Ίσως η πιο νόστιμη γαλατόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Με τραγανά φύλλα που ανάμεσά τους εναλλάσσονται το τριμμένο αμύγδαλο και η κανέλα. Όσο για την κρέμα είναι πλούσια, βελούδινη και λιώνει στο στόμα!
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι νερό
2 κουτ. σούπ. ξύδι
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
10 γραμ. μαγιά νωπή
1 κουτ. σούπ. αλάτι
1 φλιτζάνι αμύγδαλο άσπρο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπ. κανέλα
4 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
4 κουτ. σουπ. νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 κουτ. σουπ. σιμιγδάλι ψιλό
6 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 αυγά
3 βανίλες
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το ξίδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το νερό, τη μαγιά και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και σφιχτή ζύμη. Αφού τελειώσετε το ζύμωμα κάνετε τη ζύμη μπαλάκια και την αφήνετε να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη κρέμα: βράζετε το γάλα σε μπεν μαρί (βάζετε στο μάτι της κουζίνας μία φαρδιά κατσαρόλα με νερό και μέσα βάζετε μία άλλη κατσαρόλα με το γάλα).
Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη, και τα ρίχνετε με μιας μέσα στο γάλα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει η κρέμα, μέχρι να πήξει και την βάζετε στη άκρη.
Ανοίγετε ένα φύλλο και το στρώνετε στο ταψί ( που το έχετε πρώτα βουτυρώσει πολύ καλά), το αλείφετε με λίγο βούτυρο, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα τα οποία τα έχετε αναμείξει, πασπαλίζετε με λίγο αμύγδαλο και απλώνετε το δεύτερο φύλλο, και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μείγματα.
Σε ένα μπολ χτυπάτε πολύ καλά τα 6 αυγά με τις βανίλιες και τα ρίχνετε μέσα στην κρέμα που έχει κρυώσει. Αδειάζετε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί.
Πασπαλίζετε περιμετρικά με ζάχαρη και κανέλα και με το αμύγδαλο στο κάθε ένα φύλλο ξεχωριστά και βουτυρώνετε.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε τα 2 αυγά με 4 κουταλιές ζάχαρη και τα ρίχνετε πάνω από την κρέμα, στρώνετε λίγο την επιφάνεια της πίτας με ένα πινελάκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορείτε να την φτιάξετε και με έτοιμο φύλλο κρούστας ή σφολιάτα.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο