μέρες δεν μπορούσα ούτε να καθίσω, και μου είπε ότι κάναμε μόνο ένα ραμματάκι... :( Ο μικρός μου ήταν 3460... Αλλά ήμουν ξάπλα έως τον 7ο μήνα λόγω εμετών, ζαλάδων, ναυτιών κλπ!
να σου ζησει! τελικα πώς αποφευγουμε την περινεοτομη? μηπως οι γιατροι βιαζονται να βγει το μωρο και δεν περιμενουν οσο πρεπει?
Kal καλημέρα! Έθιξες πολύ μεγάλο θέμα. Για να αποφευχθεί η περινεοτομή πρέπει να κάνει η γυναίκα μια κατάλληλη προετοιμασία για το περίνεό της και κατά δεύτερον, θα πρέπει και ο γιατρός που θα κάνει τον τοκετό να έχει τη διάθεση και την εμπειρία να μην την κάνει. Από πλευράς της γυναίκας πρέπει: 1. Να κάνει μια καθημερινή άσκηση 2. Να έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές (αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα της εγκυμοσύνης που να τις αποκλείει) 3. Να κάνει κάποιες ειδικές ασκήσεις για το περίνεο που λέγονται keggels μέχρι την 34η εβδομάδα της κύησης 4. Από την 34η εβδομάδα και μετά να κάνει προετοιμασία του περινέου με ειδικό μασάζ και λαδάκι. 5. Στη διάρκεια του τοκετού θα πρέπει η γυναίκα μονίμως να κινείται, ώστε το μωρό να έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει σωστά στη λεκάνη 6. Να κάνει χρήση της μπάλας τοκετού (που κάνει και ελαφρύ μασάζ στο περίνεο) 7. Να εξωθεί σε διάφορες θέσεις και στάσεις και όχι σε στάση λιθοτομής (ανάσκελα) 8. Όταν το κεφάλι του μωρού είναι έξω έξω και διατείνει το περίνεο, δεν θα πρέπει να το σπρώξει απότομα να βγει. Όπως λένε και οι ξένοι φίλοι μας: Breathe the baby out. Δηλαδή να το εκπνεύσει και να βγει. Αν σε αυτό το σημείο το μωρό βγει σιγά σιγά, τότε το κεφάλι δεν θα σκίσει το περίνεο. Έπειτα, θα πρέπει ο γιατρός να έχει την κατάλληλη εμπειρία να κρίνει πότε το περίνεο έχει χωρητικότητα και μπορεί να ανοίξει κι άλλο, επιτρέποντας στο κεφάλι του μωρού να βγει και πότε το περίνεο δεν έχει άλλη ελαστικότητα και το κεφάλι του μωρού μεγάλο, που σημαίνει ότι θα προκαλέσει ρίξεις στο περίνεο της μαμάς. Και πάλι είναι θέμα εμπειρίας, γιατί αν υπολογίσουμε ότι το κεφάλι θα βγει και μπορεί να σκίσει τη μαμά λιγότερο από μια περινεοτομή, τότε το αφήνουμε να βγει. Αν υπολογίζουμε ότι η βλάβη θα είναι μεγαλύτερη, τότε κάνουμε περινεοτομή. Η περινεοτομή γίνεται μόνο όταν το περίνεο είναι πολύ λεπτό (από το κεφαλάκι του μωρού που θα πιέζει), υπό τοπική αναισθησία (αν υπάρχει επισκληρίδιος, δεν χρειάζεται έξτρα αναισθησία). Όταν η περινεοτομή γίνεται σε λεπτό περίνεο δεν κόβονται οι μύες του και άρα δεν αλλάζει η λειτουργικότητα του περινέου και η γυναίκα δεν εμφανίζει προβλήματα μετέπειτα (ακράτεια ούρων, δυσπαρεύνια, κ.λ.π.). Η προσωπική μου εμπειρία μου έχει δείξει, ότι οι γιατροί δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι από το πώς να μην "κακοποιούν" το περίνεο της γυναίκας. Δεν εκπαιδεύονται στο φυσιολογικό τοκετό, στη σωστή υποστήριξη του περινέου και στην αποφυγή της περινεοτομής. Ως εκπαιδευόμενη, έβλεπα όλους του ειδικευόμενους να κάνουν περινεοτομή στις γυναίκες, για να μάθουν να ράβουν και σωστά μετά... Σε σόκαρα; Δυστυχώς, αυτή είναι η διαφορά με τις μαίες, που προσπαθούν και διατηρούν την ακεραιότητα του περινέου.
Ελενάκι μου γλυκό, να σου ζήσει ο Νικόλας! Διαβάζοντας την ιστορια σου ήταν σαν να σε βλέπω, το ίδιο γλυκειά και ευγενική! Να είσαι καλά, να έχεισ έμπνευση και δύναμη στην δουλειά σου!Σε φιλώ!