2 φλιτζ. τσαγ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ,ψιλοτριμμένο
1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 lt ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
1 ½ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό αρετσίνωτο
1 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
4 φλιτζ. τσαγ. γλυκοκολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. ξίδι λευκό
3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Βάζετε σε ένα ταψάκι την κομμένη γλυκοκολοκύθα μαζί με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το φασκόμηλο (αν το χρησιμοποιήσετε) και αλατοπίπερο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20’.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνετε το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει χωρίς να ροδίσει καθόλου. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει και αυτό και να «πιάσει» πάνω του η λιπαρή ουσία. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε ζωηρά. Μόλις το κρασί αρχίσει να εξατμίζεται και να στεγνώνει το ρύζι, προσθέτετε σιγά -σιγά κάθε 3’-4’ ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (θα σας περισσέψει).
Μόλις οι κόκκοι του ρυζιού αρχίζουν να φουσκώνουν, ρίχνετε την ψητή γλυκοκολοκύθα μαζί με τα υγρά της από το ταψί και ανακατεύετε απαλά με κουτάλα, για να ενσωματωθεί στο μίγμα του ριζότου.
Προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 6’-7’ ακόμα. Τα τελευταία 4’ βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο για να γυαλίσει και την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως μαζί με το ζουμί του.
Χρήσιμο
Το ριζότο είναι ένα φαγητό της στιγμής, το οποίο φτιάχνετε μόνο όταν είναι να το σερβίρετε. Ωστόσο αν θέλετε να μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος, μπορείτε να το κάνετε όπως οι σεφ: Σοτάρετε για 2’-3’ το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Το αδειάζετε σε ένα ταψί (γιατί στην κατσαρόλα θα κολλήσει) και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Έτσι «ανοίγει» και μετά το επιστρέφετε με λίγο βούτυρο στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε περίπου 7’-8’ μαγειρέματος.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο