Χαιρετώ όλες τις μανούλες εκει έξω!
Με αφορμή μιας ομάδας που υπήρξα μέλος σε μια κοινωνική σελίδα στο διαδύκτιο, με βοήθησε το γεγονός να καταλάβω κάποια πράγματα, τα οποία θα ήθελα να αναφέρω σε όλες εσάς τις μανούλες. Γνωρίζοντας φυσικά ότι όλες απο εσάς δεν θα συμφωνήσετε μαζί μου αλλα δεν έχω αυτήν την απαίτηση φυσικά. Υπάρχει η ελευθερία του λόγου και η δημοκρατία όπως επισης και η ανταλλαγή απόψεων.
Ειμαι νηπιαγωγός και έχω μεγαλώσει δυο παιδια. Υπήρξαν πολλα σκαμπανεβάσματα στην ζωή μου που μου μάθανε πολλα πράγματα και αυτές οι εμπειρίες ζωής με κάνανε να καταλαβαίνω τα πράγματα πιο ευκολα. Έχω γνώσεις στο θέμα ανατροφής και παιδείας σε βρέφη και παιδια προσχολικής ηλικίας. Έχω εμπειρίες και έχω πάρει απαντήσεις απο παιδιάτρους και του εξωτερικού (ζω στο εξωτερικό) αλλα και της Ελλάδας, σε όλες τις απορίες που είχα σαν μάνα για πρώτη φορα. Διότι συνήθως όταν γινόμαστε για πρώτη φορα μανούλες έχουμε πολλές απορίες και αναζητάμε απο τους παιδιάτρους τιπς, γνώμες και συμβουλές.
Λοιπόν στο θέμα μας. Μια μανούλα στην ομάδα αυτή που υπήρξα, επέμενε ότι η παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδι της, της επέτρεψε απο 8 μηνων βρέφος να του προσφέρει κίτρινο τυρί (προέρχομαι απο την βόρειο Ελλαδα και για μενα το κίτρινο τυρί όπως και για αυτήν το λέμε κασέρι).
Αντέδρασα αρκετά σοκαριστικά διότι το κίτρινο τυρί (κασέρι) περιέχει αλάτι και γάλα.
Ο οργανισμός διατροφής των βρεφών στην Σουηδία απαγορεύει κατηγορηματικά το αλάτι και το γάλα του κουτιού απο ψυγειο σε παιδια κατω του ενός έτους όπως και αλλα τρόφιμα τα οποία ειναι αρκετά και θα πάρει χρονο να σας τα αναφέρω τωρα εδω.
Οι λόγοι που απαγορεύονται κατηγορηματικά ειναι οι εξής:
• Δεν επιτρέπεται να δωθεί γάλα στο βρέφος κατω απο ένος έτους διότι το παιδι θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα στο μέλλον να αναπτηξει αλλεργία στα γαλακτοκομικά είδη. Επισης θα τρέφει υψηλό κίνδυνο για μικροβιακή μόλυνση του εντέρου.
• Δεν επιτρέπεται να δωθεί ίχνος αλατιού στο φαγητό του βρέφους κατω του ενός έτους διότι τα μικρά νεφρά του βρέφους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αλάτι. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθεί δυσλειτουργία των νεφρών στο μέλλον.
Μετά απο αυτά που διαβάσατε, τα οποία τα γνωρίζω απο πρώτο χέρι, απο διάφορους παιδιάτρους (οχι απο το διαδύκτιο και ούτε απο μπλοκς) ποια ειναι η γνωμη σας; Εσεις δίνετε στο παιδι σας αλάτι η γαλακτοκομικά κατω του ενός έτους;
Θεωρώ ότι όταν υπάρχουν ενδείξεις, ειναι έγκλημα για μια μάνα η έναν πατέρα να επιμένει και να ειναι αδιαφορος συνεχίζοντας να δίνουν αλάτι και γάλα στο βρέφος.
Ποια η γνωμη σας;
Η ομάδα που ήμουν μου έμαθε να επιμένω στις γνώσεις μου και να μην το βάζω κατω, ευχαριστώ που πηρα απο αυτήν την ομάδα μονο αυτο το καλό. Διότι κανένας δεν μπορεί να σε βγάλει τρελό για κάτι που γνωρίζεις. Και θεωρώ ότι ειναι ανευθυνότητα γονέα όταν πάντα κάποιος πετάγεται και λέει «η κάθε μια μάνα κανει το καλύτερο για το παιδι της«.
Δεν θα συμφωνησω σε αυτο. Μια μάνα η ένας πατέρας κανει το καλύτερο για το παιδι του όταν καταλάβει ένα τέλη ποιο ειναι αυτο το καλύτερο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ούτε το αλάτι ούτε το γάλα κάνουν καλό σε κανένα παιδι. Όποτε ο συγκεκριμένος γονιός που συνεχίζει να δίνει αλάτι και γάλα ειναι ανευθυνος.
Σας ευχαριστώ για τον χρονο σας.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Αυτές οι σελίδες στο διαδίκτυο που πάτε και γίνεστε μέλη τάχα μου σας μαθαίνει την ελευθερία του λόγου και την ανταλλαγή απόψεων και μπλα μπλα μπλα αλλά σας φανατίζει τόσο ώστε να γράφετε ότι όποιος δίνει γάλα και αλάτι σε μωρό κάτω του έτους είναι ανεύθυνος γονιός?Υπερβολική και φανατισμένη άποψη μου ακούγεται,για να μην πω διαστρεβλωμένη...Ως προς το αλάτι,οι οδηγίες είναι να μην προστίθεται αλάτι στο φαγητό του τον πρώτο χρόνο της ζωής του και ως προς τα γαλακτοκομικά,να μη δίνεται φρέσκο γάλα κάτω του έτους ως η αποκλειστική πηγή γαλακτοκομικών γιατί έχει μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο και παρεμποδίζει την απορρόφησή του,δεν απαγορεύεται πχ το βρέφος που πλησιάζει το έτος και τρώει κομμάτια να τρώει λίγα γραμμάρια κίτρινου τυριού ή ανθότυρο ή ακόμα και μικρή ποσότητα φέτας όχι αλμυρής,όπως τρώει πχ ένα γιαουρτάκι,εφόσον κατά τα άλλα θηλάζει ή πίνει γάλα φόρμουλα 2ης βρεφικής ηλικίας....Οπότε η ερώτηση δίνετε αλάτι στο παιδί σας ή γάλα φρέσκο είναι άσχετη με το ότι οι απαράδεκτοι γιατροί επέτρεψαν σε μαμά να δώσει κασεράκι και η ανεύθυνη μαμά έκανε το έγκλημα και το έδωσε!!!
Στο δεύτερο παιδάκι μου ο (νέος) παιδίατρος μας συστησε να ξεκινήσουμε πλέον τις στερεές τροφές και αργότερα να του δίνουμε σε μικρά κομμάτια τις τροφές (σούπερ σκέφτηκα εγώ!) και "αν δεν τρώει τις χορτόσουπες βάλε λίγο αλάτι"... (κάγκελο εγώ!).αυτός το είπε με τη σκέψη οτι καλύτερα να τρώει τροφές με αλάτι παρά να μην τρώει καθόλου τροφές..παρόλα αυτά εγώ δεν έβαλα αλάτι,απλώς σιγά σιγά του δίνουμε κομμάτια απ τα δικά μας φαγητά.
Για το αλάτι συμφωνώ. Εμένα ομως ο παιδιατρος στην Ελλάδα και στην Αγγλία όπου μένουμε, από 8 μηνών μου έχουν επιτρέψει να δίνω γιαουρτι (το οποίο οι μικροί μου λατρευουν) κ ξαλμυρισμενη πολύ καλά φέτα. Γάλα τώρα πίνουμε το νούμερο 3.