Ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο ψωμί που συναντάτε σε διαφορετικές εκδοχές σε ολόκληρη την Αρμενία. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι η ζύμη του μοιάζει με σφολιάτα και δεν περιέχει κανένα απολύτως μπαχαρικό
Για από πάνω
2 κρόκους αυγών
1 κουτ. σουπ. γιαούρτι
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουτ. σουπ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη ζύμη
1 κουτ.γλυκ. ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ξινόγαλο
1 φλιτζάνι ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
1 κουτ. σουπ. ξίδι λευκό
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φτιάχνετε τη ζύμη: σε ένα μπολ ενώνετε τη μαγιά με το ξινόγαλο και το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε να ενωθούν καλά. Ρίχνετε το αυγό, το ελαιόλαδο και το ξίδι και χτυπάτε καλά. Προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα για 15 λεπτά μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ το σκεπάζετε με μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Φτιάχνετε τη γέμιση: σε μπολ ενώνετε το λιωμένο βούτυρο με το αλεύρι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάτε για 2 λεπτά μέχρι ο μείγμα να γίνει σφιχτό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε στα δύο. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο περίπου 3-4 εκ πάχος. Απλώνετε τη μισή γέμιση σε κάθε φύλλο και το διπλώνετε από την άκρη προς το κέντρο για να δημιουργήσετε μια μπάλα. Πλάθετε την μπάλα σε καρβέλι και τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πατάτε με το χέρι σας να «καθίσει» λίγο η ζύμη.
Χτυπάτε τους κρόκους με το γιαούρτι και με το μείγμα αυτό κάνετε διάφορα σχέδια πάνω στο ψωμί. Ψήνετε στους 200 βαθμούς γα 30 λεπτά.
Μπορείτε στην γέμιση να προσθέσετε διάφορα αρωματικά μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο