Αν σας έτυχε ποτέ να περάσετε από το Λέτσε, θα προσέξατε ότι το τυπικό πρωινό δεν προβλέπει μπριός, αλλά ένα γλυκό λαχταριστό και μυρωδάτο, που τρώγεται ζεστούτσικο: το παστιτσιότο!
Τα παστιτσιότι, είναι κυριολεκτικά σύμβολα της Σαλεντινής ζαχαροπλαστικής και φτιάχνονται από πάστα φλώρα τραγανιστή που κλείνει στο εσωτερικό της κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η πιο συχνή παραλαβή είναι αυτή που η κρέμα εμπλουτίζεται με κερασάκια. Στην παρακάτω συνταγή μπορείτε να τη δοκιμάσετε και με τους δύο τρόπους, αφού και οι δύο είναι το ίδιο λαχταριστοί και θα τους λατρέψετε!
Η παραδοσιακή σαλεντινή συνταγή της πάστας φλώρας, προετοιμάζεται με λίπος από λαρδί, όμως στη συγκεκριμένη έχουμε βάλει την απλή κλασική με το βούτυρο που μπορούμε να το βρούμε παντού.
Τα παστιτσιότι είναι πολύ αρωματικά γλυκάκια και πραγματικά κλείνουν μέσα τους όλη τη ζεστασιά του σαλεντινού ήλιου! Δοκιμάστε τα!
Οι εικόνες είναι από το ricette.giallozafferano.it
μαμά Ελίνα
Δόση για 15 παστιτσιότι (ύψους 3εκ. και μήκους 7εκ.)
500γρ. φαρίνα για όλες τις χρήσεις
250γρ. Βούτυρο αγελάδος
4 κρόκους αβγού
1 κουταλάκι βανιλίνη (προαιρετικά)
200γρ. ζάχαρη άχνη
50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κορν φλάουρ
500γρ. γάλα
6 κρόκοι αβγών
1 κάψουλα βανιλίνη
150γρ. ζάχαρη
Κερασάκια από γλυκό του κουταλιού όσο θέλουμε αν θέλουμε (που θα βρείτε στο εμπόριο ή δικό σας)
1 κρόκο αβγού
3 κουταλιές της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
Για να φτιάξουμε τα παστιτσιότι, ξεκινάμε προετοιμάζοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής: ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά με τη βανίλια. Μέχρι να ζεσταθεί χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι που προηγουμένως το έχουμε κοσκινίσει. Στο τέλος αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας πάντα σε χαμηλή φωτιά με τον αβγοδάρτη. Μόλις πήξει η κρέμα την κρυώνουμε στο ψυγείο, τοποθετώντας τη σε ένα μπολ και σκεπάζοντάς τη με μεμβράνη που ακουμπάει στην επιφάνειά της καλά για να μην κάνει κρούστα.
Μέχρι να κρυώσει ετοιμάζουμε τη ζύμη για την πάστα φλώρα: βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια στο μίξερ με το γάντζο ή με το «Κ»/φτερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια επιφάνεια και προσθέτουμε τη ζάχαρη τη βανιλίνη και τους κρόκους και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί . Αν κάνουμε τη διαδικασία με το φτερό του μίξερ μπορούμε να βάλουμε με τη σειρά όλα τα υλικά και να τα ζυμώσουμε εκεί. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Μόλις περάσει ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης, τη μεταφέρουμε στον πάγκο που έχουμε ελαφρώς αλευρώσει και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού. Τοποθετούμε τη ζύμη σε φορμάκια που έχουμε ήδη βουτυρώσει και αλευρώσει.
Βάλτε στο εσωτερικό της κάθε φόρμας 2 κουταλιάκια κρέμα και αν θέλετε προσθέστε και ένα κερασάκι από γλυκό του κουταλιού. Καλύψτε με πάστα φλώρακαι κλείστε καλά γύρω γύρω.
Ανακατέψτε έναν κρόκο με λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος και αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια των γλυκών. Τοποθετείστε τα φορμάκια σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Όταν θα έχουν πάρει καλά χρώμα τα παστιτσιότι, ξεφουρνίστε τα και αφήστε λίγο να κρυώσουν. Δοκιμάστε τα ζεστούτσικα και θα ξετρελαθείτε!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο