Ο Gabriele Galimberti είναι φωτογράφος και γεννήθηκε το 1977 στην Ιταλία. Για το έργο του Delicatessen with love (Γευστικά πιάτα με αγάπη) ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και συνάντησε γιαγιάδες από όλο τον κόσμο, οι οποίες είχαν την καλοσύνη να του μαγειρέψουν και να μοιραστούν μαζί του τις συνταγές τους.
Στη σελίδα του (εδώ: gabrielegalimberti.com) μπορείτε να βρείτε όλες τις γιαγιάδες (και ορισμένες μαμάδες) που έφτιαξαν γι’ αυτόν τοπικές λιχουδιές, από βραστές πατάτες με ψάρι και σούπα καρχαρία, μέχρι φιλέτο από τάρανδο και έντομα σε σάλτσα ντομάτας. Κάπου ανάμεσα, θα δείτε κι ένα ιγκουάνα. Δεν είναι μόνο για ντεκόρ…
Εμείς διαλέξαμε για σας από αυτές 5 διαφορετικές συνταγές φτιαγμένες με αγάπη, που μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και στο δικό σας σπίτι:
Ταϊλάνδη
Η 69χρονη Boonlom Thongpor από τη Μπανγκόκ μας ετοίμασε γεμιστή ομελέτα ή όπως λέγεται στη γλώσσα τους Kai Yat Sai:
Για τη γέμιση:
Χοιρινός κιμάς 100γρ
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τις κόψτε τις ντομάτες σε κυβάκια (περίπου 1cm). Κόψτε τα μίνι καλαμπόκια (2cm).
Σε ένα γουόκ (ή βαθύ τηγάνι) προσθέστε μία κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο μέχρι να κάψει το λάδι αρκετά και έπειτα προσθέστε το χοιρινό και τηγανίστε το για ένα λεπτό. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόγια. Ζεστάνετε για άλλο ένα λεπτό και προσθέστε τα κρεμμύδια, τις τομάτες και τα καλαμποκάκια, μία κουταλιά ζάχαρη και μία κουταλιά σάλτσας ψαριού (fish sauce). Τηγανίστε τα όλα μαζί για περίπου 3-4 λεπτά.
Για την ομελέτα:
Τώρα που είναι έτοιμη η γέμισή σας, πάρτε τα αβγά και χτυπήστε τα μαζί με μία πρέζα αλάτι. Ζεστάνετε στο γουόκ λίγο λάδι και μετά στραγγίξτε το, ώστε να μείνει μόνο μια λιπαρή επιφάνεια στο τηγάνι. Ρίξτε τα αβγά στο γουόκ και ζεστάνετέ τα για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, κουνώντας το κυκλικά ώστε να έχετε μια μεγάλη, λεπτή ομελέτα. Όσο η ομελέτα βρίσκεται ακόμη στο τηγάνι, βάλτε τη γέμιση στο κέντρο και τυλίξτε την ομελέτα γύρω της. Τηγανίστε την ομελέτα για άλλο ένα λεπτό, γυρίζοντάς την μερικές φορές. Το πιάτο σας είναι έτοιμο. Η μαγείρισσα προτείνει να προσθέσετε και λίγη κόκκινη πιπεριά από πάνω.
Ζιμπάμπουε
Η Flatar Ncube, 52 ετών από την περιοχή Victoria Falls, φτιάχνει Sadza (λευκό καλαμποκάλευρο) και φύλλα κολοκύθας μαγειρεμένα με φυστικοβούτυρο.
Στη Ζιμπάμπουε και τις γειτονικές περιοχές της Αφρικής, σχεδόν κάθε πιάτο χαρακτηρίζεται από την παρουσία του sadza, ένα είδος πολέντας από λευκό καλαμποκάλευρο (σα τη μπομπότα). Συνοδεύεται με τα πάντα: λαχανικά, κρέας και ψάρι.
Βράστε λίγο νερό με μια κουταλιά μαγειρικής σόδας. Αφαιρέστε τις ίνες από τα φύλλα και το μίσχο της κολοκύθας. Αφού έχουν καθαριστεί, κόψτε τα σε λεπτές λωρίδες, μαζί με το μίσχο. Βράστε τα για περίπου 5 λεπτά. Στραγγίξτε τα, αφήστε τα να κρυώσουν λιγάκι και βάλτε τα σε ένα τηγάνι με δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο και μια πρέζα αλάτι. Ζεστάνετε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και τα φύλλα κολοκύθας σας είναι έτοιμα.
Τώρα, θα φτιάξουμε το sadza. Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε δύο γεμάτα ποτήρια νερό. Σε ένα άλλο, ρίξτε ένα γεμάτο ποτήρι λευκό καλαμποκάλευρο και ρίξτε του το βραστό νερό από το άλλο κατσαρόλι. Μαγειρέψτε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Αν νομίζετε πως το sadza είναι πολύ πηχτό, αραιώστε το με λίγο νερό ή αντίστροφα, αν είναι πολύ υγρό, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη.
Σερβίρετε το sadza με το μείγμα των φύλλων και η συνταγή σας είναι έτοιμη.
Ισλανδία
Στο Ρέικιαβικ συναντούμε την 63χρονη Valagerdur Olafsdòttir και το πιάτο της Kjotsùpa (σούπα με αρνί και λαχανικά). Η πλειοψηφία των παραδοσιακών ισλανδικών πιάτων βασίζεται στις σούπες και αναμφίβολα η πιο δημοφιλής είναι η σούπα αρνιού. Δεν είναι δύσκολο να τη φτιάξετε:
-Πρώτα, βάλτε τα 4 αρνίσια παϊδάκια σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο έχετε αλατίσει λιγάκι και αφήστε τα να βράσουν. Μετά από μερικά λεπτά, θα δείτε πως το λίπος του κρέατος θα έχει ανέβει στην επιφάνεια και θα έχει δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα. Αφαιρέστε το με ένα κουτάλι. Συνεχίστε να το κάνετε κάθε 2-3 λεπτά μιας και το κρέας θα συνεχίσει να χάνει το λίπος του στα πρώτα 30 λεπτά μαγειρέματος.
-Μετρήστε 30 λεπτά από τότε που ξεκινήσατε το βράσιμο και προσθέστε τα λαχανικά στη σούπα, προσέχοντας να είναι όλα λεπτοκομμένα εκτός από τα γογγύλια και τις πατάτες, που θα πρέπει να είναι μεγάλα κομμάτια ή ακόμη και ολόκληρα αν είναι μικρά εξ αρχής.
-Αφήστε τα να βράσουν για περίπου μία ώρα και προσθέστε μετά το ρύζι.
-Μαγειρέψτε για άλλα 30 λεπτά.
-Απολαύστε τη σούπα σας!
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά, όπως λίγη σκόνη τσίλι, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Να θυμάστε όμως πως η αυθεντική σούπα τρώγεται χωρίς μπαχαρικά!
Λετονία
Natàlija Kaze, 65 ετών, Ρίγα, σερβίρει Abolu Pirags (γλυκιά πίτσα με μήλα και σοκολάτα), έτσι, για να γλυκαθούμε και λίγο.
Η γλυκιά πίτσα της Natàlija είναι η σπεσιαλιτέ της και κανείς άλλο στη χώρα της δε γνωρίζει τη συνταγή (ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ίδια!)
Δεν είναι δύσκολο να γίνει:
-Λιώστε 100γρ μαργαρίνης. Προσθέστε sour cream, δύο αβγά, δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 400γρ αλεύρι και ανακατέψτε τα όλα μαζί ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.
-Προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού και πλάστε τη ζύμη με τα χέρια σας.
-Κόψτε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα.
-Αλείψτε τον πάτο ενός μεγάλου ορθογώνιου ταψιού για το φούρνο με μαργαρίνη και πασπαλίστε το με αλεύρι.
-Απλώστε τη ζύμη και κάντε τη στρογγυλή, με διάμετρο περίπου 30 εκατοστά και πάχος λίγο περισσότερο από 1 εκατοστό.
-Καλύψτε τη ζύμη με στρώσεις από τα κομμένα μήλα και γυρίστε τις άκρες της έτσι ώστε να μη φεύγουν.
-Σε ένα μικρό τηγάνι, ανακατέψτε 5 κουταλιές ζάχαρη, δύο αλεύρι και ένα ποτήρι γάλα, δημιουργώντας ένα είδος κρέμας. Απλώστε το πάνω από τα μήλα.
-Τρίψτε λίγη μαύρη σοκολάτα από πάνω.
-Βουτήξτε τα δάχτυλά σας στο γάλα και μουσκέψτε την περίμετρο της πίτσας.
-Βάλτε τη στους 180 βαθμούς στο φούρνο για 20 λεπτά.
-Μετά από 20 λεπτά, δείτε αν έχει ψηθεί καλά και αν όχι αφήστε τη για 5 ακόμη λεπτά.
Τώρα μπορείτε να τη σερβίρετε!
Το μυστικό της λέει είναι πως κάθε φορά χρησιμοποιεί άλλη δοσολογία στα υλικά και οι πίτσες της δεν είναι ποτέ ίδιες!
Βραζιλία
H Ivonete Tortoretti Correa είναι 64 ετών και ζει στο Σάο Πάολο. Από τα χεράκια της θα φάμε ρύζι με φαρόφα, φασόλια και κρέας.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πιάτα στη Βραζιλία και λέγεται a comida de todos dia (καθημερινό φαΐ).
Για τα φασόλια:
-Πλύντε τα φασόλια και βράστε τα σε μία χύτρα για 35 λεπτά, σε αλατισμένο νερό μαζί με 4 δαφνόφυλλα.
-Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίστε λίγο σκόρδο και μπόλικο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με 3 κουταλιές λάδι. Όταν το κρεμμύδι αρχίζει να παίρνει ένα καφέ χρώμα, προσθέτετε τα φασόλια μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο βράστηκαν.
Για το ρύζι:
-Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίστε μπόλικο σκόρδο ψιλοκομμένο, με 2 κουταλιές λάδι.
-Όταν το σκόρδο πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέστε στο ρύζι στο λάδι και μαγειρέψτε το σε χαμηλή φωτιά.
-Προσθέστε έπειτα λίγο ζεστό νερό, σιγά σιγά (όπως μαγειρεύουμε το ριζότο) όπως εσείς το προτιμάτε.
Για το φαρόφα:
-Σε ένα τηγάνι, σωτάρετε μπόλικα σκόρδα και κρεμμύδια σε 4 κουταλιές λάδι, μαζί με 2 καυτερές πιπεριές τσίλι και μια τούφα μαϊντανό (όλα ψιλοκομμένα).
-Μετά από λίγα λεπτά, ρίξτε 2 ποτήρια αλεύρι μανιόκας και δύο σβώλους βούτυρο.
-Αφήστε το να ψηθεί για περίπου 5 λεπτά και προσθέστε 2 μπανάνες σε φέρες.
-3 ακόμη λεπτά και έτοιμο το φαρόφα!
Για το κρέας:
-Απλά μαγειρεύετε το κρέας στο τηγάνι με λάδι και αλάτι.
-Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάλετε το κρέας, τσιγαρίστε σε λάδι ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
-Χρησιμοποιήστε το κρεμμύδι για να δώσετε γεύση στο κρέας (απλώστε τα από πάνω).
Τώρα μπορείτε να συνδυάσετε όλα όσα φτιάξατε σε ένα πιάτο και να το σερβίρετε.
πηγή: gabrielegalimberti.com
Καλή σας όρεξη!
Αυτή η γλυκιά πίτσα με μήλα κ σοκολάτα έκανε να μου τρέχουν τα σάλια!
Πω πω πόσο διαφορετικές οι κουζίνες του κόσμου!