Πάρα πολύ συχνά ακούμε από τους γύρω μας διάφορες απόψεις σχετικά με το αδυνάτισμα. Τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για λανθασμένες αντιλήψεις και εσφαλμένες απόψεις. Ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να τις υιοθετήσουμε και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.
Ποιες είναι αυτές; Μπορούν τελικά να μας οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά; Ας απομυθοποιήσουμε μαζί κάποιες από αυτές τις αντιλήψεις, ξεκινώντας με τα πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα, που παρ’ όλα αυτά είναι σύνηθες να μην ακολουθούνται:
Το πρωινό είναι το γεύμα που θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας και θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο ένα πλούσιο ποιοτικό πρωινό γεύμα θα μας «προστατεύσει» από την υπερκατανάλωση φαγητού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα το πρωινό είναι ευεργετικό και απαραίτητο για τον οργανισμό μας επειδή:
Έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν τρώμε κάθε λίγες ώρες, τότε σταθεροποιείται το σάκχαρο στο αίμα μας και είναι λιγότερο πιθανό να κάνουμε κάποια λανθασμένη επιλογή στο επόμενο γεύμα μας. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους – διατροφολόγους το ιδανικό είναι να κάνουμε πέντε με έξι γεύματα την ημέρα και σίγουρα όχι λιγότερα από τέσσερα. Αυτή η πρακτική μας βοηθά όχι μόνο στο να χάσουμε βάρος, αλλά και στο να το διατηρήσουμε, στο πλαίσιο πάντα ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής.
Από την άλλη, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και γενικά να έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία συσχετίζονται με την πείνα, όσο πιο χαμηλά τόσο πιο έντονο το αίσθημα της πείνας. Συνήθως σε μία πιθανή υπογλυκαιμία οδηγούμαστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες ή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι πολύ πεινασμένος λόγω της υπογλυκαιμίας είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλώσει γλυκά και λιπαρές τροφές με μεγάλο όγκο τροφίμων.
Το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο και πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή μας. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ώρα για να το καταναλώσουμε. Οπότε σε κάθε περίπτωση μπορούμε να το απολαύσουμε και μετά τις 20:00, καθώς η σωστή ώρα προκύπτει από το πρόγραμμα του καθένα από εμάς. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην το καταναλώνουμε αμέσως πριν κοιμηθούμε.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει; Το βραδινό γεύμα μπορεί και πρέπει να περιέχει τα πάντα. Σαφώς και δεν αποκλείονται οι υδατάνθρακες, όπως και καμία ομάδα τροφίμων από αυτό. Το τι θα καταναλώσουμε στο βραδινό μας γεύμα και ποιο θα είναι το μέγεθος της μερίδας μας εξαρτάται από τα υπόλοιπα γεύματά μας κατά τη διάρκεια της μέρας, αφού, για να παχύνουμε ή να αδυνατίσουμε, καθοριστικό ρόλο παίζει το ενεργειακό ισοζύγιο. Ενεργειακό ισοζύγιο ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο προσλαμβάνει μέσα από τη διατροφή τόσες ακριβώς θερμίδες όσες και αυτές που καταναλώνει ημερησίως.
Εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, το ενεργειακό ισοζύγιο δε διατηρείται πάντα σταθερό. Έτσι, σε περίπτωση που έχουμε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε), το σωματικό βάρος αρχίζει και αυξάνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν έχουμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε) το σωματικό βάρος αρχίζει και μειώνεται.
Στο ενεργειακό ισοζύγιο μπορούμε να επέμβουμε είτε ρυθμίζοντας την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, είτε ρυθμίζοντας τη φυσική μας δραστηριότητα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να επιτύχουμε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Για να το καταφέρουμε αυτό, εκτός από το προφανές, να μειώσουμε δηλαδή την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε, μπορούμε να βοηθηθούμε περαιτέρω, αυξάνοντας την ποσότητα των θερμίδων που δαπανούμε μέσω της αύξησης της σωματικής μας άσκησης.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι για την επίτευξη ενός σταθερού ενεργειακού ισοζυγίου σημασία έχει η συνολική ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας την γυμναστική, δεν αδυνατίζουμε ότι και αν καταναλώσουμε. Σίγουρα οι δαπάνες μας είναι μεγαλύτερες, οπότε μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από κάποιον που έχει καθιστική ζωή. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες, λόγω των αυξημένων καύσεων.
Στην περίπτωση που θέλουμε να πετύχουμε ένα σταθερό ή και αρνητικό ενεργειακό μπορούμε να επιλέξουμε ένα υποκατάστατο γεύματος που αποτελεί τη σύγχρονη τάση στον έλεγχο του βάρους, επειδή βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Οι ειδικοί συνιστούν την υποκατάσταση ενός ή δύο γευμάτων την ημέρα, ανάλογα με τους στόχους του καθενός. Σε γενικές γραμμές, τα υποκατάστατα γεύματος, οδηγούν σε απώλεια που κυμαίνεται από 0.5 κιλό την εβδομάδα, μέχρι και 9 κιλών μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα και οι διατροφικές επιλογές.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο