Γράφει η Όλγα Λυμπεροπούλου, www.trainyourbrain.gr
Για τους μυημένους στην τεχνολογία, το διαδίκτυο αποτελεί, δίχως αμφιβολία, παράθυρο σε μία ανεξάντλητη πηγή γνώσης. Σκεφτείτε κάτι, οτιδήποτε: ένα αντικείμενο, μία έννοια, ένα μέρος του πλανήτη, έναν εξειδικευμένο όρο. Πληκτρολογήστε το σε μία από τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν στην οθόνη σας σελίδες επί σελίδων με πληροφορίες, άλλες σχετικές και άλλες όχι τόσο σχετικές με το αντικείμενο της αναζήτησής σας. Πρόκειται για μία τεχνολογική εξέλιξη που έχει αλλάξει ριζικά και για πάντα τον τρόπο που μαθαίνουμε, καθώς η γνώση απελευθερώνεται, ανανεώνεται, κινείται αδιάκοπα μεταξύ των πέντε ηπείρων και γίνεται προσβάσιμη στον καθένα.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχετε παρατηρήσει πως οι γονείς σας έχουν αρχίσει να ξεχνούν και θέλετε να βρείτε πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ – που είναι και το αντικείμενό μου. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε στο Google τη φράση «τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ«. Τι έχετε μπροστά σας; Περίπου 157.000 αποτελέσματα. Οι τίτλοι των ιστοσελίδων που εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες είναι άκρως ενθαρρυντικοί: «Να το τεστ που εντοπίζει το Αλτσχάιμερ δέκα χρόνια νωρίτερα», «Κάντε το τεστ που προβλέπει αν θα πάθετε Αλτσχαίμερ με μόλις πέντε ερωτήσεις», «Κάντε το πιο καινούριο τεστ νοημοσύνης που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ». Μία επισκόπηση των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται στις πρώτες 4-5 σελίδες θα σας δώσει μία ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα που αναζητάτε, σωστά; Λάθος!
Στην περίπτωση του διαδικτύου, ισχύει ανεστραμμένη μία γνωστή σε όλους ρήση: η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να φαίνεται τίμια, πρέπει και να είναι τίμια. Το γεγονός ότι μία πληροφορία υπάρχει στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από το ότι κάποιος, κάποτε, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο του για να την καταγράψει. Αυτό από μόνο του δεν κάνει ούτε την πληροφορία έγκυρη, ούτε την πηγή της αξιόπιστη. Πολλές φορές μάλιστα, οι πληροφορίες που εμφανίζονται δεν αποτελούν απλά προϊόν ημιμάθειας του συντάκτη τους, αλλά είναι και εντελώς παραπλανητικές (όπως για παράδειγμα, το τεστ νοημοσύνης που εντοπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ που αναφέρθηκε παραπάνω), με αποτέλεσμα να οδηγούν τον ενδιαφερόμενο σε λανθασμένες κινήσεις και επιλογές.
Όταν αναζητάτε πληροφορίες ιατρικού περιεχομένου μέσω του διαδικτύου, θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε εκείνες που είναι έγκυρες και αξιόπιστες.
Η Όλγα είναι μαμά της Κυβέλης και νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και της Άνοιες. Tο ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας σε φόρμα, σε κάθε ηλικία. Παράλληλα, σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα γνωστικής αποκατάστασης για ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών. Θα τη βρείτε στο www.trainyourbrain.gr, στη σελίδα trainyourbrain.gr στο Facebook και στο instagram.com/trainyourbraingr στο Instagram.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο