Αποφάσισα να γράψω κι εγώ τις δικές μου ιστορίες τοκετού για να δείξω ότι το να γεννάς φυσιολογικά, χωρίς επισκληρίδιο είναι ό,τι καλύτερο, ακόμη και για μια φοβιτσιάρα όπως είμαι εγώ….
Το 2008 γέννησα το γιο μου. Με έπιασαν οι πόνοι, πήγα στο μαιευτήριο και για να συντομεύει τη διαδικασία ο γιατρός μου, έδωσε εντολή για ορό με τεχνητούς πόνους. Μέχρι τότε ένιωθα πόνους υποφερτούς με μεσοδιαστήματα ανάπαυσης 5 λεπτών. Μόλις μπήκε ο ορός με τους τεχνητούς πόνους, οι πόνοι έγιναν πιό σκληροί και ασταμάτητοι, δε μπορούσα να πάρω ανάσα. Μου έκαναν επισκληρίδιο, αφού ο γιατρός έλεγε πως δεν υπάρχει λόγος να πονάει κανείς στον 21ο αιώνα…. Οι πόνοι βέβαια σταμάτησαν αλλά μετά από λίγο σταμάτησαν και οι συσπάσεις της μήτρας κι έπεσαν και οι παλμοί του μωρού στο 45!!!! Το μωρό μου κινδύνευε να πεθάνει κι ο γιατρός φώναζε να ετοιμάσουν το χειρουργείο για επείγουσα καισαρική. Εγώ κι ο άντρας μου είχαμε «παγώσει». Ευτυχώς οι παλμοί του μωρού ανέβηκαν κι έτσι ο γιατρός μου είπε να επιχειρήσουμε φυσιολογικό τοκετό, χρησιμοποιώντας εμβρυουλκό (βεντούζα). Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το μωρό μου γεννήθηκε χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Το 2010 έμεινα πάλι έγκυος με ΠΗΤ 1/6/2011, αλλά άλλαξα γιατρό και μαία. Σε αυτή τη μαία, μια εμπειρότατη κυρία 65 ετών, χρωστάω την πιό συγκλονιστική εμπειρία της ζωής μου. Από το πρώτο μας ραντεβού μου είπε ότι είναι κατά των παρεμβάσεων στη φύση κι ότι δεν πρέπει να φοβάμαι τους πόνους της γέννας γιατί είναι πολύ καλύτεροι από τους τεχνητούς πόνους. Μου εξήγησε ότι όσα έπαθα στην πρώτη γέννα οφείλονταν στην επισκληρίδιο (τα είχα διαβάσει κι εγώ αλλά έλεγα ότι θα είναι σπάνιες παρενέργειες κι ότι δε θα τύχουν σε μένα) και γενικά μου έδωσε πολύ κουράγιο λέγοντας ότι θα είναι συνεχώς μαζί μου.
Έχοντας λοιπόν την κακή εμπειρία της πρώτης φοράς είπα πώς θα επιχειρήσω τον τοκετό χωρίς επισκληρίδιο κι όσο αντέξω. Τί στο καλό; Παλιά πώς γεννούσαν οι γυναίκες; Στις 26/5/2011, στις 8.00 πμ, πήγα στο μαιευτήριο για πρόκληση τοκετού γιατί το υπερηχογράφημα έδειχνε ότι το μωρό ήταν αρκετά μεγάλο. Η πρόκληση έγινε με φυσικό τρόπο, με αποκόλληση των υμένων, χωρίς να σπάσουν τα νερά. Έτσι ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι πόνοι. Η μαία μου είπε να ντυθώ και να βγω στο προαύλιο να περπατάω και κάθε μία ώρα να πηγαίνω να ελέγχει την πορεία των συσπάσεων. Αυτό κράτησε μέχρι τις 13.00.
Οι πόνοι πια είχαν δυναμώσει αρκετά κι ήταν με μεσοδιαστήματα του 5λεπτου. Τότε μου έσπασε τα νερά και μετά με έβαλε στο ντους κάτω από ζεστό νερό, όρθια με λυγισμένα γόνατα να ακουμπάω στο νιπτήρα, όποτε έρχονταν οι πόνοι, και να κάνω ανάσες. Είναι απίστευτο το πόσο βοηθάει το ζεστό νερό. Όταν πια η διαστολή είχε προχωρήσει, με πήγε περπατώντας (κι όχι με καροτσάκι) σε δωμάτιο, με ξάπλωσαν και με γύρισαν στο πλάι. Οι πόνοι είχαν δυναμώσει πάρα πολύ κι εγώ φοβόμουν για το πόσο θα κρατήσουν και μέχρι πού θα φτάσει ο πόνος. Η μαία μου είπε «κοριτσάκι μου, αυτοί είναι οι πιό δυνατοί πόνοι, 10 τέτοιους πόνους θα κάνεις και μετά θα πάμε για εξώθηση, ήδη έχεις περάσει τους 3, άλλοι 7 μας έμειναν«. Τότε πήρα κουράγιο και σκέφτηκα…»Αυτοί είναι οι πόνοι της γέννας;; τελικά είναι πολύ καλύτερα από ότι τους φανταζόμουν«.
Στο στάδιο των εξωθήσεων έσπρωξα 4 φορές και στις 14.05 κρατούσα την κορούλα μου στην αγκαλιά. Τη θήλασα μέσα στο επόμενο μισάωρο (απαγορεύεται στην επισκληρίδιο).
Κορίτσια μη φοβάστε το φυσιολογικό τοκετό. Πιο πολύ είναι ο φόβος του ότι θα πονέσουμε, παρά ο ίδιος ο πόνος. Και το λέω εγώ που είμαι η μεγαλύτερη φοβιτσιάρα του κόσμου…
Κυρία Πόπη, σας ευχαριστώ για όλα….
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
δεν απαγορευεται ο θηλασμος μετα απο επισκληριδιο.... ελεος, στον 21ο αιωνα ζουμε, ενημερωθειτε σωστα μερικοι και μην παραπληροφορειτε τον κοσμο
Η πτώση παλμών μπορεί να οφείλεται στην επισκληρίδιο αναισθησία εάν έπεσε απότομα η πίεση.Ειναι ασύνηθες αλλά συμβαίνει και σε μικρές δόσεις καμία φορά.Βεβαια δεν ξέρουμε τι ακριβως συνέβη και κατά ποσό η πτώση παλμών οφείλεται στην περιοχικη (επισκληρίδειο)αναισθησία.Παντως αν οφείλεται στην επισκληρίδιο αντιμετωπίζεται πολυ εύκολα από τον αναισθησιολόγο.Επισης η απαγόρευση θηλασμού μετα από επισκληρίδιο είναι λάθος. Εν κατακλείδι η επισκληρίδιος αναισθησία στον φυσιολογικό τοκετό είναι μια ιατρική πράξη που δεν είναι άμοιρη επιπλοκών.Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωριστούν εγκαίρως από τον αναισθησιολόγο και να αντιμετωπιστούν.Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι σήμερα το gold standard στην μαιευτική αναλγησία κατά τον τοκετό. ΜΟΥΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ανασθησιολογος,Λαρισα Υ.Γ.Ειμαι πρόθυμος να λύσω τυχόν απορίες σας Facebook:Ioannis Moutos