Γυναίκες που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με καισαρική τομή συχνά κατακρίνονται από μία μερίδα μαμάδων που γέννησαν με φυσικό τοκετό. Ίσως η γέννα μέσω καισαρικής τομής να μην «ενδυναμώνει» τόσο τη μητέρα και να μην αποτελεί τη «μαγική εμπειρία» που έχει κάποια στο μυαλό της, δεν παύει όμως να είναι γέννα.
Μία καινούρια τεχνική, αυτή της καισαρικής με επίκεντρο την οικογένεια, αρχίζει να αποκτά ρεύμα και φαίνεται πως κάνει την όλη διαδικασία της καισαρικής πιο ήπια.
Η φυσική καισαρική, όπως ονομάζεται, έχει διπλό στόχο: να βοηθήσει τη μητέρα να εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία του τοκετού και να προωθήσει την άμεση επαφή μητέρας και νεογέννητου, αμέσως μετά τη γέννα.
Σε μία συνηθισμένη καισαρική, οι γιατροί συνηθίζουν να αποκρύπτουν την περιοχή της επέμβασης από το οπτικό πεδίο της μητέρας. Στη φυσική καισαρική, το διαχωριστικό παραβάν που χρησιμοποιείται της δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος τοποθετείται στο πλάι και όχι επάνω από το στήθος της εγκυμονούσας, τα χέρια της δεν περιορίζονται και ο ορός μπαίνει στο χέρι που εκείνη δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί, ώστε να μπορέσει να κρατήσει το μωρό της.
Αυτή ήταν η εμπειρία της Αμερικανίδας Kristen Caminiti, η οποία διάβασε πως η διαδικασία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία και αποφάσισε να τη δοκιμάσει στο τρίτο της παιδί. Ως αποτέλεσμα, ο γιος της Connor βρέθηκε να ξαπλώνει κατευθείαν επάνω στο στήθος της με το που ήρθε στον κόσμο μας, ενώ οι δύο τους ενώνονταν ακόμη με τον ομφάλιο λώρο. Μέχρι οι γιατροί να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία και τα ράμματα, εκείνος βρισκόταν με τη μητέρα του.
Η ίδια ελπίζει και άλλες πολλές γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι αντίστοιχο.
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο