της Ελπίδας Τουβεντζίδου
1/4 της κούπας χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
3 1/2 – 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό
Βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό (το 1/4 της κούπας) και τη ζάχαρη (το 1 κουταλάκι του γλυκού)
Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5 λεπτάκια να αφρίσει.
Ρίχνουμε το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη (τη 1 κουταλιά της σούπας) και το υπόλοιπο νερό (1 κούπα και 2 κουταλιές της σούπας)
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλεύρι. Εγώ το έβαλα στο μίξερ.
Ανακατεύουμε στο μίξερ 5 λεπτάκια ακόμη μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και να είναι απαλή.
Το αφήνουμε να φουσκώσει 15-20 λεπτά για να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Βράζουμε στο βραστήρα ή σε ένα κατσαρολάκι νερό και το βράζουμε..(θα χρειαστεί αργότερα..)
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Τυλίγουμε το κάθε φύλλο σε ρολό και το βάζουμε σε στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. (εγώ το έβαλα σε σιλικόνη – η αρχική συνταγή σε λαδωμένο ταψί)
Χαράζουμε 3-4 φορές για να κάνει το σχέδιο και το αλείφουμε με το μείγμα ασπράδι-νερό.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο (τον προθερμασμένο είπαμε) και βάζουμε από κάτω το κατσαρολάκι με το βρασμένο νερό (είναι για να έχει υγρασία μέσα στο φούρνο..)
ΚΑΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ αφήνοντας τα ψωμάκια να φουσκώσουν άλλα 20 λεπτά.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι από το φούρνο , τον ανοίγουμε και βάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι μπαγκετούλες..
Έχουμε και λέμε: 5 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.. 5 λεπτά να το χτυπήσουμε στο μίξερ… 20 να φουσκώσει το ζυμάρι.. Άντε και 5 λεπτά να ανοίξουμε το φύλλο.. 20 λεπτά να φουσκώσει το ψωμί στο φούρνο κι άλλα 20 να ψηθεί..
Σύνολο 1 ώρα κι ένα τέταρτο..
Σε μία ώρα κι ένα τέταρτο μόνο έχουμε πάνω στο τραπέζι 2 ροδοκόκκινες ζεστές κι αφράτες Γαλλικές μπαγκετίτσες..
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο